
חלום הבלהות השחור של היהדות החרדית הפך למציאות מאיימת: לראשונה מאז קום המדינה, יצאו אלפי בחורי ישיבות לחופשת בין הזמנים של חודש ניסן, כשהם נתונים תחת סכנת מעצר על ידי המשטרה הצבאית, לאחר שאיבדו את מעמדם כלומדי תורה שתורתם אומנותם.
זה לא "איום על הנייר", אלא בעיה מוחשית שזועקת מן השטח. ארבעה בני ישיבות כבר נעצרו על ידי רשויות הגיוס, שלושה בנתב"ג בעת שביקשו לטוס לחו"ל ואחד על ידי משטרת התנועה, כשהגיע לשימוע עקב דו"ח תנועה שקיבל.
החשש הוא כי זה רק הזרזיף הראשון של הנחשול המאיים. במידה ורשויות החוק יחליטו לבצע צעדי אכיפה, כל בחור ישיבה עם צו מעצר שנתקל ברחוב בשוטר שמבקש ממנו להזדהות, עלול להיעצר מיידית. לדוגמא, הולך רגל שחוצה את הכביש ברמזור אדום, או שלא במעבר חציה. בימי בין הזמנים, כשהבחורים מסתובבים בחוצות הערים ונוסעים לטיולים בצפון הארץ ובדרומה, הסכנה גדולה הרבה יותר. בייחוד לאלו שנוסעים ברכבים פרטיים שנעצרים מפעם לפעם לביקורת על ידי המשטרה.
לפי הנתונים הרשמיים שנמסרו בוועדת חוץ ובטחון בכנסת בחודש האחרון, על ידי סא"ל אביגדור דיקשטיין ראש תחום חרדים באגף כח אדם בצה"ל, הצבא שלח 10,000 צווים לבני ישיבות, בשתי פעימות. ביניהם נשלחו 1,066 פקודות מעצר, כמו כן נשלחו 2,232 צווי 12 והוכרזו 265 משתמטים.
בעקבות ההתפתחויות הללו נוסדה "אגודת בני הישיבות" שמסייעת לבחורים מקבלי צווי הגיוס, הן בפעולות הסברה והן במתן סיוע משפטי מקצועי. במחלקה המשפטית של האגודה מסבירים את ההבדל בין הצווים השונים:
- "פקודת מעצר" - משמעותה צו מעצר של משטרת ישראל, שאין לו בדרך כלל משמעות מלבד עיכוב יציאה מהארץ. זה נשלח בדרך כלל עם התראה, טרם שליחת צו 12.
- "צו 12" - משמעותו קביעת תאריך גיוס למלש"ב ללא שיבוץ לשירות (הצו נשלח כ-45 יום לפני תאריך הגיוס שנקבע) בחלוף תאריך הגיוס שנקבע, ובמידה והמלש"ב לא מתייצב לשירות כהוראת רבותיו, ישנם 21 ימי נפקדות שאחריהם הוא מוגדר "משתמט" וממילא קיים נגדו צו מעצר ע"י המשטרה הצבאית.
על פי הנתונים, בימים אלו ממש יש כ-3,000 בחורי ישיבות בהגדרת "משתמטים" ותחת סיכון למעצרים. וזה רק ההתחלה. בחודש אייר הקרוב, יצטרפו אליהם עוד 7,000 בני ישיבות, שצווי הגיוס נשלחו אליהם לפני יותר מחצי שנה, בחודש אב תשפ"ד. מדובר במספרים אדירים, שמביאים בהכרח את בני הישיבות למצב של "פיצוץ" מול רשויות החוק.
אין מנוס מלקבוע כי מדובר בשעת מבחן ליהדות החרדית, האם עולם הישיבות ימשיך לפרוח חרף הסיכונים והתסבוכת המשפטית. ועוד יותר מכך, האם נאפשר מצב בו בני הישיבות יהיו נתונים לאיומים ורדיפות מצד שלטון החוק רק בגלל חפצם הטהור להמשיך ללמוד בין כתלי הישיבות.
באגודת בני הישיבות מסבירים כי "'כוחנו באחדותנו' - אם כל בני הישיבות המאוימים יתאגדו לגוף אחד חזק ויפעלו באמצעות כל הכלים המשפטיים העומדים לרשותם, אין סיבה לדאגה. הצבא עצמו יהפוך למאוים, משפטית כמובן, ויבין כי התוכנית שזוממת לגייס אלפי בני ישיבות, גדולה פי כמה ממידותיו. כבר עכשיו נשמעים קולות ברשויות הגיוס, שאין להם כל דרך להתמודד עם כמות כה גדולה של עריקים".
"מטרתנו היא לאגד את כל הנרדפים והמאוימים יחדיו לגוף אחד, כדי להיערך לקראת הבאות - כך איש לא יוכל להזיק לבחורים היקרים", אומרים באגודה שם פועלים בהתייעצות עם גדולי ישראל מכל העדות והחוגים. "לפי הסטטיסטיקה הידועה לנו ומהניסיון שצברנו לפי המספרים של צווי המעצר, זה עלול לקרות כעשר פעמים בשבוע, שבחורים המוגדרים 'משתמטים' ייתקלו עם המשטרה באקראי. בדרך כלל זה מסתיים בשלום, השוטרים מתעלמים, אולם צריך להיערך לכל תרחיש".
"איננו יודעים מה יהיה היחס כעת בהתאם ללחצים של היועמ"שית והבג"ץ, אך במידה והמעצרים הללו אכן יבוצעו נגיע למצב של השבתת סדר היום של מדינת ישראל", מאיימים פעילי האגודה, תוך שהם מזכירים את מכתב התמיכה של גדולי התורה הספרדים לבחור ברוך יצחקוב שנעצר לאחרונה ושוחרר, בו נכתב "עולם התורה וכלל בני הציבור החרדי ירעישו עולם ומלואו לעמוד לימינך".
האגודה בקשר עם עורכי הדין ופרקליטים מנוסים, כדוגמת עו"ד מנחם שטאובר, שהוא בעל ותק של למעלה מעשור בטיפול באלפי עצורים.
הפעילים מבקשים לציין כי בכל מקרה של מעצר ע"י משטרה צבאית, יש לבקש להיוועץ עם עורך דין, שיישלח במהירות ע"י האגודה. עוד הם מציינים כי לאחרונה התקבלו דיווחים שהצבא מנסה לנצל את הלחץ של הצעירים, ולהציע תכנית בשם "תלמיד לתמיד" - אך הם מתריעים כי מדובר בשקר מוחלט, שמבטיחים דחיית שירות לשנתיים כביכול, כשבפועל מדובר על גיוס לצבא, בלי שהבחורים הצעירים קולטים את המשמעות.
כדי לטייב כמה שיותר את הטיפול בשעת מעצר, ח"ו, מתקיים רישום באגודת בני הישיבות של כלל מקבלי הצווים. כך יוכלו הפעילים להתוודע במהירות - במשך כל שעות היום והלילה, לפרטי המקרה ולהתאים את הטיפול המשפטי הראוי.
עוד מדגישים הפעילים, כי לפני כל יציאה לחו"ל, או מגע עם רשויות החוק כמשטרה וכדו', יש לקיים בירור מול המחלקה המשפטית כשלעיתים עלולות להיות הפתעות. כבר אירע, לדברי אנשי האגודה, שגם אברכים מבוגרים מעל גיל 26 התבררו כמעוכבי יציאה מהארץ, לאחר שקיבלו צווי גיוס.
הצגת כל התגובות