לפני כשבוע ומחצה, חשף דובר צה"ל בפני הציבור, תיעוד וידאו קשה לצפייה מתוך המנהרה שבה הוחזקו ונרצחו ששת החטופים הרש גולדברג-פולין, עדן ירושלמי, אורי דנינו, אלמוג סרוסי, כרמל גת ואלכס לובנוב הי"ד. בסרטון נראים התנאים הקשים בהם שהו לפני שנרצחו באכזריות. התיעוד שהוסרט והוקלט ברמה ויזואלית גבוהה, נחשף לציבור בכדי להראות לציבור את המצב הקשה במנהרות אותו נאלצו החטופים לעבור, ולהראות לעולם כולו את האכזריות והחייתיות של מפלצות החמאס.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
מי שעומדת מאחורי הביצוע וההפקה הוויזואלית, היא פלגת התיעוד המבצעי, יחידת צלמים של מערך דובר צה"ל שייעודה לספק תיעוד מבצעי מהשטח ושדה הקרב, בעת שגרה ובעת חירום, כאשר המטרה העליונה של הפלגה היא לסייע להסברה הישראלית ולספק מרחב לגיטימציה בינלאומי לפעולות צה"ל באמצעות הפללת מטרות אויב בזמן שהם מסתתרים באתרים אזרחיים שונים (כגון תיעוד מחבלים בפעולה מתוך מבנים הומניטריים - בתי ספר ובתי חולים, המשמשים לצורכי טרור).
בנוסף, תפקיד היחידה הוא לתעד את הווי היחידות הלוחמות לצורכי דוברות וכן תיעוד שדה הקרב לצורך תחקור, לצרכים מבצעיים ולצרכים מודיעיניים.
הקרב על ההסברה
מתחילת המלחמה, ולאורך כל חודשי המלחמה, פועלת הפלגה לסייע למערך ההסברה של דובר צה"ל ברשימה ארוכה של מקרים. התיעודים מסייעים לצה"ל לדחות טענות שקריות ומניפולציות כנגד פעולות צה"ל, להפריך טענות על מעשי טבח, על פגיעה בילדים ובנשים, על מניעת טיפול רפואי מאזרחים ועוד, ומאפשרים להציג את הלחימה של צה"ל באור חיובי.
בדצמבר האחרון חשף דובר צה"ל לאזרחי ישראל ובעיקר לאזרחי העולם, תיעוד על קיומן ותפקודן של מערך מנהרות מתחת בית החולים שיפא בעזה, ובכך אשרר את טענת ישראל על השימוש הציני של חמאס בבית החולים כמפקדת טרור, וכמגן תמים על מערכת טרור תת קרקעית מסועפת.
במאי האחרון, כאשר ישראל החלה את המבצע באזור רפיח וכיבוש ציר פילדלפי, השמיעה מצרים איומים וקולות זעם, בעיקר לנוכח קביעת צה"ל כי הייתה שותפה למערך ההברחות שפעל בתת קרקע. גם לאחר שנחשפו המנהרות, הכחיש גורם מצרי בכיר את הדיווחים בישראל בדבר איתור מנהרות מרפיח לשטח מצרים, כולל מנהרות המאפשרות מעבר של מכוניות, "ישראל מפיצה טענות בגלל כישלונה להשיג הישג כלשהו ברצועה", אמר הבכיר המצרי. "ישראל לא הציגה כל ראיות לקיום מנהרות פעילות בגבול עזה, והיא מנצלת את המנהרות החסומות בעזה להפצת טענות שגויות כדי להשיג יעדים מדיניים". אך התמונות והתיעודים שהביאה פלגת התיעוד המבצעי הוכיחו מעל כל ספק מי צודק.
פעילות הפלגה
תיעוד מבצעי מלווה את פעילות צה"ל זה זמן רב, אולם רק בשני העשורים האחרונים עלתה מאוד חשיבותו וההבנה כי הוא משפיע מאוד ואף חורץ במידה רבה גורל של מערכות. הצורך בתיעוד מבצעי עלה עוד במהלך האינתיפאדה השנייה, ונעשו ניסיונות במערך דובר צה"ל להקים ולהכשיר יחידה של צלמים קרביים, שיספקו תיעוד מבצעי לצורכי הסברה ישראלית אל מול גל הטרור הפלסטיני והתעמולה הפלסטינית שנלוותה אליו.
במהלך השנים היו ניסיונות חוזרים ונשנים במאמץ להקים יחידת תיעוד מבצעי, ניסיונות שלא צלחו, עד שבגלגולה הנוכחי, היחידה הוקמה ב-2012. ההפעלה המבצעית הראשונה של הפלגה לאחר הקמתה הרשמית בשנת 2012 הייתה במבצע צוק איתן.
כיום פלגת התיעוד המבצעי של מערך דובר צה"ל מונה כ-60 חיילים וחיילות, המחולקים בין ארבעה צוותים. שלושה מתוך צוותים אלו הם של לוחמות ולוחמים המחולקים לגזרות השונות – צפון, מרכז ודרום - ונחשבים כ"כוח חביר" שמצטרף לפעילות היחידות הלוחמות. נוסף להם הוא צוות הנקרא "מטכ"לי" והוא אמון על תיעוד אירועים, טקסים והפקות מטעם הפלגה.
המצלמות של צה"ל פרוסות בכל מקום; באוויר, בים, מעל לפני השטח או עמוק בתת-קרקע. עם נשק מאחור ומצלמה ביד - לוחמי התיעוד המבצעי משתתפים כחלק מצוות הקרב. אך זו ממש לא דרך התיעוד היחידה. כך למשל, נוכל למצוא מצלמות 'גו-פרו' על קסדות, וסטים של כוחות ואפילו כחלק מהציוד של כלבי עוקץ. מדובר במכשיר קטן וקל להרכבה, שמאפשר הצצה אותנטית ומציג את המציאות מעיני הלוחמים בשטח - אלה על שתיים או על ארבע.
מעבר להנגשת תמונת המצב לציבור, מצלמות הגוף משקפות את שלל האיומים בשטח, הן מאפשרות למשל לדעת מה ראה הכלב שנשלח למבנה חשוד, ובכך עוזרות ללוחמים להיערך לסכנה ולגבש תוכנית פעולה מתאימה.
This browser does not support the video element.
כדי שהתיעודים יגיעו לציבור באופן המהיר ביותר, הם נכנסים לשדה הקרב כשהם מצוידים במחשב ובטלפון להעברת החומרים, דרכם נשלחים התמונות והסרטונים. לאחר התיעוד בדרכים השונות, את כרטיסי הזיכרון – למשל מהלחימה ברצועה - מעבירים לשיירות הלוגיסטיות של צה"ל, שנכנסות ויוצאות משם מדי יום, ומשם החומרים מגיעים לחמ"ל הוויזואלי של דובר צה"ל.
בחמ"ל הזה נמצאים חיילים וחיילות שעורכים, מעצבים ומנפישים את כלל הגלם מהשטח. הם הופכים אותו לתוצר תקשורתי שלם, אשר יוצא אל כלל מערכות התקשורת בארץ ובעולם.
Ztube - רשת הסרטונים של צה"ל
על כל כלי הרק"ם של צה"ל, מותקנות מצלמות המתעדות באופן רציף את המתרחש סביב הכלי. לאחר חניכת ה-Ztubeב2017, יכולים המפקדים הבכירים לצפות בשידור חי במצלמות הכלים. האפשרות הזו היא רוחבית לכלל המצלמות הצה"ליות, מעמדות שמירה בגבולות ועד הקוקפיט במטוסי חיל האויר.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
רשת זי-טיוב היא רשת וידאו לשימוש פנימי של הצבא. מטרתה להנגיש את תכני הווידאו ואת והתרחישים המבצעיים בצורה טובה ורחבה יותר ממה שהיה נהוג עד עכשיו. עד שהרשת הפכה למבצעית תכני הווידאו היו מצומצמים והדרישות להציגם היו מאתגרות למדי. אבל כיום יכולים המפקדים לקבל גישה מהירה ופשוטה לתכנים המבצעיים לצורכי למידה ותחקיר, ואם עולה הצורך, גם לצפות בשידורים חיים.
הצגת כל התגובות