צה"ל פתח בסוף השבוע בחקירה פנימית שמטרתה לחשוף מי עומד מאחורי הדלפת מסמכים מסווגים, או לכאורה מסווגים, של ארגון הטרור חמאס שנתפסו במהלך הלחימה בעזה, ומהם נעשה שימוש מניפולטיבי לצורך העברתם לתקשורת הבינלאומית.
מטרת הדלפות אלו, על פי הערכות גורמי הביטחון, היא להשפיע על דעת הקהל בישראל בנושא עסקת החטופים. החקירה, שמסעירה את מערכת הביטחון, מביאה לחשש גובר ולעימות מול לשכת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, במיוחד לאור המתח הקיים כבר בין הצדדים סביב העסקה.
במהלך הימים האחרונים פורסמו שני דיווחים מרכזיים שהעלו דאגה רבה בקרב גורמי ביטחון וצה"ל. הדיווח הראשון פורסם בעיתון הבריטי "ג'ואיש כרוניקל", עיתון קטן יחסית אך בעל מעמד בתפוצות היהודיות. הדיווח השני, והמשמעותי יותר מבחינת השפעתו, פורסם בעיתון הגרמני "בילד", העיתון הגדול ביותר במדינה ובעל השפעה רבה באירופה ובעולם.
בשני הדיווחים נטען לחשיפה של מסמכים פנימיים וסודיים של חמאס, אשר מציגים כביכול את הוראותיו ואסטרטגיית הלחימה של מנהיג חמאס, יחיא סינוואר, בצורה שמדגישה את הניסיון שלו לפלג את הציבור הישראלי ולמנוע את קידום עסקת החטופים. המסמכים שפורסמו חופפים כמעט לחלוטין לדברים שהשמיע נתניהו בנאומו האחרון, בהם הצביע על כך שסינוואר פועל למניעת עסקה ומנסה להבריח את החטופים אל מחוץ לרצועת עזה דרך ציר פילדלפי, ומשם למצרים ולאיראן.
עם זאת, בדיקה שנערכה בצה"ל לגבי המסמכים המדוברים מעלה שאלות קשות על אמינותם. גורמי ביטחון המעורבים בחקירה טוענים כי אין זכר למסמכים אלו במאגרי החומרים שנאספו במהלך הלחימה. בנוסף, המסמך שפורסם בעיתון הגרמני "בילד" לא נכתב על ידי סינוואר כפי שנטען, אלא נובע מהרצאה של גורם בדרג ביניים בארגון חמאס. החלק העיקרי שהובלט במסמך, לפיו חמאס אינו מעוניין בעסקת חילופי חטופים, לא מופיע במקור.
על פי הדיווח ב-ynet, גורם בכיר בצה"ל התייחס לפרשה ואמר כי "מדובר בתקרית חמורה ביותר. השימוש במסמכים מסווגים, ועוד מניפולציה שלהם לצורכי הפצה לתקשורת הבינלאומית, הוא עבירה חמורה שעומדת בניגוד מוחלט לכללים הפנימיים של צה"ל ושל מערכת המודיעין. אנחנו לא עוסקים בפוליטיקה, אלא בשמירה על ביטחון המדינה, ואסור להכניס את הציבור הישראלי למשחקים פוליטיים דרך הדלפות מעין אלו. צה"ל מחויב למצוא את הגורם שעומד מאחורי הפרסומים הללו ולעצור את השפעתם המזיקה על דעת הקהל בישראל".
במערכת הביטחון מעריכים כי פרסומים אלו אינם מקריים, ויש חשד שמדובר בניסיון מכוון להפעיל מניפולציות על הציבור הישראלי באמצעות תקשורת זרה, תוך שימוש בחומרים רגישים. המטרה המרכזית, על פי הערכות, היא לנסות ולפגוע באמינות המהלכים המדיניים והביטחוניים שמובילים הממשלה וצה"ל בנושא עסקת החטופים, ולהפעיל לחץ ציבורי לקבלת החלטות מהירות שאינן לטובת ביטחון המדינה.
הצגת כל התגובות