כיכר השבת

היסטוריה ואקטואליה

היכן השקיע הגרמ"מ אפשטיין את כספי הנדוניה?

בעוד הסופרת נ' שפרכר טענה כי הגרמ"מ אפשטיין התאכזב מחדרה וראה בצורה שלילית את יישוב הארץ, רבי דב כהן תלמיד ישיבת סלבודקה טוען כי הוא דווקא התלהב לעלות לארץ (היסטוריה)

| 3 | כיכר השבת |
הגרמ"מ אפשטיין - משמאל, עם הראי"ה קוק בעת מסע הרבנים לארצות הברית וקנדה
הגרמ"מ אפשטיין - משמאל, עם הראי"ה קוק בעת מסע הרבנים לארצות הברית וקנדה (צילום: מתוך ויקיפדיה)

פרק י': עסקנו בסדרה זו ביסודה של העיר חדרה על ידי הגרמ"מ אפשטיין ראש ישיבת חברון בשנת תרנ"א (1891), ועל עלייתה של ישיבת סלבודקה לארץ ישראל בשנת תרפ"ה (1925).

בפרק הקודם צוטט מכתבו של הגרמ"מ אפשטיין שכתב במילים ברורות: "חפצי ותשוקתי מאד לישב בארצנו הקדושה.. ועל כן מה מאושר הייתי לו זכיתי שיהיה חלקי בין המרבים בנים בונים בארצנו הקדושה".

בספר "כולו לב"[1] מאת הסופרת נ' שפרכר נטען כי "ידוע שהגרנ"צ פינקל התכונן להתיישב בצפת בשנת תרע"ג (1913), כאשר הרידב"ז מסלוצק, וחותנו רבי יוסף קנוביץ.. השתדלו לעלות יחד עם ר' נח פלאי לצפת, ולהקים שם ישיבה. אך בפרוץ מלחמת העולם הראשונה התבטל רעיון זה. לגבי הגרמ"מ אפשטיין היה המצב שונה. שכן הגרמ"מ כבר נכווה בעבר מיסורי הארץ. כאברך צעיר השקיע את כספי הנדוניה שלו ביסוד המושבה "חדרה", שהוא היה בין מייסדיה. "חדרה" אכזבה את הגרמ"מ אפשטיין, ובלבו הייתה תערומת על עסקני היישוב הציונים בכלל. בלבו דאב על המצב בארץ, והוא ראה את ישוב הארץ בצורתה זו כשלילית ביותר".

לעומת דברים אלו, רבי דב כהן תלמיד ישיבת סלבודקה שזכה להיבחן אצל הסבא מסלבודקה כותב בספרו "וילכו שניהם יחדיו" שהגרמ"מ אפשטיין הגיב בהתלהבות לרעיון העליה לארץ ישראל: "שכן בצעירותו היה בין חברי האגודות שפעלו למען ישוב ארץ ישראל. הוא כבר ביקר בארץ במסגרת פעולות אלו, ונמנה על מייסדי חדרה" וכך נכתב בספר "תנועת המוסר" המפורסם, שתמיד הגרמ"מ אפשטיין רצה לעלות לארץ ישראל, והראיה היא שכבר בתור אברך צעיר הוא השקיע את הנדוניה שלו, ליסוד העיר חדרה.

הציטוט מספר "וילכו שניהם יחדיו" שנכתב בסיוע המשגיח הגר"א חדש, והגרב"ב אזרחי (צילום: ישראל שפירא)
הספר "וילכו שניהם יחדיו" (צילום: ישראל שפירא)
סדרת הספרים ההיסטורית "תנועת המוסר" הינה אבן יסוד להבנת פולמוס תנועת המוסר, וכן על אישיותם של הסבא מסלבודקה ושאר גדולי ישראל ראשי הישיבות דאז (ארכיון ישראל שפירא)
מסע הגרמ"מ אפשטיין והגראי"ה קוק לארה"ב לאסיפת כספים לצורך עליית ישיבת סלבודקה לארץ ישראל, הצילום הובא בעיתון אמריקאי מתקופתם וכן בספר "וילכו שניהם יחדיו" (צולם ע"י ישראל שפירא)

[1] מאת נ שפרכר בני ברק תשע"ג, עמוד קסח. אומנם הוסף בסוגרים שבספר תנועת המוסר ח"ב עמוד 89 הובא כי דווקא יסודה של העיר חדרה, המריצה אותו לעלות לארץ, ובשנת תרפ"ג, כתב לבנו בארץ, שהוא רוצה לעלות לארץ עם ישיבה של 15 תלמידים

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com
תוכן שאסור לפספס
3 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
2
הרב קוק זצ"ל לא הרשה לנו לקרוא לו בתואר כבוד, יש רב שאמר " כולם צדיקים .....עד שמגיעים לבריח פתח דלתו " הרב עובדיה יוסף זצוקל עליו : מלאך ה' צבאות לא היה לו טיוטות בכתיבת ספריו ומאמריו שזה מרעיד בפני עצמו , כתיבה ראשונה זה הספר , דף אחרי דף אין חזרה אחרוה ובדיקה תופעה . ליבו ועיניו בשמים וגו
הרב קוק זצ"ל היה צדיק יסוד עולם. הרב יוסף חיים זוננפלד זצ"ל היה אוכל "שיריים" של הראי"ה זצ"ל בעת שיצא להם לסעוד יחד בסעודת מצווה! למרות חילוקי הדעות שהיתה להם בכל שנוגע לציונות ולתהליך הגאולה, הם הכירו בגדלות ובצידקות של הזולת...
1
הרב מלצר היה בעד העליה, על הרב קוק אמר אני מגיע עד הקצה של הידית של החדר שלו יותר מזה זה דברים עליונים.
אולי גם יעניין אותך
עולם הישיבות