
ישראל העבירה חומר מודיעיני על ארגון אונר"א, הסוכנות לפליטים הפלסטינים מטעם האו"ם, החושף את מעורבות אנשי הארגון בטרור. הבוקר (שני) פורסמו ב'ניו יורק טיימס' חלקים מהחומר לאחר שנבדקו חלק מהאשמות.
לפי הדו"ח, 12 מאנשי הסוכנות היו חלק בלתי נפרד מחמאס והשתתפו בפעולות טרור שונות נגד ישראל. שמותיהם ופרטיהם מופיעים בדו"ח.
כך בן היתר, אחד מעובדי אונר"א, יועץ בבית ספר בחאן יונס, מואשם בחטיפת אישה ישראלית. עובד אחר חילק תחמושת והשלישי השתתף בטבח הנורא בקיבוץ בארי בעוטף עזה בבוקר שמחת תורה.
עוד דווח, כי שישה לפחות מעובדי הסוכנות אותרו בידי המודיעין הישראלי בתוך שטח ישראל בבוקר שמחת תורה, לאחר שמכשירי הטלפון שלהם אוכנו.
בנוסף, שלושה עובדים בסוכנות שימשו כחברים בזרוע הצבאית של חמאס ולפני מתקפת הפתע על ישראל קיבלו הודעת טקסט שבה נקראו להתייצב בנקודת איסוף מסוימת בבוקר שמחת תורה.
כמו כן, ישנו חשד, כך עולה מהמסמך, שעובד סוציאלי מטעם הארגון, המתגורר במרכז רצועת עזה, חשוד בסיוע לחטיפת גופת חייל ישראל ולסיוע למחבלים בבוקר הטבח.
בתוך כך, הבליץ העולמי נגד אונר"א גובר. הלילה הודיע משרד החוץ היפני כי גם במדינת יפן החליטו לעצור את הסיוע הפיננסי, בשל מעורבות הארגון בטרור נגד ישראל.
התגובות וניתוק הסיוע
כזכור וכפי שדווח ב'כיכר השבת', מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש קרא בשבת האחרונה למדינות שהחליטו על הפסקת הסיוע לאונר"א לשוב בהן מהחלטתן ולהחזיר את התמיכה הכספית בארגון.
"למרות שאני מבין את החששות שלהם - אני בעצמי נחרד מההאשמות האלה - אני פונה בתוקף לממשלות שהשעו את תרומותיהן כדי, לפחות, להבטיח את המשכיות הפעולות של אונר"א", אמר מזכ"ל הארגון.
מזכ"ל הארגון הדגיש כי "המעשים המתועבים לכאורה" של חלק מעובדי הארגון אינם אמורים להשפיע על אלפי העובדים שלו, צוטט גוטרש ב'טיימס אוף ישראל'.
מזכ"ל האו"ם תיאר כי מתוך שניים עשר עובדי הארגון שישראל זיהתה כי לקחו חלק בטבח השבעה באוקטובר, תשעה מתוכם זוהו בוודאות, אחד מת וזהותם של שניים נוספים עדיין מתבררת, אמר גוטרש. "יש לספק את הצרכים הקשים של האוכלוסיות הנואשות שהם משרתים", אמר המזכ"ל.
ארגון הסעד של האו"ם שתפקידו הלא רשמי הוא לקבע את מעמדם של הפלסטינים כפליטים - מאז קום המדינה, מעסיק כ-13,000 בני אדם ברצועה, רוב מוחלט מהם פלסטיניים, חלק מהם תומכי חמאס או אף אנשי חמאס בעצמם.
סוכנות הסעד אונר"א אמרה בתגובה כי "הרשויות בישראל סיפקו לאונר"א מידע על מעורבות לכאורה של כמה מעובדי הסוכנות בהתקפות המחרידות על ישראל ב-7 באוקטובר. כדי להגן על יכולתה של הסוכנות להעביר סיוע הומניטרי קיבלתי החלטה להפסיק מיד את עבודתם של אנשי הצוות האלה ולפתוח בחקירה כדי לברר את האמת ללא דיחוי". נמסר מטעם אונר"א ביום שישי.
ישראל העבירה את המידע על רקע פעילות ההסברה מול ההאשמות בבית הדין הבינלאומי בהאג והמאמץ ברחבי העולם לקעקע את חמאס, לצד ההוכחות נגד העובדים החשודים במעורבות במעשי טבח, ישראל אספה גם ראיות לשימוש באתרים של הסוכנות לצורכי טרור.
בעקבות החשיפה וההודעה של ארגון אונר"א, החליטו שבע מדינות להפסיק את התמיכה הכספית בארגון ובראשותן ארה"ב המממנת הגדולה ביותר של הארגון. אליה הצטרפו גם: גרמניה, בריטניה, אוסטרליה, קנדה, פינלנד ואיסלנד. בנוסף מדינות נוספות הצטרפו לניתוק הסיוע.
במקביל אירלנד ונורבגיה, אמרו שעבודת הסוכנות חשובה מכדי להפסיק אותה, אך ממשלת נורבגיה אמרה כי אם ההאשמות הינן נכונות, הרי שהן "בלתי מקובלות לחלוטין", כלשון שרת החוץ של המדינה.