פרק ד': אנו עסוקים בחשיפת סיפור הקמתה של העיר חדרה מיסודו של הגרמ"מ אפשטיין ראש ישיבות 'כנסת ישראל' בסלבודקה ובחברון.
- כש"חברון" נטעה יתד בעיר חדרה • פרק א'
- הגרמ"מ אפשטיין "עלה בכוח" לישראל? • פרק ב'
- "אגודת הסתרים" שפעלה באם הישיבות - וולוז'ין • פרק ג'
אהבת ציון שררה אצל כל חתני הרב שרגא פייבל פרנק (אחיו, רבי יהודה לייב, אביו של רבי צבי פסח פרנק, לימים עלה וכיהן כרבה של העיר חדרה), לא רק הגרמ"מ אפשטיין השקיע את כספו להקמת העיר, אלא גם ראש ישיבת עץ חיים, הגאון רבי איסר זלמן מלצר, מחבר ספר "אבן האזל".
על כך ציטט במאמרו ד"ר ר' שלמה טיקוצ'ינסקי בשם חתנו של רבי משה מרדכי אפשטיין, ראש הישיבה וחבר מועצת גדולי התורה רבי משה חברוני, שסיפר בהאי לישנא: "בשנת תרנ"א (1891) לקח ר' משה מרדכי הצעיר את דמי הנדוניה שקיבל ואת הנדוניה ושל גיסו ר' איסר זלמן מלצר, שנשאו לבנותיו של הגביר שרגא פייבל פראנק, ונסע לארץ ישראל. הוא קנה גם אדמה בחדרה וכך הפך להיות מראשוני המייסדים על המושבה חדרה".
***
ב"ספר חדרה" שהופץ לרגל יובל הששים של חדרה, מסופר על צעדי ההתחלה של העיר. בעמוד 25 מתפרסמת תמונה של ארבעת המייסדים חברי אגודת חובבי ציון שהיו פעילים ברכישת האדמה של חדרה בשנת 1891. בתמונה עומדים: מ.מ. אפשטיין, י.פ. גפנוביץ, מ.צ. שצקר, וי.ד. בוטקובסקי.
התמונה מופיע גם בספר "התשוקה לאדמה", מאת איילת ברודצקי תמרי עמוד 17, אחד הספרים המקיפים ביותר שנכתבו אודות יסודה של העיר חדרה. יש לציין שגם ספר זה היוה אחד המקורות לסדרת מאמרינו הנוכחיים.
בימינו מוזיאון החאן בחדרה המספר על הקמתה של העיר, ליטשו את התמונה, וציירו אותה בצבעוני בענק בחצר המוזאון.
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com