סוכנות הידיעות 'רויטרס' חושפת הבוקר (שלישי) את השיטה האיראנית להפיק רווחים באמצעות הדלקים שהיא מייצרת, למרות הסנקציות המערביות המופעלות כנגד המשטר שחונקות את הכלכלה של טהרן.
לפי הדיווח, איראן הצליחה לייצא דלק מזוט, דלק נוזלי המופק מנפט גולמי, בשווי של מיליארד דולר לשנה באמצעות רשת הברחות מתוחכמת דרך מדינת עיראק השכנה.
חמישה מקורות אישרו בפני 'רויטרס' את השיטה האיראנית כדי לעקוף את הסנקציות. הם הוסיפו כי המערכת שגשגה מאז נכנס לתפקידו ראש הממשלה העיראקי מוחמד שיע אל-סודאני ב-2022.
"המבצע מנצל מדיניות ממשלתית לפיה עיראק מקצה מזוט למפעלי אספלט במחירים מסובסדים מאוד ומערבת רשת של חברות, קבוצות ויחידים בעיראק, איראן ומדינות המפרץ", נכתב בידיעה.
לפי הדיווח, איראן הצליחה להעביר בין 500,000 ל-750,000 טונות של מזוט כבד (HFO), כולל מזוט גבוה גופרית (HSFO) - כמות ששוות ערך ל-3.4 מיליון עד 5 מיליון חביות נפט, המופנים מהמפעלים מדי חודש ומיוצאים בין השאר לאסיה.
אחת השיטות בהן נקטה איראן בשיתוף פעולה עם עיראק, עבדה באופן הבא: העיראקים ערבבו את המזוט שלהם עם מזוט איראני שהוברח למדינה, כך שהוא הופך למוצר שכביכול מקורו כולו בעיראק. בכך ניתן לטשטש את העובדה שחלק מהמזוט הגיע מאיראן, משם ייצאה עיראק מזוט לגיטימי לשווקים העולמיים תוך שהיא אינה מציינת שהוא בחלקו או ברובו מתוצרת איראנית.
לאחר המיזוג, המזוט נמכר כאמור בשוק העולמי כעיראקי בלבד. היתרון בכך הוא שעיראק אינה כפופה לאותן סנקציות מחמירות שמוטלות על איראן.
השיטה השנייה שמגדילה את הרווחים של המיליציות, אך פוגעת בעם העיראקי, היא הברחה של מזוט עיראקי מסובסד שאמור לשמש לצריכה פנימית, לשווקים הבינלאומיים, תוך שהמיליציות גורפות את הרווחים העצומים כשהמזוט נמכר במחיר מלא של מזוט לא מסובסד. המבריחים מזייפים לצורך כך את המסמכים שמציגים את הדלק כדלק עיראקי לייצוא.
ב'רויטרס' אומרים שהממשל בוושינגטון המקיים קשרים דיפלומטיים עם עיראק מודע ככל הנראה לשיטות להברחת הדלקים.
גורם במחלקת המדינה הגיב: "אמנם איננו מגיבים לדיונים ספציפיים, אך אנו יכולים לאשר שהמשרד הדגיש עם עמיתינו העיראקים את הנזקים של סחר בלתי חוקי ואת תמיכתנו בהבאת נפט בשקיפות לשוק".
הפתרון לשיטה המתוחכמת של איראן להברחת דלקים יהיה אם וושינגטון תחליט להטיל סנקציות על עיראק, אולם נראה שהבית הלבן תחת הממשל הנוכחי מעדיף להעלים עין, מה שאפשר כאמור לאיראן לגרוף רווחים עצומים.