כיכר השבת

שימו לב אל הנשמה

הבחור מפוניבז' לא היה מסוגל להניח תפילין - עד שנשבר ובכה את נשמתו

יום אחד אשתי פונה אליי ושואלת: "תגיד, מוישי, הנחת היום תפילין?". החוורתי. הסמקתי. התביישתי. שתקתי. ובסופו של דבר אמרתי לה: "זה לא ממש העסק שלך". היא שתקה בהלם אבל לא אמרה לי מילה נוספת בעניין | איצלה כץ מביא את סיפורו של הבחור מפוניבז' שיום אחד הפסיק להניח תפילין, פיתח חסם ובמשך שנים לא הניח - עד שנשבר וגילה מחדש את האור (עולם הישיבות)

| 35 | כיכר השבת |
אילוסטרציה | למצולם אין קשר לנאמר בכתבה
אילוסטרציה | למצולם אין קשר לנאמר בכתבה (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)

רק שנה אחרי פטירתו של מרן ראש הישיבה הגאון רבי גרשון אדלשטיין זצוק"ל, נחשפתי לסיפור הזה, סיפור יוצא דופן, שאמנם קשה לעיכול והבנה אך הסעיר את נשמתי והוכיח לי שוב את עוצמת כוחו האדירה של ראש הישיבה זצ"ל.

מוישי, למד ועד מעלי בישיבת פוניבז'. רק עכשיו, הוא העז לשתף אותי בסיפור חייו, שלא היה ידוע עד כה לאיש, מלבד הוא עצמו. והסיפור, כה אמיתי ומרגש - שהוא מובא לפניכם, בדיוק מילה במילה.

גלגול של תפילין

נולדתי למשפחה חרדית - מיינסטרים. עם ייחוס, קשרים, הכל. מסלול חיי היה אמור להיות מאוד צפוי. חיידר, ישיבה קטנה מקובלת, ישיבה גדולה, חתונה וכולל. האמת, שבמבט לאחור - אני נמצא היום במקום הצפוי, אבל אני מעוניין לספר דווקא על הדרך.

למדתי בישיבה קטנה בינונית בבני ברק. ידעתי גיל התבגרות סוער ודינאמי עם עליות ומורדות, כמו אצל רבים וטובים בגיל הזה, אולם בסופו של דבר הצלחתי להתקבל לאחת הישיבות הכי חשובות במגזר החרדי. ישיבת פוניבז', אם הישיבות.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

האמת שמבחינה חברתית הגעתי אל המנוחה ואל הנחלה עם 1,000 תלמידים מהמובחרים בעולם הישיבות.

תחושת השיכרון שלי כשהתחלתי ללמוד בישיבה חלפה לה בתוך חודשים ספורים. זה התחיל ב'זמן אלול', אותו לא אשכח, אבל ב'זמן חורף' החלו הבעיות. אולי זה החופש הפתאומי, אולי הגודל המפלצתי אליו לא התכוננתי בכלל ואולי שניהם גם יחד...

בתוך חודש הפכתי לאחד מגדולי הבטלנים בשיעור שלי. מהר מאוד התחברתי לשוליים - ושוליים יש בשפע. ככל שהמוצר גדול יותר - שוליו רחבים יותר.

בתוך שנה הידרדרתי מבחינה רוחנית כאשר סדר יומי הפך לסדר לילי... נייעס משעות הערב, צפייה בכדורגל בקיוסקים הרבים ברמת גן ובשולי בני ברק, משחקי קלפים וחברה עם נייעס ולשון הרע עד אור הבוקר.

בבוקר הייתי הולך לישון, וקם בערב. לווה כסף והולך לאכול משהו - כדי שיהיה לי כוח לראות סרטים, כדורגל או לשחק שחמט וקלפים.

קרוב לשנה חייתי ככה. יום אחד, באתי להניח תפילין, כדרכי - דקה לפני השקיעה, אלא שאז גיליתי לחרדתי שפספסתי את השקיעה בחצי שעה.

זה היה הלם בשבילי.

הלם מוחלט.

לפספס תפילין זה משהו שאפילו קאלטערס כמוני לא עושים.

הנחת תפילין | אילוסטרציה, למצולם אין קשר לנאמר בכתבה (צילום: Nati Shohat/FLASH90)

תפסתי חיזוק של ממש בעקבות המשבר שנוצר מהדילוג על התפילין, אבל אז קרה משהו עצוב מאוד. בתוך שבוע פספסתי את התפילין, בפעם השניה שלי, ובתוך חודש הפסקתי להניח תפילין לחלוטין.

כן כן, הפסקתי להניח תפילין.

מן מזיד-שוגג שכזה. הייתי מסתכל על התפילין - הרבה לפני השקיעה, והייתי בוחר לעשות דברים אחרים.

אני עוזב לרגע את התפילין. אחרי שנה וחצי, פניתי בייאוש לראש ישיבה שלי, רבי גרשון אדלשטיין, ושם התפרקתי בבכי על מצבי. סיפרתי לו שאני רואה סרטים מליל ועד בוקר, ישן בימים ולא עושה כלום. בכיתי את נשמתי.

לא אכנס לפרטים, אבל ראש הישיבה הדריך אותי צעד אחרי צעד עד שבסופו של דבר הצלחתי לעלות על מסלול בו אני לומד את רוב הסדרים. עדיין מתבטל הרבה. עדיין רואה כדורגל ומנייעס - אבל ישן בלילה וקם בבוקר.

הגר"ג אדלשטיין זצ"ל (צילום: בעריש פילמר)

קם בבוקר - אבל לא מניח תפילין!

עד היום אני לא מצליח להבין מה עמד מאחורי החסם הזה. אבל אז, בחדר עם רבי גרשון התביישתי לספר לו שאני לא מניח תפילין. כל כך חבל - כי הוא הוציא אותי מהבוץ שהייתי שקוע בו, ובטוח היה מוצא את הדרך לשחרר ממני את החסם הזה נגד התפילין.

החיים חלפו, התחתנתי עם בחורה חרדית, מסמינר נחשב בירושלים, ובמשך שנתיים אחרי החתונה פשוט לא הנחתי תפילין.

יום אחד אשתי פונה אליי ושואלת: "תגיד, מוישי, הנחת היום תפילין?".

האמת שידעתי שהיום הזה יגיע והכנתי שלל תירוצים ושקרים כדי להתמודד עם הרגע - אבל ברגע האמת לא מצאתי מילים בפה. החוורתי. הסמקתי. התביישתי. שתקתי. ובסופו של דבר אמרתי לה: "זה לא ממש העסק שלך".

היא שתקה בהלם אבל לא אמרה לי מילה נוספת בעניין.

הנחת תפילין | אילוסטרציה, למצולם אין קשר לנאמר בכתבה (צילום: Nati Shohat/FLASH90)

למחרת בבוקר, קמתי מוקדם כשאשתי עוד ישנה. הלכתי לארון בו היו מונחות התפילין.

הסתכלתי עליהם ברגשות מעורבים של עצב, כעס ושנאה (לא יודע למה) אבל גם באהבה. הנחתי אותם ובכיתי כמו אותו בכי אצל רבי גרשון. במשך שעה הנחתי אותם עד שהורדתי אותם וגלגלתי אותם בחזרה לארון.

זה הסיפור. לא יודע אם יש בו פאנצ'.

במחשבה שניה, ברור שיש פאנצ'. אף אחד בעולם הרי לא יכול לדמיין שיש בחור מפוניבז' שהתחתן והפך לאברך שעושה שטייגען, מתפלל ולומד - אבל לא מסוגל להניח תפילין.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

אז זהו, שבחיים לא דיברתי על זה עם אף אחד - גם לא עם אשתי. נצרתי את זה בלבי, גם כשבפטירתו של רבי גרשון הרגשתי שאיבדתי ממש את אבא שלי, את מורה דרכי כפשוטם של דברים.

אבל עד היום, זה כמה שנים - שבכל פעם שאני מניח תפילין - יש בי צמרמורת של התרגשות כמו בפעם הראשונה חודש לפני בר המצווה. כך בכל פעם, ללא יוצא מן הכלל.

תוכן שאסור לפספס
35 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
20
מה המטרה של כל הפירוט,אין בזה תועלת טובה. כתבה לא כל כך מובנת וקצת מפריעה
19
מזעזע !!!! בשביל מה לכל הרוחות צריך להביא את זה כאן?! בשביל מה?!
בשביל שעוד בחורים כמוהו (כן, יש עוד כמוהו) יתעוררו להתחדש ולחזור למסלול, כי יש תקווה ותמיד אפשר לתקן ולחזור לידו הפשוטה של בורא עולם.
להתעלם זו דרך כסילים ולבחון מדוע זה קיים זו התמודדות.
הוא מתכוון שההגשה של הדברים לא מתאימה לאתר חרדי, והוא צודק. בסאבטקסט אפשר לשמוע מתן לגיטימציה לבחורים כאלה או הכלה של תופעות כאלה, ולא נשמע שהבחור הזדעזע למפרע ממעשיו
כדי לדעת שבחיים ישנם הרבה אתגרים שלא פוסחים על אף אחד והחוכמה לדעת לצמוח מהם ולא ליפול. וגם כשנופלים קמים! ירידה לצורך עליה!
לא צריך לפחד מהאמת ולהסתיר אותה...
18
ולא נאמנו בבריתי ולא נאמנה את א-ל רוחו

הצגת כל התגובות

17
למה זה טוב??!!!
כדי לחזק ולתת תקווה לאנשים אחרים!!!!!!
16
בטח גם קבל דירה
15
מרגששש
14
גופי תורה למדת אבל חסר הנשמתא דאורייתא..
13
הפתרון לזה ללמוד את הספרים של הבעל התניא. בעיקר "תורה אור" ו "לקוטי תורה" זה על פרשיות השבוע, אפשר לקנות זאת עם פרושים וביאורים כמו שוטנשטיין, הוא מאד מחבר את האדם בצורה נפשית ואמונית לקיים מצוות מעשיות מתוך שמחה אמיתית. וגם נותן גשמעאק אמיתי וכייף כל פעם מחדש הן בקיום המצוות והן בלימוד התורה.
יותר נכון לכתוב: אחד מהפתרונות הוא כך וכך. כשכותבים הפתרון לזה. זה נשמע פטרונות.... כביכול רק זה הפתרון ואין בלתו . ב"ה יש המון צדיקים קדושים נוספים שנותנים כח ועוצמה להתחזק בזמני נפילה. הרה"ק רבי נחמן ועוד ועוד רבים וטובים
12
הבעיה אינה התפילין הבעיה היא משבר אימוני לפסיחה על 2 הסעיפים.
11
אם הכתבה על נייעס אז יופי השגת את המטרה אם הככתבה היא על התמודדות ויכולת לעלות בכל מצב. מדוע השיחה עם הרב אדלשטיין שהיא העיקר השמטת?!?
10
מכאן שאסור להתייאש מאף בתור ורק בזכות גישתו הנכונה והסבלנית והאוזן הקשבת של הרב אדלשטיין זצ"ל הצליח לחזור לדרך הישרה
9
לצערינו אתה לא היחיד .
8
מזדהה עם כל מילה. תפתחו את הנושא כל הכבוד לכם כל מילה מתארת במדויק. מי שמזדהה שיגיב!
7
מדהים שהרב גרשון זצוק"ל יכל לנהל שיחה כזאת אם בחור בישיבה, מי שמכיר יודע שזה כמעט ולא אפשרי היום. התגובה המידית של כל ראש ישיבה אם כל האמפתיה, היה מקבל עצה אפילו טובה, אבל תסדר מחוץ לישיבה לא בבית ספרינו. היה איש גדול, ובהצלחה בעבודת השם, כל אחד ודרכו.
6
כמדומני שיותר מועיל להביא סיפורים על בני עלייה, ולא ללמד מושגים את הדור הצעיר
אתה טועה בגדול!
5
אשריך!נראה שיש לך נשמה גדולה ולכן עובר עליך בבחינת ״כל משבריך וגליך עלי עברו״ וכן רבי נחמן מברסלב זיע״א אומר גיוועלד אסור להתייאש והעיקר זה ״מבטן שאול שועתי״
4
כנראה לא כל אחד מתאים לפונוביז . אם הוא היה נשלח למסגרת מתאימה שמשלבת לימודי קודש עם לימודי חול ומוצא לו מקצוע מתאים לא היה מגיע למשבר רוחני.
3
רק לא הבנתי אם הוא היום כן מניח תפילין מדי יום או וא"כ הסוף של הסיפור טוב או שגם היו עדיין קשה לו להניח ואם כן הסוף עצוב
הוא מציין שמאז כל פעם הוא מתרגש מהתפילין כמו בפעם הראשונה. משמע הוא חזר להניח
2
מסקנה : . צריך להביא חברה חבדניקים שיפתחו עמדת תפילין בישיבות . תמיד יש את אלו שצריך להץבוא עד אליהם בשביל לזכות אותם המצוות תפילין . הם יכולים להיות בחוף הים או בתוך הביסמדרש.
1
כמטפל רגשי חשוב לי לומר שאני מתעסק עם הרבה סיפורים כאלו והכל יושב על התמודדויות רגשיות כאלו ואחרות שהכותרת שלהם חרדות טראומות כפיתיות בעיות רגשיות בלתי פטורות ולהכל יש פתרונות רק אל תפחדו לפנות לעזרה מקצועית. החיים הגשמיים והרוחניים שלכם יכולים להתהפך מהקצה אל הקצה.
אולי גם יעניין אותך
עולם הישיבות