חג הפסח כבר מאחורינו, הגיע הזמן למלא שוב את הבית במוצרי החמץ. אמנם, כולם ערכו מכירת חמץ לגוי, אלפים רבים דרך המכירה של "כיכר השבת", אך ישנם המקפידים שלא לאכול חמץ שנמכר לגוי ותרים אחר חמץ שהוכן לאחר חג הפסח.
יש המסתפקים ב"נאפה לאחר הפסח", כאשר המשמעות הינה שהקמח ויתר מרכיבי המוצר נמכרו לגוי אך המוצר עצמו יוצר לאחר הפסח, ויש את המהדרים המקפידים גם על "נטחן לאחר הפסח", או "נאפה מקמח שנטחן לאחר הפסח".
כיצד נוכל לדעת מתי באמת הכינו את המוצר שרכשנו?
האפשרות הפשוטה והאמינה ביותר היא תאריך הייצור המוטבע על כל מוצר. בחלק מהמוצרים תאריך הייצור מופיע בצורה ברורה עם התאריך המלא בו יוצר המוצר.
אך ישנם מוצרים שבהם תאריך היצור נכתב בצורת "קוד יצור", המכיל בתוכו מספרים שונים המשמשים את המפעל לצרכי מעקב ובקרה. השיטה המקובלת היא למספר את כל הימים שבין ה-1 בינואר ל-31 בדצמבר, כשכל יום מקבל מספר עוקב, וכך הוא מצויין בקוד היצור בתוספת השנה.
היום, יום ראשון, 1 במאי, הוא היום ה-122 מתחילת השנה הלועזית, ואם כן קוד היצור שלו אמור לכלול את הספרות 16-122 - כלומר היום ה-122 בשנת 2016, ואם המוצר יוצר מיד לאחר השבת אז 16-121.
לעיתים הקוד כולל רק את הסיפרה האחרונה של השנה, כלומר "6122".
יצוין כי במוצרים של מפעלים מסוימים מופיעות לעיתים עוד ספרה אחת או שתיים, כגון 16-122-2, המסמלות את המשמרת או המפעל ואין להן חשיבות לתאריך הייצור לעניין החמץ.
לתושמת לב: ישנם מוצרים שהקוד מסמן את תאריך אריזת המוצר ולא תאריך הייצור ויש לשים לב לכך. בנוסף, מוצרים שיוצרו לפני הפסח עלולים להופיע על המדפים בהמשך הקיץ.