תשעה שופטי בג"צ, בראשות מ"מ הנשיא השופט עוזי פוגלמן, ידונו הבוקר (ראשון) בעתירות נגד החוק לגיוס תלמידי הישיבות ותקצוב עולם התורה בזמן שמעמדם של תלמידי הישיבות טרם הוסדר. הדיון בבג"צ יועבר בשידור חי ב'כיכר השבת'.
במערכת הפוליטית, בקואליציה ובפרט בסיעות החרדיות, עוקבים אחר הדיון הדרמטי שיכול להשליך גם על עתידה של ממשלת נתניהו השישית.
במרכז הדיון
הרכב השופטים: עוזי פוגלמן, יצחק עמית, נעם סולברג, , דוד מינץ, דפנה ברק-ארז, יעל וילנר, עופר גרוסקופף, גילה כנפי-שטייניץ ואלכס שטיין.
כזכור, לאחר שחוק הגיוס פקע ומעמדם של תלמידי הישיבות לא הוסדר, בג"צ קבע בצו ביניים כי יש להפסיק לתקצב את תלמידי הישיבות מיועדי הגיוס, התלמידים בגילאי 18-26, מה שהפך למכה כלכלית אדירה על עולם הישיבות והכוללים.
במרכז הדיון היום יחליטו שופטי בג"צ האם להמשיך ולאסור את תקצוב עולם הישיבות והכוללים והאם הצבא יהיה חייב לשלוח צווי גיוס לעשרות אלפי תלמידי הישיבה והכוללים הנמצאים בגיל הגיוס.
עמדת הממשלה
בתגובה לעתירות, הממשלה טענה לבג"צ כי היא תשלים את החקיקה בנושא עד לתום כנס הקיץ. הממשלה, המיוצגת על ידי עורכי הדין דורון טאובמן וירון ליפשס, טענה: "בכוונת הממשלה להביא להשלמת חקיקתה של הצעת החוק בלוחות הזמנים הקצרים הבאים - בהתאם לסעיף 39 לתקנון לעבודת הממשלה...
"הצבעה במליאת הכנסת על רציפות החוק תועלה בימים שבין 10 ל-13 לחודש יוני, והצעת החוק תובא לדיון בוועדת חוץ וביטחון ולהכנה לקריאה שנייה ושלישית, על מנת שהחקיקה תושלם עד סוף מושב הקיץ ב-31 ביולי".
אך לאחר שבקואליציה לא הצליחו להגיע לחוק מוסכם ובצל ההתעקשות של שר הביטחון, יואב גלנט, שכל חוק שיבוא יהיה מקובל גם על בני גנץ, שמצדו מעדיף כנראה להפיל את הממשלה, ראש הממשלה נתניהו שלף את הצעת חוק הגיוס שעברה בקריאה ראשונה בממשלת בנט-לפיד, חוק שלא מקובל על הסיעות החרדיות, אך הן הסכימו להציגו כדי לקבל מבג"צ זמן נוסף לחקיקה.
עמדת היועצת המשפטית
היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, הגישה בסוף השבוע את עמדתה בנושא וטענה כי במצב החוקי הקיים, על מערכת הביטחון לפעול לגיוסם של בני הישיבות לפי דין, והעברת תמיכות בגין מי שאינו מתגייס אינה חוקית.
כמו כן, הודיעה היועמ"שית כי לא ניתן לקדם הצעות חוק גיוס "המנותקות מהצרכים העדכניים של הצבא ומהגדלת הנטל על המשרתים, על רקע מלחמת חרבות ברזל".
בתצהיר נכללו עדכונים מטעם מערכת הביטחון לפיה על פי התוכנית המתגבשת רשויות צה"ל יוכלו לגייס כ-3,000 חיילים מקרב בני הציבור החרדי במהלך שנת הגיוס 2024. עוד עודכן בית המשפט כי עבודת המטה לגיבוש תכנית לגיוס מדורג של בני הציבור החרדי נמשכת.
הצגת כל התגובות