בית שמש. השם זה לוהט בשוק הדיור החרדי, כפי שאף פרויקט חרדי כלשהוא, לא היה חם מעולם.
אחרי חלוף עידן "הערים החרדיות החדשות", ביתר, מודיעין עילית ואלעד, שכולן – ללא יוצא מן הכלל, נתמלאו או הוקפאו, נותר הציבור החרדי חסר פתרונות דיור.
אלפי הזוגות הצעירים המתחתנים מדי שנה, יצרו מחסור עצום בדירות. על פי הנתונים שבידי עסקני הדיור, חסרים כיום לציבור החרדי, לא פחות מ-35,000 יחידות דיור. מספר עצום – ובלתי נתפס.
היכן בכל זאת גרים כל אלו שלכאורה אין עבורם דירות? את התשובות לכך מכירים כולנו: דירות שכורות (במחירים מופקעים), מחסנים זעירים שהוסבו ליחידות דיור זערוריות, חניות שנאטמו, דירה גדולה (או קטנה) שחולקה לשתי דירות... ועוד כיד הדמיון הטובה על הציבור הנתון ב"מצוקה דיורית".
ה'פרויקטים' נגמרו
למעשה, בעשור האחרון לא החל שום פרויקט דיור חרדי חדש. שלושת הערים החרדיות מודיעין עילית, ביתר ואלעד, אינן רלוונטיות עוד לפתרונות דיור המוני.
העיר אלעד מלאה על גדותיה זה מכבר, מחירי הדיור בה מאמירים לגבהים עצומים, וגם הפתרונות להרחבת העיר שנשמעים בחלל האוויר, עומדים בפני התנגדויות הצבא, הירוקים, החברה להגנת הטבע, רשות העתיקות, ועוד. כך שבכל מקרה, תוספת דירות משמעותית לעיר אלעד, אינה משהו רלוונטי לשנים הקרובות.
גם הערים שמעבר לקו הירוק, קרי מודיעין עילית וביתר עילית, אינן יכולות עוד להוות 'ערי מקלט' למחוסרי הדיור. ההקפאה גנזה לא רק את בניית הדירות החדשות, היא כמעט וגנזה גם את סגירת המרפסות...
גם ביום שאחרי סיום ה"הקפאה הזמנית" ('זמני' הוא מושג יחסי, אף אחד לא יכול לחתום מתי הוא יגיע לקיצו), מבינים כולם כי פרויקטים בהיקף גדול – כבר לא יהיו. לכל היותר יאשרו לבנות את הדירות שכבר הוצאו להן היתרי בנייה. אישור לפרויקטים חדשים? בחלום.
במציאות הזו הקשה הזו, מבול הדירות שהפציע בבוקר בהיר אחד מבית שמש, לא רק שהפך את העיר בית שמש למקום המפלט היחיד לציבור החרדי, אלא שהוא גם סיפק פיתרון מעולה, אולי אפילו טוב יותר מהערים החרדיות דלעיל.
מעבר למיקום המעולה של בית שמש, 10 דקות משער הגיא, על אם הדרך בין בני ברק לירושלים, הרי שמדובר כאן בעיר קיימת, עיר אמיתית של ממש. לא כזו שעדיין "בשלבי יצור", מהווה פנימייה ללילות, ומנסה עדיין להגדיר ולקיים את עצמה.
בית שמש הינה עיר ותיקה, מבוססת, גדולה, עם אזורי תעשייה, אוכלוסיה מגוונת. היא אינה צריכה להתחיל את הכל מחדש. ובוודאי שזו אינה חריש, קציר, כסיף, המצויות על הנייר וממתינות להקמה.
ואם בכל זה לא די, הרי שבבחירות האחרונות אירע כזכור מהפך בעיר, וההנהגה עברה לידים חרדיות, מה שללא ספק קובע היום את עתיד העיר.
המחירים קובעים
ובכל זאת, מה שקובע בסופו של דבר, אלו הם המחירים. אלו מסתבר, אטרקטיביים ביותר, וזולים משמעותית לא רק ממחירי הדירות בריכוזי הציבור החרדי בארץ, אלא גם ממחירי הדירות בעיר בית שמש עצמה. מה שאומר, כי גם למחפשי ההשקעות – מדובר בהשקעה נבונה. שהרי יום אחד בלבד אחרי האכלוס, ישתווה מחירה של הדירה למחירי שאר הדירות בעיר.
השילוב של כל הדברים הללו יחד, הוא העומד מאחורי ההיסטריה הציבורית סביב בית שמש. קבוצות הרכישה, הקבלנים המסתערים, כל אלו מהווים ביטוי לאופן בו נתפסת בית שמש, על שטחיה העצומים, בעיני אנשי המקצוע.
יש לזכור כמובן, כי מה שמשווק כיום הינו רק התחלה בלבד, כאשר בעתיד ישווקו עוד עשרות אלפי(!) יח"ד נוספות. המדובר במספרים עצומים שיהפכו את בית שמש לעיר החרדית הגדולה בארץ.
ובכל זאת, יש מקום לצנן מעט את ההתלהבות. כמעט 4,000 יח"ד משווקות בימים אלו בבית שמש. מדובר, למי שלא מבין, כמעט בעיר בפני עצמה. עיר חדשה.
רמת בית שמש ג' למשל, אינה חלק מרמה א' ו-ב' הקיימות זה מכבר. המדובר במקום חדש, נפרד, הממוקם בסמוך לעיר בית שמש, כך שלמעשה, יש זו עיר חדשה לחלוטין, הנבנית כעת מ-א' ועד ת', ורק ממוקמת בסמוך לעיר הותיקה.
בעניין הזה, יש ככל הנראה יתרון בולט לפרויקט הנבנה בתוככי העיר, בסמוך לרמת בית שמש א', מה שמכונה "מתחם גולובנציץ" ('דיור ברמה').
שירותים ציבורים
היתרון המשמעותי הזה, בא לידי ביטוי בעיקר מבחינת המיקום. הוא יחסוך למשתכנים במקום, שנים של ציפייה להקמת מוסדות חינוך, מרכזי קניות ושאר השירותים הנדרשים. כל אלו ישענו על התשתית הקיימת בסמוך, שגם אם תיאלץ להתרחב, הרי שעדיין מדובר בכמה צעדים קדימה, יחסית לכל פרויקט אחד שעדיין מצוי באוויר.
לסיום, אין ספק כי העיר בית שמש הינה עיר העתיד של הציבור החרדי. רכישה בה, מהווה קנייה והשקעה נבונה. ועדיין צריך לזכור, כי מה שנבנה כעת זו עיר חדשה לחלוטין, כך שלקרוא "בית שמש" לדירות שנבנות כעת, ניתן ככל הנראה לקרוא, רק לפרויקט שנבנה בתוככי העיר.