"עזה מאז ולתמיד"

הגר"מ מאזוז זצ"ל להיסטוריון 'כיכר השבת': "תכבשו את עזה"

במהלך שיחה נדירה בחג הסוכות האחרון לחייו במעונו בבני ברק, אמר ראש הישיבה הגר"מ מאזוז זצ"ל להיסטוריון 'כיכר השבת' ישראל שפירא, מחבר "עזה מאז ומתמיד": "אדרבא תכבשו אותה" | צפו (חרדים)

| כיכר השבת |
ההיסטוריון ישראל שפירא במעונו של הגר"מ מאזוז זצ"ל, בחג סוכות האחרון (צילום: באדיבות המצלם)

בשיחה נדירה שהתקיימה בחג הסוכות האחרון לחייו, קיבל ראש הישיבה הגאון רבי מאיר מאזוז זצוק"ל את ישראל שפירא, חוקר והיסטוריון עורך מדור 'היסטוריה ואקטואליה' ב'כיכר השבת' מזה 5 שנים, שהציג בפניו את ספרו "עזה מאז ומתמיד - תולדות יהדות עזה" העוסק בהיסטוריה היהודית של רצועת עזה.

במהלך המפגש המרגש, שפירא הציג לרב מאזוז מתוך ספרו ממצאים ארכיאולוגיים על הנוכחות היהודית העתיקה בעזה, בדגש על בית הכנסת העתיק שנחשף באזור לפני כ-60 שנים.

"זה הרצפה של בית הכנסת שמצאו בעזה מתקופת חז"ל", הסביר שפירא לרב בהצביעו על תמונות בספרו. "היה זה בית הכנסת הכי גדול בארץ ישראל. לא בטבריה ולא ביבנה".

שפירא הוסיף כי בבית הכנסת נמצאו רצפות פסיפס מרהיבות שבהן צוירו חיות אפריקאיות ודמותו של דוד המלך מנגן בנבל.

הגר"מ מאזוז התעניין בתמונה שהופיעה בספר ושאל את שפירא: "זה אתה?", שפירא השיב בחיוב והסביר כי בתמונה נראה גם פרופסור אשר עובדיה, ארכיאולוג בן 92 שחשף את בית הכנסת.

במהלך השיחה, אחד הנוכחים שאל את הרב מאזוז האם היה ידוע שבעזה היה יישוב יהודי עתיק, כפי שמובא בספר. הרב השיב ללא היסוס: "בוודאי, מזמן שמשון הגיבור ועוד לפניו".

בסיום הפגישה, הגר"מ מאזוז הקריא בקול את הכיתוב על גב הספר: "לא תמיד הייתה עזה קן צרעות..."[1] והתרשם מהמידע המובא בספר על כך שבתקופת החשמונאים יהודים שלטו בעזה במלואה.

לאחר שעיין בספר והאזין להסבריו של שפירא, חתם הגר"מ מאזוז את השיחה במילים נחרצות: "אדרבא, תכבשו אותה".

יצוין כי שפירא ציטט את הגר"מ מאזוז בספרו "עזה מאז ומתמיד" בעמוד 62, וכן במאמרים רבים שפרסם באתר 'כיכר השבת'.

• • •

[1] "לא תמיד הייתה עזה קן צרעות שורץ מחבלים, היו זמנים בהם היה בעיר אפילו שלטון יהודי. בעבר שגשגה בה קהילה יהודית בהנהגת גדולי תורה, ואף הודפסו בה ספרי קודש". הספר "עזה מאז ולתמיד" עוסק בהיסטוריה של עזה מהפן היהודי שלה, וחושף פרטים לא מוכרים. איפה עמד הבניין שהפיל שמשון על יושביו במותו? להיכן נשא שמשון הגיבור את שערי העיר? מה כתב באיגרתו רבנו עובדיה מברטנורא לאחר ביקורו בעזה? כמה בתי כנסת עתיקים היו בעיר, ובמה התייחדו?

מי ביקר בקברו של המקובל והמשורר רבי ישראל נג'ארה, רב העיר עזה? מה הם מקורותיה של משפחת אבוחצירה העזתית? מי היה רבה האחרון של עזה, וכיצד רקם קשר הדוק עם המופתי המוסלמי? בספר רוכזו עדויות, צילומים וממצאים רבים מהחיים היהודיים בעזה ב-2,000 השנים האחרונות, בהסתמך על מקורות קדומים ומחקריהם של טובי המומחים בעת החדשה. "עזה מאז ולתמיד" נכתב ע"י ההיסטוריון ומדריך הטיולים ישראל שפירא, ונערך בידי ותיק מורי הדרך וחוקרי ארץ ישראל, זאב ח' (ז'אבו) ארליך זכרונו לברכה, הי"ד.

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות