הצפות בבית תמיד תופסות את הדיירים לא מוכנים. זהו תמיד עסק מלוכלך ומצחין שנובע מכמה סיבות, וכשסערה מתקרבת . מחלקן ניתן להימנע ועם חלקן ניתן להתמודד - אם יודעים איך.
כאשר הצפה מתרחשת היא עלולה לעלות הון, אם זה תיקון הגג וזיפות ואם זה תיקון אינסטלציה מקיף. וכשמגיע החורף המחירים נוסקים. יתר על כן הצפות תדירות עלולות לגרום לרטיבות שהקושי לאתר ולתקן אותה יעלה לכם בהמון כאב ראש והמון מזומנים. לכן חשוב להתכונן מבעוד מועד ולבצע כמה פעולות פשוט היכולות למנוע הצפות ולחסוך אלפי שקלים.
מדור צרכנות נבונה, מגיש לכם כמה טיפים נבונים להתנהלות עם הצפות ורטיבות.
רטיבות מהגג
הצפה מהגג גורמת סבל רב, בעיקר לדיירי הקומות העליונות של הבניין, או לדיירי בתים פרטיים. על מנת למנוע את החדירה, יש להקפיד על תחזוקה שוטפת של הגג.
מה לבדוק? בדקו שקולטי השמש והדוד מקובעים היטב (כדי שלא יתרחש פיצוץ שיגרום לרטיבות), שהמרזבים פתוחים ויכולים לנקז את המים שמצטברים כהלכה.
הסופה התחילה, מה אפשר לעשות? ראשית חשוב מיד לאחר הסופה לטפל בכל הליקויים, החורף עוד לא נגמר ומערכת גשמים ארוכה צפויה בזמן הקרוב. יש לבדוק כאמור שהצנרת תקינה (באם לא תיקון מסוג זה יכול להיעשות גם בחורף אם כי התשלום יהיה גבוה).
לאחר שהגשם יחדל, יש לעלות לגג ולבדוק כמה פרמטרים העלולים להשפיע על הרטיבות:
1. לכל בית משותף יש "נדבך ראש" שהקבלן מחויב לבנות על פי תקנות הבניה. נדבך הראש עשוי בדרך כלל מיציקת מוזאיקה הבולטת כ-5 ס"מ מקיר הבניין כשהיא משופעת אל תוך הגג (כדי השמים יזרמו לגג ולא על פני הבניין - מה שיכול לגרום לרטיבות).
במוזאיקה ישנו חריץ הנקרא שפה מקצועית "אף מים", תפקידו של החריץ לכוון את המים כך שלא יזרמו על החיבורים של הקיר עם רצפת הגג. חשוב לבדוק את החריץ שאינו סתום, מלוכלך או בנוי לא טוב - סתימות בחריץ משבשות את פעולתו ועלולות לגרום למים לזרום למקומות בהם הם יכולים לחדור אל תקרת ביתכם.
2. סדקים ושברים בטיח החוץ של הבניין - בכל בניין יש טיח הבנוי ממספר שכבות. סדקים בטיח או טיח חסר מצביעים על מקור לא אכזב לחדירת מים מבעד לשכבות האיטום. גם ליקוי בנייה בו שכבת ההרבצה לא בוצעה כהלכה עלולה לגרום לרטיבות.
חשוב - פעמים רבות הרטיבות נובעת דווקא מליקויי בניה כמו אלו שפורטו. סיכוי טוב שבמידה והוכחתם את זה, תוכלו לדרוש מהקבלן שיישא בהוצאות התיקונים.
זכרו, אם יש כתם רטיבות במרכז התקרה, אין זה אומר שהרטיבות באה דווקא מן הגג. ייתכן ומוקד הרטיבות בא מהקיר החיצוני של הבניין. למים יש רצון עצמאי, אם לא נכוון אותם למקום הנכון הם יגיעו להמון מקומות רק לא לניקוז המלאכותי.
- אל תזמינו 'חאפרים', טיפול ברטיבות דורש ידע, ניתוח לוגי ומקצועיות.
פיצוץ של צנרת
די בסדק קטן בצנרת, בשרשי עצים הגדלים אל תוך הצינורות או במים שקופאים בצינורות מתחכת כדי לגרום לפיצוץ בצינור ולשמחה גדולה בכל הבית.
הפתרון למניעת פיצוץ הוא זיהוי מוקדם והחלפת החלק הפגום. חשוב לדעת כי לא מספיק להחליף רק את החלק הפגום עצמו, בצנרת ישנה כדאי להחליף לא רק את החלק הסדוק אלא חלק רחב הרבה יותר, משום שהפרשי הלחצים בין הצינור הישן לחדש עלולים להאיץ תהליך של פיצוץ נוסף.
הבית מוצף איך מתמודדים?
התפוצץ הצינור, הרטיבות התגברה והבית מוצף. מה עושים? זמן התגובה הוא חשוב מאוד, אסור להשאיר את המים עומדים משום העובדה שהם עלולים להעלות עובש ולגרום נזק לרצפה ולקירות. טיפול מוקדם יחסוך שיפוץ ושיקום של החלק שנפגע מרטיבות או מהצפה.
שימו לב, אם התשתית ממנה נכסים המים היא תשתית עירונית, על העירייה לשלוח באופן מידי את אנשי המקצוע שלה כדי לטפל בבעיה.
לאחר שגרפתם את המים, חשוב לייבש את הרצפה לחלוטין, כדאי לבצע חיטוי כדי למנוע הצטברות עובש ברצפה ובשטיחים. הצטברות עובש היא מכה שקשה להתפטר ממנה (מה גם שיש סיכונים בריאותיים בפטריות עובש מזנים מסוימים) ישנם בעלי מקצוע המומחים בהסרת פטריות עובש. דבר זה אמור גם לאחר תיקון רטיבות בתקרה או בקירות.
החברות האמונות על חיטוי משתמשות במכונות ייבוש סופחות לחות ומאווררים רבים עצמה. לכל רטיבות יש סוג חיטוי אחר וחשוב לוודא שעושים לכם את החיטוי הנכון (למשל, חיטי אנטי בקטריאלי שונה מסוג רצפה זה לאחר, וכן טיפול בפרקט יהיה שונה מטיפול בקרמיקה).
מה עושים עם כלי הבית?
לאחר הניקיון והחיטוי נותרה משימה חשובה לא פחות, שיקום הריהוט והשטיחים. כדאי לזרז את ייבוש השטיח באמצעות מפזרי חום, אווררו היטב את החדר המוצף, או החדר בו הייתה הרטיבות. גם אם נראה לכם שייבשתם את הרהיטים והשטחים הלחות בחדר עלולה לגרום להם נזק.
לאחר הייבוש, אל תחזירו את הרהיטים או השטיחים למקומם. שימו אותם במרכז החדר, במקום בו הם מתאווררים, כדי למנוע עובש וריקבון.
אם הגשם נמשך כדאי לתת השטיח לחברה המתמחה בניקוי שטיחים כדי שתחזיר אותו יבש. אפשר לשכור מכונות שאיבה השואבות את המים מהשטיחים (במקרה של שטיחים מקיר לקיר) דבר שימנע מכם נזק ארוך טווח למקרה שהעובש והריקבון יפשו בשטיח ויהרסו אותו.
בהצלחה!