"הוצאנו מיליון וחצי שקל מכיסנו, אנו מפסידים כ-1,500 מטר רבוע של חנייה ומסחר, אבל אנחנו שמחים ומאושרים על ההזדמנות שנפלה לידנו, לבנות לפי ההלכה וחלילה לא לפגוע בקברי קדמונים", כך אומר ל"חדש בבית שמש" אחד מיזמי פרויקט הענק "מגדלי נעימי", שהולך ומוקם בימים אלו בשכונת מגדל המים. בלב המתחם, המשתרע על פני 12 דונם, התגלו מערות קבורה יהודיות. אנשי "אתרא קדישא" התערבו, ובשורת פתרונות טכניים סבוכים הצליחו למנוע פגיעה בהן ואפשרו את המשך הבנייה.
כפי שפורסם לראשונה ב"חדש", עם תחילת עבודות הבנייה במקום, באמצע חודש טבת, נחשבו מערות קבורה בשטח. פעילי "אתרא קדישא" הגיעו לשטח, ובאו בדברים עם היזם מיקי נעימי ושותפו. הללו הביעו מיד את הסכמתם לביצוע בדיקה מדוקדקת של השטח כולו, והסכימו לשינויים בתוכניות במידת הצורך. מאותו רגע והלאה, נצמדו משגיחי האגודה לפרויקט, והחלו בחישוף פני הקרקע, במטרה לוודא או לשלול הימצאות מערות נוספות.
בשבועות האחרונים הסתיימו עבודות החציבה במקום, והגבעה כולה נעלמה והפכה חלקה, מלבד 3 במות אבן ענקיות, הניצבות בפאתי המתחם ומתנשאות לגובה של כעשרה מטרים. בבמות האלו שוכנות מערות הקבורה, שהוקפו בחגורת בטון עבה והן מתנשאות לגובה של כעשרה מטרים. כל אחת מבמות האבן מכילה כ-150 מ"ר, והן תופסות מקום של למעלה משלוש קומות.
"דאגו לחסוך לנו"
הבמות נבנו כמובן לפי דרישת מומחי אתרא קדישא, שישבו עם יזמי ומתכנני הפרויקט, והצביעו על במות האבן כפיתרון הטוב ביותר. יזם הפרויקט עמו שוחחנו, משבח מאוד את התנהלות פעילי אתרא קדישא בפרשה: "הם היו מאוד אדיבים ומאוד ענייניים. נפגשתי אישית עם יו"ר אתרא קדישא הרב דוד שמידל, ומה שבלט יותר מכל הייתה העובדה שהוא וצוותו התאמצו מאוד לחסוך לנו כמה שיותר כסף וזמן".
במהלך עבודות החישוף והאיתור ליוו את הפרויקט באופן צמוד 3 משגיחים מטעם אתרא קדישא, ובראשם מומחה הקברים ר´ חזקי קלמנוביץ´ ("אדם נפלא, מקצועי ומתחשב", על פי היזמים), שביקר באתר פעמים רבות. הם פיקחו על ביצוע הפתרון כמוסכם, ודאגו לפתור במהירות כל חשש שעלה. "הם עשו את העבודה בהתנדבות מלאה", מספר היזם, "אתרא קדישא סירבה בתוקף לקבל מאיתנו ולו שקל אחד, גם לא עבור שעות העבודה של המשגיח".
קוביות הבטון, שמכילות כ-1,500 מטר מעוקב סלע כל אחת, נבנו בהסכמת רשות העתיקות (שבניגוד לאתרא קדישא - גבתה תשלום מלא על עבודתה). המערות, המכילות כוכי קבורה רבים ועצמות, אינן מתפרסות על פני 150 מטרים. שטחי ה"במות" תוכננו על פי דרישת האגודה, שלקחה מרווחי ביטחון של יותר ממטר בכל צד מסביב לגבולות המערות כפי שנמדדו.
"להפסיד - ולא לפגוע"
לדברי היזמים, עלות בניית חגורות הבטון, לפני חישוב עלות שינוי התכנון והפסד השטח בתוך המתחם, עומדת על כ-1,500,000 שקלים, אבל ליזמים זה לא מפריע: "מעדיפים להפסיד פי 10 מזה, ולא לנגוע בטעות בקבר יהודי. אנחנו בטוחים שהכסף שהשקענו בעניין, יביא לנו סייעתא דשמיא והצלחה גדולה", הם אומרים. בשטח שמעל למערות מתוכננת להיבנות רחבת הכניסה למתחם. במקום יבוצע פיתרון של "פותח טפח" על פי דרישות ההלכה, והכניסה תהיה מותרת גם לכהנים.
פרויקט "מגדלי נעימי" יכלול כ-40 אלף מטר של מסחר, מרכזי פיתוח להיי-טק, אזורי תעסוקה נרחבים ומרפאות, בשני מגדלי ענק. במתחם יהיו גם כ-500 מקומות חנייה תת-קרקעיים (שימוקמו מסביב למערות הקבורה) חנויות קטנות ולובי כניסה מפואר.
הפרויקט מותאם לציבור החרדי, ונבנה מתוך מחשבה שבין אלפי המועסקים במקום יהיו חרדים רבים תושבי בית שמש. לדברי היזמים, בתוכנית נכללת בניית בית כנסת מפואר ומרווח, לטובת העובדים שיוכלו להתפלל בלי להתרחק ממקום העבודה. נעימי ושותפו בטוחים בהצלחת המקום: "המתחם יהפוך למרכז האזור, ויהפוך אותו מאזור רדום לתוסס ופעיל".