המעוז של חיזבאללה

ביירות, מבט מבפנים: הצצה לעיר שנמצאת על הכוונת של צה"ל

מרובע הדאחייה בדרום ועד הנמל והפיצוץ המסעיר שבו לפני כארבע שנים בצפון | איך נראית העיר הגדולה בלבנון, שנמצאת על הכוונת של צה"ל - העיר שבה חוסל בתחילת המלחמה בכיר חמאס ערורי | כשברקע קולות עימות רמים מול חיזבאללה, יצאנו להציץ במקום המהווה מעוז החיזבאללה, מאז הקמתו אי שם לפני עשרות שנים (העולם הערבי)

אבנר גרשוביץ | כיכר השבת |
שלט המוביל לביירות (צילום: shutterstock)

אם לא המלחמה מול ישראל, ושלטון חיזבאללה החונק את האזור, העיר ביירות הייתה יכולה להיות עיר תיירותית משגשגת ומצליחה. היא נמנתה, בשנת 2014, על אחת משבע הערים המופלאות של העולם, על ידי תאגיד שוויצרי.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

היא שוכנת על שפת הים, ויש בה נמל ומגדלי יוקרה. ב"ערים התאומות" שלה נמנות לוס אנג'לס שבקליפורניה, דובאי שבאיחוד האמירויות, אתונה שביוון, איסטנבול שבטורקיה. הבנתם את הפרנציפ. מקום מרהיב עם ים שכיף לבקר בו.

אבל לא זה מה שקורה בביירות בפועל. ברקע המתיחות הביטחונית בין ישראל וחיזבאללה בחודשים האחרונים, מאז טבח שמחת תורה והמלחמה ברצועת עזה, ובמיוחד בשבועות האחרונים כשעימות צבאי מול לבנון נראה כצעד בלתי נמנע, אנשים עוזבים את ביירות.

אמש (יום רביעי) קראו שורה של מדינות בעולם לאזרחיהן לעזוב מיידית את לבנון. בין המדינות שכך קראו לאזרחיהן ניתן למנות את גרמניה, קנדה והולנד.

אחד מתושבי ביירות התראיין אתמול, תחת שם אנונימי, לכאן רשת ב', ותיאר את הבהלה השוררת בעיר בשבוע האחרון. ברקע - פרסום בריטי על אחסון נשק של חיזבאללה בנמל התעופה של ביירות.

“בלי קשר לנכונות הדיווח", אמר התושב, "זה בוודאי מפחיד". תושבים אחרים בלבנון הביעו אכזבה מהתמשכות המלחמה והתבטאו כי מייחלים לשקט ולנופש על שפת הים.

הרובעים והנמל

ביירות היא העיר הגדולה בלבנון. שמה הוא גלגול של השם הקדום בְּאֵרוֹת. היא שוכנת במרכז לבנון, בקצה המערבי של המדינה, על שפת הים התיכון.

אחרי האסון בנמל (צילום: shutterstock)
ביירות (צילום: shutterstock)
ההרים נראים ברקע (צילום: shutterstock)

כמו עוד שורה של ערי בירה ברחבי העולם, גם לביירות ישנם פרברים רבים הצמודים אליה, ובפרברים הללו מתגוררים תושבים רבים. מספר התושבים המשוער בביירות ובפרבריה עומד על כשני מיליון איש.

אחד מהרובעים היוקרתיים בעיר עצמה הוא רובע בשם אשרפייה, שבו ישנם מגדלי עסקים גבוהים. אזור נוסף אסטרטגי בעיר הוא נמל ביירות, שדרכו נכנסות עיקר הסחורות למדינה.

לפני כארבע שנים, אירע פיצוץ אדיר במחסן בנמל ביירות, ובו נהרגו 218 איש ויותר מ-7,000 איש נפצעו. נזק רב נגרם לאזור. הגורם לפיצוץ היה אלפי טון של אמוניום חנקתי (מלח של חומצה) שהוחרם מספינה שעגנה בנמל.

הדיופי פרי בשדה התעופה של ביירות (צילום: shutterstock)
נמל ביירות (צילום: shutterstock)

הפיצוץ גרם נזקים גדולים בכל האזור כולו, ואף החשמל קרס ברחבי העיר. מספר ימים לאחר הפיצוץ, ראש הממשלה התפטר. נזקים בנמל כתוצאה מהפיצוץ ישנם עד היום.

בביירות ישנו רובע נוסף, מפורסם במיוחד בישראל, והוא רובע הדאחייה. מדובר למעשה בפרבר השוכן דרומית לביירות, שהיה במשך תקופה המעוז של חיזבאללה. מנהיג ארגון הטרור, חסן נסראללה, השתתף בשורה של אירועים ברובע.

ככל הידוע, פעילי החיזבאללה הקימו בונקרים תת קרקעיים באזור ביירות, ובמיוחד ברובע הדאחייה, שבו הם מסתתרים, בדומה למנהרות החמאס.

מלחמת לבנון השנייה

במהלך מלחמת לבנון השנייה, שפרצה לפני מעט פחות מעשרים שנה, נגרם נזק עצום לביירות. בתקופה הראשונה שאחרי המלחמה כמעט ולא הגיעו תיירים לעיר.

סלאח אל-ערורי ימ"ש (צילום: פורסם ברשתות החברתיות)
זירת הפיצוץ בביירות (צילום: ynet)

במהלך המלחמה הפציץ חיל האוויר מבנים בביירות, במיוחד ברובע הדאחייה הנזכר. מטרות התקיפה היו בעיקר מעוזים של חיזבאללה.

גם בשנה האחרונה, במסגרת מלחמת חרבות ברזל, תקף צה"ל לפי דיווחים זרים בביירות. באחת התקיפות הזכורות במיוחד, חוסל סגן מנהיג החמאס סלאח אל-ערורי, ועמו כמה מבכירי חמאס, ברובע הדאחייה.

חיסולם של הבכירים נעשה באמצעות כטב"מ חמוש, שהפציץ באופן מדויק את המקום שבו שהו הבכירים. ישראל, נאמר, לא נטלה באופן רשמי אחריות לתקיפה.

בכתבה זו נעשה שימוש בצילומים אשר בעל הזכויות בהם לא נודע או לא אותר, בהתאם להוראות סעיף 27א לחוק זכות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות שלחו הודעה על כך בצירוף הצילום המקורי לדוא"ל desk@kikar.co.il.

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות