פרק ט': מתברר שלא רק 'אשת לוט' עוררה רבים לבקר בים המלח. כל אזור הר סדום ועמורה והתיאורים הרבים כפי שנכתב בתורתנו הקדושה : "גָּפְרִית וָמֶלַח שְׂרֵפָה... כְּמַהְפֵּכַת סְדֹם וַעֲמֹרָה... אֲשֶׁר הָפַךְ ה' בְּאַפּוֹ וּבַחֲמָתוֹ", עוררו רבים להגיע ולבקר במקום לראות את הניסים והנפלאות שעשה הקב"ה במקום.
פרקי הסדרה על אשת לוט >>
- סיפורה של גברת: האם ה'נציב המלח' הינו 'אשת לוט'?
- לשם מה השאיר הקב"ה את אֵשֶׁת לוֹט בארץ?
- מדוע הרמב"ם השמיט את ההלכה של הברכה על "אשת לוט"?
- הגר"ח קנייבסקי הכריע: כך נדע אם זו באמת "אשת לוט"
- מיהי "אשת לוט" האמיתית? שאלנו את המומחה אסף מדמוני
- אשת לוט של ימינו היא "המצאה של הציונים"
- מה צריך לברך על אשת לוט? זו דעת הפוסק התימני
- המסורת המוסלמית וכף הרגל: האם זהו קברו של לוט?
אחד מגדולי ישראל שחפץ להגיע ולבקר באזור הר סדום היה מרן הגאון רבי דוד פוברסקי זצ"ל ראש ישיבת פוניבז' כפי שסיפר תלמידו רבי יוסף צבי ריינהולד שבתקופת מלחמת העולם השניה כששהה בווילנה הכין את עצמו הגר"ד פוברסקי לקראת העלייה לארץ הקודש, וקיבל על עצמו כמה וכמה 'קבלות', וכך הובא במוסף שבת קודש של היומון הליטאי 'יתד נאמן':
"אחד הדברים להם 'השתוקק' בבואו לארץ ישראל, היה לנסוע לסדום ועמורה על מנת לראות את המקום עליו מעידה התורה 'גפרית ומלח שרפה כל ארצה'. כמובן מאליו הכוונה שלו לא היתה לשם טיול או סיור היסטורי, אלא לשם התעוררות גדולה שיכולה להיווצר אצל אדם שרואה את מכות הארץ ותחלואיה שנוצרו בעקבות מידת הדין שהיתה מתוחה על אנשי המקום בגין חטאיהם".
בסופו של דבר, הגר"ד פוברסקי לא נסע למקום, ולא בגלל קשיי תחבורה, אלא מפני שהגר"ד סבר שיש 'מידת הדין' בלעזוב את הגמרא אותה למד בבני ברק, ובכך אין ענין בללכת לראות את 'מידת הדין' שיש בהר סדום. עוד הוסיף הגר"ד שלימוד תורה מעורר יותר מסיור בהר סדום.
• • •
הגאון רבי דוד פוברסקי (חי ופעל בין השנים תרס"ב - תשנ"ט) כיהן בראשות ישיבת פוניבז' במשך למעלה מחמישים שנה, ביחד עם עמיתיו הגאון רבי שמואל רוזובסקי, ומנהיג המגזר הליטאי הגאון רבי אלעזר מן שך.
ר"ד פורברסקי נולד בעיר ליובאן שברוסיה להוריו רבי שלום ופייגא לאה קוסטנוביץ. בבחרותו למד בישיבת סלוצק בראשות רבי איסר זלמן מלצר, אח"כ תקופה קצרה בישיבת סלבודקה, וכן בישיבת מיר אצל המשגיח רבי ירוחם ליבוביץ. ר"ד הספיק בבחרותו ללמוד גם בישיבת פוניבז' בליטא, אצל רבי יוסף שלמה כהנמן ובישיבת קלם אצל בנו של הסבא מקלם.
בשנת תש"א (1941) עלה לארץ ישראל עם משפחתו, והתמנה לר"מ ראשי בישיבת אחי תמימים של חסידות חב"ד בתל אביב. שלוש שנים לאחמ"כ נענה להזמנת מרן הרב כהנמן לכהן כראש ישיבה בישיבת פוניבז'.
הלך לעולמו בתאריך ו' באדר תשנ"ט. יתן ה' שימליץ טוב בעדינו.
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com
הצגת כל התגובות