כיכר השבת

ככה נראה מפתח בן 2,000 שנים

במסגרת חפירות של רשות העתיקות לפני סלילת כביש 21 ע"י חברת מוריה: מחצבת ענק מימי בית המקדש השני נחשפה בירושלים במקום נחשפו גם מפתח בן כ-2000 שנה וכלים ששימשו את החוצבים * נראה שאבני הענק שנחצבו במקום שימשו לבניית מבני הציבור המפוארים בעיר (תיירות)

| 13 | כיכר השבת |
המפתח
המפתח (צילום: קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות)

מחצבת ענק מימי בית מקדש השני (מאה 1 לספירה) נחשפה בשבועות האחרונים בחפירות שעורכת רשות העתיקות לפני סלילת כביש 21 ע"י חברת מוריה. כן נחשפו במהלך החפירה, בין היתר, מפתח בן כ-2000, קרדומים, יתדות ביקוע, ועוד.

לדברי אירנה זילברבוד, מנהלת החפירה מטעם רשות העתיקות, "תופעת החציבה יצרה מחזה מרהיב של זקיפי סלע ומדרגות סלע, ומן מכתשים כתוצאה מחציבת האדם. במקום נשארו גושי סלע בשלבים מסויימים של חציבתם, והיו כאלה שנמצאו בשלב מקדים לקראת ניתוק. חלק מהאבנים שנחצבו, אורכן עולה על 2 מטרים. ככל הנראה, נחצבו אבני הענק לטובת מבני ציבור מפוארים בעיר".

זילברבוד מסבירה, כי "הקרדומים שימשו לחציבת תעלות הניתוק של גוש האבן ממשטח הסלע, ויתד הביקוע (מן ראש חץ של ברזל דחוס) נועד לנתק את בסיס האבן מן הסלע באמצעות מכות פטיש. מפתח הארכובה שנחשף, וככל הנראה שימש לפתיחת דלת לפני כ- 2000 שנה, הינו מעוקל ובעל זיזים – מה עשה במקום? יתכן שנפל מכיס אחד החוצבים".

מחצבות הענק שנחשפו - בגודל כולל של דונם, מצטרפות למחצבות נוספות שתועדו ונחקרו בעבר ע"י רשות העתיקות. מהמחקר עולה, כי השכונות הצפוניות של ירושלים של היום, יושבות על "עיר המחצבות "של ירושלים מימי הבית השני.
נשאלת השאלה מדוע החוצבים בחרו דווקא את אזור זה. החוקרים משערים שמשום תצורת הסלע "המלכה"- סוג סלע שהוא נח לחציבה, ומתקשה מיד אחרי חציבתו.

בנוסף לכך, מאחר שהשטח הצפוני גבוה טופוגרפית משטח העיר ירושלים של ימי הבית השני, נראה שנקל היה לשנע את אבני הענק, שחלקן שוקל עשרות אם לא מאות טונות, במורד - לאורך המדרון אל שטחי הבנייה. בסמוך למחצבה נחשפה דרך עתיקה מימי הבית השני, וסביר שהיא שמשה לשינוע האבנים הגדולות.

חידה נוספת בכל הקשור לשינוע אבני הענק היא כיצד הזיזו אותן. הדעת נותנת כי עשו זאת באמצעות שוורים וכלונסאות עץ, אך המקורות ההסטוריים מהתקופה גם מזכירים מנופי ענק עשוים עץ.

המחצבה ברמת שלמה, מבט מן האוויר. (skyview באדיבות רשות העתיקות)
(קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות)
המפתח בן אלפיים שנים. (קלרה עמית, באדיבות רשות העתיקות)
תוכן שאסור לפספס
13 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
5
איזה מפתח הצחקתם אותי בגלל שזה שגילה נדמה לו שזה מפתח זהו נקבע כעובדה שזה מפתח איזה מצחיקים הארכיולוגים האלה הם יותר מדי בשמש (וגם מחפשים להצדיק את המימון בגדול שמקבלים ממשלם המיסים אפשר לחשוב מוצאים כד נו עכשיו מה נעשה עם הכד הזה צריך לאכסן אותו באיזה מוזיאון אז צריך לבנות מוזיאון והנה הלכו
מפתח
המראה הזה דומה מאד לתיאור המפתח שמובא בגמ' במסכת שבת. אגב, ביקורת על איש מקצוע צריכה להנתן רק מאיש מקצוע שמבין בזה ולא ממי שלא יודע ארכיאולוגיה. אם היית ארכיאולוג - יכולת לבקר אותו. שים לב.
גלעד
כל בן אדם וכמה שהוא רוצה רק שיחשוב לפני אם זה ראוי
המבקר
אבל אף אחד לא מתייחס לבקורת ... ארכיאולוג אומר - מפתח איזה אחד אומר -אעלק , משלם המיסים וכו׳ מי יודע על מה הוא מדבר ומי לא ?
מבקר בקורת
4
אולי אולי אולי מפתח 0 אולי
שמשון
3
ראיתי בספר הליכות תימן של הגר"י קאפח תמונה של מנעול כעין זה, מלפני העלייה לארץ, לא לפני 2000 שנה. עי"ש
שלמה
ולא מתקדמים עדיין בתקופת האבן
תימני

הצגת כל התגובות

2
כך נראית ה"תקוה" בת שנות אלפיים"...
yosefcohen63
1
אני מדבר על החלק של המנעול שצולם בספר מצד ימין למעלה, אלא שהוא קטן יותר, אילו היה הצילום בספר יותר בהגדלה היה יותר ניכר, ועיין פיה"מ לרמב"ם, כלים י"א,ד' שהרמב"ם דיבר על סוג מנעול כזה ואף שם בהערה 36 הביא הגר"י קאפח צילום של מנעול זה, והמשנה קוראת לחלק המדובר "פין".
י-ם
אולי גם יעניין אותך
תיירות חורף