בימים האחרונים קיימו בצמרת הביטחונית והמדינית של ישראל דיונים רבי משמעות שעסקו בכל ההשלכות והעמדות במשא ומתן לשחרור חטופים שצפוי להתחיל היום (חמישי) באופן ממוקד בקטאר בהשתתפות נציגים בכירים מכל המדינות המעורבות ובראשן ארה"ב.
לראשונה מאז פירוק קבינט המלחמה לפני כחודשיים, יו"ר ש"ס דרעי השתתף בדיון המכריע שבו הוחלט לאשר את יציאת המשלחת. ההשתתפות שלו רומזת על חשיבות הדיון בעיניו של ראש הממשלה וייתכן כי זו הזדמנות אחרונה להשבת החטופים לאור הנסיבות הביטחוניות באזור והמצב בו שרוי חמאס.
ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים אתמול בקריה הביטחונית בתל אביב סדרת דיונים לקראת הפסגה. הדיונים החלו ב-11:00 בבוקר והסתיימו לקראת השעה 18:00, והשתתפו בהם גם שר הביטחון יואב גלנט, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, יו"ר ש"ס אריה דרעי וראשי מערכת הביטחון.
בסיום הדיון אמש (רביעי) נתניהו העניק מרחב תמרון משמעותי למשלחת הישראלית לפעילות במשא ומתן בקטאר.
מקור מדיני אמר ל'כאן חדשות' כי נתניהו אכן הרחיב את המנדט, אך גבולותיו עדיין עומדים בקווים שקבעה ישראלית: הקמת מנגנון בידוק לעזתים שחוזרים לצפון הרצועה, והישארות כוחות בציר פילדלפי.
בין הנושאים הבולטים העומדים על הפרק במשא ומתן הם: סוגיית ציר פילדלפי, מעורבות צה"ל ברפיח, אפשרות מעבר חמושים לאזורים ברצועה, זהות החטופים החיים ורשימת המחבלים שעשויים להשתחרר בעסקה ככל שתהיה. חמאס מתעקש להרוויח זמן ובירושלים מזהים את החסרונות בהיענות לדרישות ומתעקשים על האינטרסים הביטחוניים של ישראל.
במהלך הימים האחרונים הצוותים עבדו וצמצמו מאוד את נקודות המחלוקות. הם הגיעו אתמול לדיונים עם פתרונות לדרישות של ראש הממשלה, ובאותם המקרים שלא היו פתרונות - המתווכות הבהירו שהן יניחו הצעה משלהן.
התקדמות בעסקה עשויה לשפר את המצב הכללי הנפיץ מאוד במזרח התיכון מול איראן וחיזבאללה ומנגד, במערכת הביטחון חוששים כי הסלמה אזורית תגרום לפיצוץ העסקה ולאובדן התמיכה האמריקנית -ולכן היממה הקרובה משמעותית.
כזכור, בעקבות האיומים על ישראל, צה"ל נמצא כעת בכוננות לאפשרות שאיראן וחיזבאללה ינסו להפתיע בתגובה דווקא עכשיו, לפני השיחות על העסקה במטרה לפוצץ אותה.
יודגש כי למרות המאמצים המדיניים שנעשו על ידי הנציגים האמריקנים והטארים הובילים את פגישת הפסגה של המדינות המעורבות בתיווך, חמאס הודיע כי הוא לא ישתתף בשיחות בדוחא, אך גורמים בארגון הטרור אמרו שהוא מעוניין שהמתווכות יחזרו עם תשובה רצינית מישראל.
עוד נמסר מחמאס, לפי הגורם, כי הם מוכנים להיפגש עם המתווכות אחרי הפסגה ולדון בתנאי העסקה אם יהיו התפתחויות או תשובה ישראלית רצינית.
בבוקר יצאו לדוחא ברנע, ראש השב"כ רונן בר, הממונה על החטופים אלוף במיל' ניצן אלון והיועץ המדיני של ראש הממשלה אופיר פלק.
נכון לשעות אלו הפסגה מתוכננת להימשך יום אחד אך אם יהיה צורך ייתכן שתוארך ביום נוסף - או שמשלחת הבכירים תחזור לישראל ובקטאר תישאר משלחת של דרגים מקצועיים להמשך המשא ומתן, או למה שמוגדר כ"שיחות קירבה".
חמש הסוגיות המרכזיות העומדות על שולחן הדיונים:
1. ציר פילדלפי. חמאס רוצה שמצרים תשלוט בציר פילדלפי ולא ישראל. עם זאת, אחרי גילויי המנהרות בשבוע שעבר, הנושא טרם נפתר.
2. החזרת חמושים לצפון עזה. חמס דורש מעבר של אנשיו לצפון רצועת עזה ללא בקרה. בישראל מסרבים בינתיים.
3. סיום המלחמה. סינוואר ואנשיו שמובילים כעת את חמאס, מקשיחים עמדות ודורשים את סיום המלחמה. ישראל מסרבת.
4. שחרור מחבלים. חמאס דורש את שחרורם של מחבלים כבדים עם דם על הידיים במסגרת העיסקה. ישראל עדיין מתעקשת להגביל את זהות המחבלים שישוחררו.
5. רשימה ברורה של החטופים החיים. ישראל דורשת הגדלה של מספר החטופים שישוחררו מיידית ומידע על כל רשימת החטופים מי בחיים ומי נהרג בשבי חמאס.
רוב צוות המשא ומתן הישראלי מאמין שאפשר לגשר על הפערים, אבל לשם כך נדרשת גמישות של שני הצדדים.
לצד זאת, גורמים שבקיאים בקידום העסקה אמרו כי חמאס מתעקש על דברים בכוונה ובכיר ישראלי אף הביע חשש מכך ש"חמאס יעבוד עלינו וינסה למשוך את המשא ומתן לנצח".
עם זאת הלחץ של ארה"ב נמשך, דובר מחלקת המדינה האמריקנית, ודאנט פאטל, מסר הלילה כי בשיחה בין מזכיר המדינה אנתוני בלינקן לראש ממשלת קטאר מוחמד א-תאני אמש, השניים התעקשו כי "אף שחקן באזור לא צריך לנקוט צעדים שיערערו את המאמצים שנעשו כדי להגיע להסכם".
עם זאת, האווירה הכללית בקרב הקבינט המדיני ביטחוני אופטימית וגורמים המעורים בפרטים מעריכים שתהיה התקדמות.
הצגת כל התגובות