בצל המאבק המסלים בין בכירים בקואליציה כנגד היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה ומערכת המשפט הישראלית, חברי הכנסת שמחה רוטמן וצבי סוכות מהציונות הדתית, הגישו היום (שלישי) הצעה לתיקון חוק סדר הדין הפלילי שתיתן אפשרות לתובע שממונה על ידי שר המשפטים להעמיד לדין את היועמ״שית או את פרקליט המדינה, בדומה לאפשרות הקיימת כלפי בעלי תפקידים אחרים.
על פי התיקון לחוק, במקרה שנודע למשטרה על ביצוע עבירה ע"י היועץ המשפטי לממשלה או פרקליט המדינה או מי מטעמם, היא תפנה לשר המשפטים למינוי תובע שיקבל את כל סמכויות היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה לעניין חקירה ותביעה.
״היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה עומדים בראש מערכת אכיפת החוק והתביעה בישראל״, הסבירו רוטמן וסוכות. ״על אף שישנם מספר הוראות בנוגע לפתיחה בחקירה והגשת כתבי אישום כנגד נושאי משרה בכירים כגון ראש ממשלה, שר, שופט ועוד, ישנה לאקונה בכל הנוגע לפתיחת הליך כזה כנגד היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה״.
הם טענו כי ״במצב בו עולה חשש לביצוע עבירה מצד היועץ המשפטי לממשלה או פרקליט המדינה עולה ניגוד עניינים מהותי במעורבות הפרקליטות בחשדות האמורים, החל מליווי החקירה ועד להחלטה אם יש מקום להגיש כתב אישום״.
״נוכח זאת״, סיכמו, ״הצעת החוק מבקשת לתקן את המצב ולאפשר לשר המשפטים למנות תובע חיצוני לפרקליטות במקרים אלו, בדומה לחקירת שוטרים הנעשית בידי מח"ש ולא בידי גורמי החקירה במשטרה״, והוסיפו כי ״על פי הצעת החוק לתובע הממונה יוקנו הסמכויות המקבילות לסמכויות היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה״.
כזכור, בימים האחרונים עלתה היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה על מסלול התנגשות עם מספר בכירים בקואליציה. אתמול, אחרי פרסום מעצרם וחקירתם של בכיר השב"ס יעקובי ובכיר המשטרה, האשים השר לביטחון לאומי ויו"ר עוצמה יהודית את היועמש"ית בלא פחות מאשר ניסיון הפיכה משטרית ורדיפה אישית כלפיו.
מאז הקמת הממשלה והכרזת שר המשפטים יריב לוין על כוונתו לבצע רפורמה במערכת המשפט, נטען בקואליציה כי היועצת המשפטית לממשלה שמונתה לתפקידה על ידי קודמו של לוין לתפקיד, שר החוץ גדעון סער שכיהן אז בתפקיד שר המשפטים מטעם ממשלת בנט ולפיד, מצרה את צעדי הממשלה.
הצגת כל התגובות