הוא עושה מצב רוח טוב, משחרר והכי חשוב מקיימים בו את מצוות "עדי לא ידע".
ובכן אלכוהול הוא לא רק מצווה מצד "עדי לא ידע", מחקרים שנעשו גילו כי אלכוהול גם מועיל לבריאות .
אבל לאלכוהול יש גם את הצד הרע. הוא יכול לגרום לדברים לא נעימים במיוחד, וכולנו זוכרים ממסיבת הפורים את הצלם התורן שהיה תופס את החבר'ה בסצנות מביכות במיוחד.
מעבר למבוכה שאנו עלולים לגרום לעצמינו, ישנו גם את הצד הבריאותי, צריכת אלכוהול במידה מרובה עלולה לפרק גורמים רעילים ביותר בגופנו, וגם תחושת החמרמורת (האנגאובר) ביום שלמחרת לא נעימה בכלל.
אז איך כדאי לשתות אלכוהול בפורים?
ראשית נתחיל עם התכולה, מה יש במשקה אלכוהולי? את האלכוהול מייצרים מדגנים, ומירקות מרובי עמילן ואפילו פירות, אותם מעבירים תהליך של תסיסה. המשקאות האלכוהולים עניים מאוד ברכיבים תזונתיים, כשאנו שותים בקבוק אלכוהול הגוף שלנו לא מקבל ממנו אפילו קלוריה אחת איכותית, אלא המון קלוריות ריקות. מה שמביא אותנו לפסקה הבאה.
מכיוון שכמות הקלוריות במשקאות האלכוהולים גבוהה, אלכוהול משמין. ישנם משקאות (אותם נפרט בהמשך) שעלולים להגיע גם ל-350 קלוריות בכוס משקה. אבל גם המשקאות הקלאסים מכילים בין 150-250 קלוריות, לא מעט, בהתחשב בכך שמדובר בקלוריות ריקות מערך תזונתי.
אך למרות שהוא משמין, אלכוהול עשוי להיות טוב לבריאות. מחקרים שמתפרסמים מעת לעת, מדווחים כי הסיכון למחלות לב וכלי דם ואפילו סוכרת מסוג 2, יורד עקב שתיה מתונה של אלכוהול (מנה אחת לאישה, שתי מנות לגבר).
אך שתייה מופרזת של אלכוהול מעלה את הסיכון לסוגי סרטן שונים, כמו סרטן הכבד, סרטן נשים ועוד.
מה כמות האלכוהול שמותר לשתות?
שתייה מוגזמת, אפילו לעיתים די רחוקות לא רצויה. שתייה מרובה גורמת לגוף להתמודד עם כמות רעלים קשה במיוחד, ומי שגופו לא מתאים להתמודדות עשוי להנזק קשות משתייה מופרזת.
לכן רצוי מאוד לא להגזים בשתייה, גם מהפן הביראותי וגם משלל התופעות הלא נעימות שמלוות שתייה מופרזת, הקאות, סחרחורות קשות, סיטואציות לא נעימות ועוד.
המלצת הדיאטניות היא לשתות כפול מהכמות המומלצת הרגילה. כאמור הכמות המומלצת היא מנה אחד לאישה ושתי מנות לגבר, בפורים תוכלו לשתות ארבע מנות אלכוהול, בדרך כלל זה מספיק בשביל ל'תפוס ראש'.
כדאי לחלק את המנות לאורך הסעודה, בכדי שהשפעת האלכוהול לא תפוג.
אילו משקאות כדאי לבחור
הכנו רשימה של מספר משקאות קלאסיים, לצד הבעיות והתועלות שלהם. תחליטו מה הכי מתאים לכם ורוצו לשתות.
לפני שנתחיל הערה קטנה: ככל שמשקה האלכוהול איכותי יותר, גם הבעיות הבריאותיות שבו קלות יותר. אל תשתו משקאות אלכוהולים זולים! הם לא מזוקקים כיאות, לא בריאים וגורמים לתופעות לוואי קשות ולא נעימות.
קוקטיילים: קוקטיילים כמו "קוסמופוליטן", "מרגריטה", "וואיט ראשן" ואחרים מצויינים להעלאת המצב רוח, צבעוניים ושמחים.
הבעיה: הם משמינים, יש בהם הרבה יותר קלוריותמכל שתייה אחרת, וישנם משקאות שאף מכילים כמות לא מבוטלת של שמנת מתוקה, לצד סוכר.
בירה: בירה הוא משקה אלכוהולי בריא יחסית, יש בו אחוזי אלכוהול נמוכים, הוא מביא לתפוס 'ראש טוב' אבל לא 'גומר' עלינו. יש בבירה כשותית, שהוא צמח מרפא שמשרה מצב רוח טוב.
הבעיה: בירה גורמת ליצאות רבות לשירותים, אל תפריזו אם אתם רוצים להיות נוכחים בסעודה.
יין: יין על שלל צורותיו הוא המשקה המשמח היחד, שאין בו את כל ההיזקים הכרוכים בשתיית משקאות מרובי אלכוהול (וויסקי, וודקה, ערק). יין מתוק לא מומלץ, גם בגלל מספר הקלוריות הרב, וגם מתחושת הבחילה המהירה שהוא מביא איתו. יין אדום יבש מכיל את אחד החומרים הידועים והבריאים ביותר בקבוצת הפוליפנולים ביין האדום נקרא רסרווטרול. חומר שנמצא כמאריך חיים, בקיצור אם כבר יין אז רק יין אדום.
הבעיה: אין, רק חשוב לזכור לא להפריז בשתיה, האלכוהול שביין האדום מזיק כמו כל אלכוהול (אם כי הוא מצוי בכמות נמוכה יותר).
וודקה: מי רוצה לשמוח ולא שותה וודקה, ירשנו את המשקה הזה עם אבותינו שהגיעו מרוסיה, והוא זכה לעדנה עם העלייה הגדולה מברית המועצות. וודקה עם אשכוליות... וודקה רד בול... בקיצור וודקה עושה את העבודה.
הבעיה: משקה אלכוהולי מהזן הלא בריא בעליל, כמו שפתחנו, שחמת כבד, כבד שומני, סרטן ועוד נגרמים משתייה מופרזת של משקאות דוגמת וודקה. אבל יש גם ייתרון, וודקה נותן תחושת התרוממות רוח די מידית, אם כן בהתאם להמלצתינו אתם יכולים (באופן חד פעמי בפורים) לשתות 4 מנות וודקה, וחזקה עליכם שלא תדעו להבחין בין ארור מרדכי לארור המן.
ואם כבר שותים אלכוהול עשו את זה נכון
לא על קיבה ריקה.
המנעו ממזון מלוח.
הקפידו על איכות האלכוהול.
שתו בכמות המתאימה לכם (לא יותר מ-2 מנות ביום רגיל ולא יותר מ-4 בפורים).
אל תערבבו משקאות אלכוהול שונים, שתו משקה אחד לאורך כל הפורים!.
העדיפו יין ובירה על פני משקאות אחרים.
שתו לאט כך הגוף שלכם יוכל לפרק את האלכוהול בקצב שלו בלי להעמיס עליו.
אל תשתו אלכהול בזמן שאתם לוקחים תרופות, אלכהול משבש את פעולת התרופות בגוף.
לאחר שסיימתם עם האלכוהול, שתו הרבה מים וקחו משהו קל לאכול.