3 ימים אחרי שה"וושינגטון פוסט" חשף את פרטי תוכנית גלנט ל"יום שאחרי" המלחמה ברצועת עזה, ב"פיינשל טיימס" חושפים היום (שני) פרטים נוספים על התוכנית הגרנדיוזית של שר הביטחון הישראלי גלנט לניהול הרצועה על ידי תושבי עזה בפיקוח ישראלי ובינלאומי.
מהפרטים שנחשפו עולה, כי בכוונת ישראל להתחיל עם פיילוט ניסיוני בו יוקמו מעין 24 "בועות" - שטחי טריטוריה בתוך רצועת עזה, בהן יתקיים השלטון האלטרנטיבי שישראל תקים עם תושבי הרצועה.
בתחילתו של הפיילוט, הבועות יוקמו בצפון רצועת עזה, בשטח שנכתש כבר בשלביה הראשונים של 'חרבות ברזל', בשכונות אל עטאטרה, בית חאנון ובית לאהיה.
ב"פייננשל טיימס" מדווחים כי צה"ל קרוב לביצוע הפיילוט הניסיוני, אך הוא מדווח על "סקפטיות" רבה במערכת הביטחון הישראלית באשר להיתכנות והצלחת הקמת "מובלעות הומניטריות" בתוך הרצועה מבלי שחמאס יחבל בכך.
עוד חשש שעולה בצה"ל, הוא מתמיכה רפה מידי של המערכת המדינית בישראל למהלך הזה, כאשר לצד תמיכה מגומגמת בלבד של המדינות הערביות המעורבות בפרטי התוכנית, גובר החשש כי הקמת הבועות הטריטוריאליות תיכשל.
לצד זאת, קיימת הערכה בארה"ב ובמדינות ערביות, כי גם בישראל לא באמת מעוניינים ללכת עם הפיילוט הניסיוני "עד הסוף" וכי מדובר בעוד מנוף לחץ על חמאס לקדם עסקת חטופים עם ישראל בתנאים שישראל אישרה. לטענת אותם גורמים שהעריכו זאת, חמאס עשוי להילחץ מהתוכנית הראשונה והממשית שמראה את הסוף לשלטון ארגון הטרור ברצועת עזה אחרי כמעט 20 שנה.
בכיר ישראלי טען כי כבר היו ניסיונות דומים במהלך חודשי המלחמה האחרונים להקים בועות הומניטריות ברצועה - וכולם נכשלו אחרי שחמאס רצח את כל המעורבים העזתיים ששיתפו פעולה עם מיזמי צה"ל לסילוק שליטת חמאס בחלקים מהרצועה.
This browser does not support the video element.
כאמור, כבר לפני 3 ימים פרסם ה"וושינגטון פוסט" את תוכנית גלנט ליום שאחרי - תוכנית שהתקבלה בתדרוכים ישראלים לתקשורת הזרה אחרי חודשים ארוכים של לחץ בינלאומי על ישראל מצד ארצות הברית ומדינות מערביות נוספות.
לפי הפרסום ב"וושינגטון פוסט", התוכנית הישראלית ליום שאחרי כוללת כוח בינלאומי שיכלול מדינות ערביות רבות כמו מצרים, ירדן, מרוקו ואיחוד האמירויות שישלחו כוחות לפקח על העברת השלטון מחמאס לגורמים האזרחיים שישראל תבחר. ארה"ב תספק פיקוד ושליטה ותפקח על הלוגיסטיקה מחוץ לרצועה.
בארה"ב, תומכים במהלך הישראלי ובתוכנית היום שאחרי שהוצגה לה כבר לפני מספר ימים, אולם גם שם הם סקפטיים בעיקר בהיבט המדיני.
האמריקנים חוששים כי מדינות ערביות יתנו את שיתוף הפעולה שלהן למהלך העברת השליטה האזרחית מחמאס לגורמים אזרחיים - בתמורה להקמת מדינה פלסטינית - תנאי שישראל במצבה הפוליטי הנוכחי לא תסכים לו והסכמה לתנאי שכזה עשויה אף לפרק את הממשלה.
גם לגבי ביצוע התוכנית, האמריקנים מביעים סקפטיות רבה באשר להיתכנות התפשטות ה"בועות" ההומניטריות לשטחים נוספים ברצועת עזה.