
בית המשפט העליון של ארה"ב הוציא צו ביניים המונע זמנית את גירושם של עשרות מהגרים ונצואלים שהממשל טוען כי הם חברי כנופיות – וזאת למרות שההליך מבוסס על חוק עתיק מהשנה 1798, שבדרך כלל מופעל רק בזמן מלחמה. ההחלטה באה בעקבות עתירה דחופה של ארגון ACLU, שחשף כי חלק מהמהגרים כבר הועלו לאוטובוסים והיו בדרכם החוצה מהמדינה, מבלי שניתנה להם גישה לערכאות כפי שדרש העליון קודם לכן.
שני שופטים שמרנים, תומאס ואליטו, התנגדו להחלטה אך הרוב הכריע להשעות את המהלך. בתגובה, הממשל של טראמפ דרש להסיר את העיכוב וטען שההליך נעשה כחוק, כולל מתן התראה מראש – אם כי לא פורט כמה זמן הוקצב למהגרים להגיב.
הבית הלבן, לעת עתה, מאותת שלא ימרה את פי בית המשפט, אך ממשיך להציג קו תקיף. הדוברת קרולין לוויט תקפה את העותרים: "מדובר באקטיביסטים שמגוננים על טרוריסטים יותר מאשר על אזרחים אמריקנים". טראמפ עצמו אמר: "אם הם אנשים רעים – אני מאשר את זה. בשביל זה נבחרתי".
המאבק הזה הוא חלק מקרב משפטי ופוליטי נרחב יותר, שבו טראמפ בוחן את גבולות הכוח הנשיאותי על רקע ניסיונות לעקוף את מערכת המשפט. ביום שישי האחרון השיג הממשל ניצחון ביניים נוסף, כאשר ערכאת ערעור הקפיאה איום בביזיון בית המשפט נגדו מצד שופט מחוזי, שאותו טראמפ כינה בעבר "ראוי להדחה".
במוקד הסיפור עומדים עשרות מהגרים – בהם צעירים חסרי עבר פלילי, בעלי מעמד חוקי זמני – שמוגדרים על ידי הממשל כחברי "טרן דה אראגואה", כנופיה אלימה מוונצואלה שהוכרזה כארגון טרור. חלקם אף נשלחו בטעות לבתי כלא באל סלבדור. הממשל אמר שלא נעשו טעויות וכי כולם היו חברי כנופיות.
הקלטות מטיקטוק שהוגשו לבית המשפט תיעדו עצורים מתחננים: "אנחנו לא פושעים – רק מבקשים הזדמנות להישמע בבית משפט".
החלטת העליון הקודמת קבעה כי ניתן לגרש תחת החוק מ-1798, אך רק לאחר שהמהגרים מקבלים התראה סבירה שמאפשרת להם להגיש עתירה.