

איראן וארצות הברית הסכימו אמש (שבת) להתחיל לגבש מסגרת להסכם גרעין פוטנציאלי – כך הודיע שר החוץ של איראן לאחר סבב שיחות רגיש, שבכיר אמריקני הגדיר ככזה שהניב "התקדמות משמעותית".
השיחות, שנערכו ברומא במתכונת עקיפה – בה תיווך נציג עומאני העביר מסרים בין הצדדים – נמשכו כארבע שעות והתקיימו בין שליחו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, לבין שר החוץ האיראני עבאס ערקצ'י.
ערקצ'י, שדיבר לאחר הפגישה בטלוויזיה הממלכתית, אמר כי "השיח היה מועיל והתקיים באווירה בונה", והוסיף: "הצלחנו להתקדם בכמה עקרונות ומטרות, והגענו להבנות טובות יותר". לדבריו, השיחות יימשכו כבר ביום רביעי הקרוב בפורום מקצועי ברמת מומחים בעומאן, שם יתחילו הצדדים לגבש את קווי המתאר להסכם. בשבת הבאה צפויים הבכירים להיפגש שוב כדי לבחון את התקדמות העבודה ולוודא שהיא תואמת את ההבנות העקרוניות.
בתגובה להתרחשויות, נשיא ארה"ב טראמפ הדגיש בסוף השבוע: "אני בעד לעצור את איראן – פשוט מאוד – מלהשיג נשק גרעיני. הם לא יכולים להשיג נשק כזה. אני רוצה שאיראן תהיה מדינה גדולה, משגשגת ונפלאה".
ההתפתחויות הללו מעוררות דאגה רבה בישראל. בעוד נראה שארה"ב אינה מתכננת לפרק את תוכנית הגרעין האיראנית, אלא להתמקד במאגרי האורניום המועשר לרמה של עשרות אחוזים, ישראל דורשת פירוק מלא של תוכנית הגרעין האיראנית והצנטריפוגות שלה. עבור איראן מדובר ב"דיל ברייקר", ומהלך שהיא לעולם לא תסכים לקבל על עצמה.
איראן, מצהירה כי תוכניתה הגרעינית נועדה למטרות שלום בלבד, ומוכנה לפי הדיווחים לדון בצעדים מוגבלים בלבד – תמורת הסרת הסנקציות הבינלאומיות. איראן מסרבת גם להפחית את מאגרי האורניום המועשר לרמות שהוגדרו בהסכם מ-2015.
מאז שארה"ב פרשה מהסכם הגרעין בתקופת כהונתו הראשונה של טראמפ, חצתה איראן את גבולות ההסכם והעבירה רמות ההעשרה והמלאים שלה הרחק מעבר למה שמקובל עבור תוכנית אזרחית.
בינתיים, ישראל – שהתנגדה להסכם המקורי ב-2015 – עוקבת בדריכות אחרי המהלכים האחרונים ולא פוסלת, לפי דיווחים, פעולה צבאית נגד מתקני הגרעין האיראניים בחודשים הקרובים.