לקראת יום הכיפורים, מפרסם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, סקר מיוחד המגלה שורת נתונים מעניינים על יחס החברה הישראלית-יהודית לדת ולמסורת.
במסגרת הסקר רואיינו כ-7,500 איש מכל רחבי הארץ, המייצגים כ- 4.7 מיליון איש בגילאים אלה.
על פי ההגדרה העצמית של המשיבים לסקר, בקרב האוכלוסייה היהודית בני 20 ומעלה קיימים 8% חרדים, 12% דתיים, 13% מסורתיים-דתיים, 25% מסורתיים לא כל-כך דתיים, ו- 42% חילונים.
הנשאלים בסקר, ענו על מגוון שאלות בנושא דת ומסורת: דפוסי התנהגות, קיום מצוות, שמירה על המסורת, הזיקה והיחס לערכי הדת והמסורת, שינויים במידת הדתיות לאורך החיים, וסובלנות דתית.
על-פי נתוני הסקר, 5% מהיהודים מגדירים עצמם "חוזרים בתשובה": 22% מהחרדים מגדירים עצמם "חוזרים בתשובה", 17% מהדתיים ו- 9% מהמסורתיים-דתיים.
עוד עולה מהסקר, כי 72% מכלל היהודים בגיל 20 ומעלה, ביקרו בשנה האחרונה בבית-כנסת: 76% מהגברים ו-68% מהנשים. 24% מהחילוניים ביקרו בבית הכנסת בראש השנה או ביום כיפור (בשנה האחרונה).
עוד עולה מהסקר: 82% מהחילונים משתתפים תמיד בסדר פסח, 67% מדליקים תמיד נרות חנוכה, 29% מדליקים תמיד נרות שבת, כרבע (26%) צמים תמיד ביום כיפור, 22% מקפידים מאד לאכול בפסח אוכל כשר לפסח, 17% עורכים תמיד קידוש בערב שבת ו- 10% מקפידים תמיד לאכול אוכל כשר.
הנתונים המדהימים האלה יכולים ללמד על היחס של החברה הישראלית למסורת ולדת.
הסקר גם בדק לעומק את ההגדרה "דתי" וגילה כי 21% מהיהודים בישראל מדווחים כי כיום הם דתיים יותר משהיו בעבר, זאת לעומת 14% המדווחים כי כיום הם דתיים פחות משהיו בעבר.