לאחרונה דווח על כך שהשר ישראל כץ, הנוסע רבות ברחבי העולם בתוקף תפקידו כשר חוץ נמרץ של מדינת ישראל באחת התקופות המאתגרות שלה - קיבל אישור מראש הממשלה לשתף את רעייתו בנסיעותיו על חשבון המשרד הממשלתי הנושא בהוצאות היקרות של הטיסות.
הנימוק לאישור היה בכך שרעייתו של שר החוץ מעורבת בעצמה בפעולות ההסברה למען ישראל ומעצימה את פעילותו של בעלה השר.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
גם בלי להכביר במילים, הצורך לכך הוא מובן ולגיטימי מאחר שרעיית הפוליטיקאי במקרים רבים תומכת בבעל ומחזקת את פעילותו באופן טבעי כבת לוייה אך גם כיועצת ושותפה לחזון ולדרך.
בשבוע שעבר, יו"ר תנועת ש"ס ומייסדה, חה"כ אריה דרעי ישב שבעה על אחיו, הגאון רבי יהודה דרעי זצ"ל, שהיה נערץ מאוד בעולם התורה והרבנות ונפטר לאחר מחלה ואשפוז בבית החולים.
בקלות היה ניתן להבחין במעורבותה של רעיית חה"כ דרעי, בגיוס הציבור לתפילות בימים המתוחים בהם המנוח היה במצב קשה בבית החולים, אך גם אחר כך בימי השבעה מעורבותה של הגב' יפה דרעי היתה משמעותית כאשר גם בזמן ביקורו של ראש הממשלה למטרת ניחום אבלים הוא נועד עימה לשיחה בעניינים שחלקם היו בעלי משמעות ציבורית.
אין זו הפעם הראשונה שרעייתו של יו"ר ש"ס דרעי מעורבת כך בעניינים פוליטיים הקשורים לבעלה, כבר קדמו לכך פרשיות רבות לאורך השנים - והיתה תקופה בה פעלה מעין קבוצת נשים התומכות בתנועת ש"ס אותה ניהלה והובילה רעייתו של יו"ר המפלגה.
מיטב הפרשנים הפוליטיים מדגישים כי מדובר בתופעה מוכרת מאחר ורוב בנות הזוג של הפוליטיקאים הבכירים מעורבות בהחלטות ובסדר היום של הפוליטיקאים עצמם.
יוצאת דופן הייתה גילת בנט שבתקופת כהונת בעלה נפתלי בנט כראש ממשלה נמנעה מלקחת חלק בפעילותו הפוליטית - לפחות באופן פומבי.
לעומתה, ליהיא לפיד רעייתו של יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד שכיהן אף הוא כראש ממשלה תקופה קצרה וזמנית, מעורבת במידה ניכרת בקריירה של בעלה ונחשבת כמי שפעילה באופן פוליטי לטובת המפלגה.
גם מיכל הרצוג רעייתו של נשיא המדינה יצחק הרצוג, משתתפת בפעילות הייצוגית של בעלה במינון הנכון לה.
המעורבות אינה קיימת רק במקרה של בנות זוג בקריירה של פוליטיקאים גברים, בכנסת הקודמת דובר רבות בכלי התקשורת על מעורבותו של שמוליק סילמן, בעלה של השרה עידית סילמן בעניינים שונים בעלי השפעה על הפעילות הפוליטית של רעייתו.
אך אין ספק שהגברת שרה נתניהו רעייתו של ראש הממשלה, זוכה לבולטות רבה בכלי התקשורת בכל מה שנוגע למעורבות בענייני בעלה ועבודתו.
להמחשה, קשה להגדיר את תפקידה של אשת ראש הממשלה מבחינה ציבורית, כמעט כל גישה עלולה לגרור ביקורת בכלי התקשורת, לעיתים קטלנית. מיותר לציין שכמו כל בני זוג, לרעיית ראש הממשלה יש השפעה משמעותית על מערכת השיקולים והערכים שמנהלים את הפוליטיקאי הבכיר בהחלטותיו.
בחודשים האחרונים, כלי התקשורת דיווחו רבות על מעורבותה המשמעותית לכאורה של שרה, בפעילותו של ראש הממשלה, באירועי ניהול סדר היום בכלל ובנושא החטופים בפרט ואף נועדה עם משפחות חטופים יחד איתו או לחוד.
לדברי המחמירים ביחס לאשת רה"מ, המעורבות שלה נוגעת למינויים פוליטיים או ביטחוניים, משרות אמון בלשכתו ואפילו להחלטות מהותיות יותר. אלא שיש החולקים על כך, ומדגישים כי ברוב מוחלט רעייתו של הפוליטיקאי ניצבת לימינו ומלווה אותו בדרכה הנראית לה נכונה ביותר עבורו
בהיסטוריה הישראלית הפוליטית ישנן דוגמאות רבות להשפעת בנות הזוג של הפוליטיקאים המכהנים על החלטותיהם. ישנן דוגמאות רבות לכך במקרים של פוליטיקאים בכירים או זוטרים, ראשי ממשלות, חברי כנסת או שרים. לא תמיד חושפים את המידע על כך בזמן אמת.
אם נתעלם מרעשי הרקע הפוליטיים נגיע למסקנה לכך שמעורבות רעיית ראש הממשלה, וכמוה שאר בני הזוג האחרים של הפוליטיקאים, היא טבעית ומתבקשת לעיתים רבות גם בהחלטות ציבוריות.
למעשה, רק מיעוט קטן מקרב בנות הזוג של הפוליטיקאים הבכירים מדיר את רגליו מבחישה בביצה הפוליטית. רובן בפנים. בין מי שמאחורי הקלעים ובין מי שממש בחזית, והיועצים של הפוליטיקאים הם הראשונים להבין זאת.
"בת הזוג היא במעמד של יועץ אישי", מסביר ל'כיכר השבת' היועץ האסטרטגי אברהם קרויזר שליווה פוליטיקאים בכירים כמו יו"ר ש"ס אריה דרעי ושר הכלכלה ניר ברקת: "פוליטיקאי הוא בסוף בן אדם, כמו כל מנהל בכיר או זוטר. הוא זקוק לתמיכה מהסביבה הקרובה. אם נרצה או לא, היא במעמד היועץ הכי קרוב. גורלה כרוך בגורלו כמו במפעל משפחתי ואף לפעמים יותר מאחרים.
"לא נשכח שבת הזוג היא האדם שהכי מושפע ממעמדו של הפוליטיקאי לטוב ולמוטב, תפקידה להיות עוגן ולהעניק תמיכה בשעות מכריעות ואפילו בימים רגילים, יועץ חכם מבין שאסור להיכנס לרווח ביניהם ולכן, לבת הזוג לעולם יהיה יתרון על פני כל השאר, במיוחד כשהם בבית".
"עם זאת, בנושאים הקשורים למינויים או להחלטות פרסונליות, אין סיבה שלבת הזוג תהיה השפעה יותר מיועץ או מקורב אחר", מדגיש קרויזר.
שלהבת חסדיאל, אשת תקשורת וותיקה המכהנת כמנכ"לית תאגיד 'מרום' בירושלים, מתייחסת בשיחה עם 'כיכר השבת' לסביבה המשפחתית של הפוליטיקאי דווקא מהזווית הנשית: "בהחלט מבורך לשתף ולהיוועץ בין בני זוג בנושאי קריירה כולל תפקיד פוליטי ובלבד שזה נעשה בגבול הטעם הטוב במינון ואיזון יעיל".
"בני הזוג בעצם מחזקים זה את זה גם בקריירה ולא רק בעניינים משפחתיים. בנוסף", היא מדגישה, "הערכה ושותפות בין בני הזוג תמיד מבורכים".
"עם זאת לדעתי האישה אינה צריכה ליזום התערבות מיוזמתה בהחלטות של בן הזוג אחרי שהוא קיבל אותן. פניות מהציבור לאשתו של הפוליטיקאי כדי להשפיע על החלטות שלו, הן לחלוטין מיותרות ומעיקות", מדגישה שלהבת חסדיאל.
האם יש קשר למחנה הפוליטי בנושא מעורבות בני הזוג?
התשובה היא פשוטה: ממש לא. יועצי תקשורת ותיקים מדגישים כי אין גם שום הבדל בין פוליטיקאים מהצד הימני במפה הפוליטית או משמאל. עבודת הצוות קיימת בשני המחנות. הרי בעולם הפוליטי, בריתות דילים והסכמים מעל ומתחת לשולחן מופרים ומתמסמסים לפי האינטרס הזמני. מול כל זה, בת או בן הזוג נתפסים כאדם היחיד שלא יפריע ולא יתחרה על המקום הפוליטי או הציבורי ולכן גם נדיר שהזוגות האלה יתגרשו. לא כל-כך מהר נפרדים ממקור הכוח והעוצמה.
עיתונאים רבים בוחרים לשוחח עם בנות הזוג של הפוליטיקאים במקרים רבים, לצרכי מעקב אחר הפעילות או סיקור פוליטי מאחר והאישה נחשבת כמי שמכירה את המועמד או הפוליטיקאי הכי טוב ויכולה להעיד על דמותו ועל אישיותו בצורה אמינה וטבעית. והסיפורים הקטנים שברשותה, על אדם שנראה לרוב רחוק ובלי מושג, מאוד מעניינים.
האם הציבור יכול להנות מהמעורבות של רעיית הפוליטיקאי בפעילות של בעלה?
התשובה לפי רוב היועצים המנוסים, חיובית. אבל במידה.
ראשית יש להבחין בין פוליטיקאי בסדר גודל של ראש ממשלה או שר בכיר שזמנו מנוהל על ידי צוות מקצועי והגישה אליו עוברת בעיקר דרך הלשכה, לבין שר בדרג נמוך יותר, חבר כנסת או ראש עיר, שהנגישות אליהם אמורה להיות גבוהה יותר.
אשתו של הפוליטיקאי משמשת פעמים רבות צינור להעברת מסרים ישירים מהציבור אל בן זוגה ולנגישות הזו יש תפקיד משמעותי. יש נשים שמהוות כתובת לתלונות, ואז, או שהן עוצרות את זה אצלן או שהן מעבירות את זה אליו ומעצימות אצלו פחדים לפעמים.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
צריך לזכור שהמסרים שנקלטים אצלן עוברים ישר אליו ללא תיווך של יועצים וסוקרים. מועמד שאשתו נלחצת ממשהו או לחילופין מעריכה שאיזשהו דבר הוא מאוד חשוב, גורמת לו לעזוב הכול ולהתעסק במה שהיא מגדירה כדחוף. למציאות הזו יש אולי חסרונות אך בניצול זמן נכון באמצעות נגישות אנושית לדבר עשוי להיות יתרונות רבים ובשורה התחתונה רעייתו של הפוליטיקאי היא עזר כנגדו במלא מובן המילה. אולי אפילו קצת יותר מפשוטי העם.
הצגת כל התגובות