
באיחור של כחצי שעה מהמועד המקורי שתוכנן, ואחרי חודשי המתנה רבים, ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן נפגשו היום (רביעי) בניו יורק, בשולי העצרת הכללית של האו"ם המתקיימת במקביל בימים אלה.
ביידן פתח את הפגישה בין המנהיגים ואמר כי לפני 75 שנה דיבר בן גוריון על ישראל כ"חלום הדורות", ומאז ארה"ב וישראל עומדים זה לצד זה. נשיא ארצות הברית הדגיש כי מבחינתו המחויבות האמריקנית לישראל חזקה ושרירה גם אם ישנם אי הסכמות.
בדבריו גם התייחס ל"ערכים הדמוקרטיים המשותפים" בין המדינות, והזכיר גם את פתרון שתי המדינות מול הפלסטינים ואת הצורך במניעת איראן מהשגת נשק גרעיני.
נתניהו הודה לביידן על תמיכתו ואמר כי החברות ביניהם מתמשכת על פני כארבעים שנה. הוא אמר כי מאמין שתחת הנהגת ביידן ניתן להגיע להסכם חסר תקדים עם סעודיה. "אפשר לעשות דברים רבים יחד", אמר ראש הממשלה הישראלי, וכן ציין נתניהו את הצורך בפתרון המחלוקת עם העולם הערבי.
גם נתניהו התייחס במרומז להפגנות נגד הרפורמה במערכת המשפט ואמר כי לישראל מחויבות מוחלטת לדמוקרטיה.
בשלב הזה החל ביידן לדבר על סעודיה ועל אפשרות של נורמליזציה בין המדינות. לראשונה דיבר על כך בצורה גלויה ובלי רמזים.
ביידן קרא את דבריו מכרטיסיות ודיבר אל מיקרופון המחובר אל מערכת הגברה. זאת בעקבות קולו החלוש.
הוא אמר בנוגע להסכם עם סעודיה: "זה ביג דיל, אני סובל מאופטימיות חמורה. אם היינו מדברים על כך לפני עשר שנים היו חושבים שאולי שתינו משהו, היו שואלים מי שתה מה".
הנאום המלא
דבריו המלאים של ראש הממשלה נתניהו בפתח שיחתו עם ביידן:
"אדוני הנשיא, ג'ו, אנחנו חברים כבר יותר מ-40 שנה. הידידות שלנו עברה דרך ארוכה ותוכל לקחת אותנו דרך ארוכה. אני שמח לראות אותך.
אנחנו חיים בעידן של הבטחה גדולה, אך גם סכנה חמורה. דיברת עכשיו על ההבטחה הגדולה בפגישת ה-G20 שבה השתתפת ושאותה הובלת. דיברת על פרוזדור כלכלי שיחבר את אסיה, את המזרח התיכון ואת אירופה. פרוזדור כזה יהפוך את ישראל למרכז חשוב על אוטוסטראדה של שגשוג חסר תקדים.
אני חושב, ואתה חושב, שזה יכול לעשות משהו הרבה יותר גדול מזה. אני חושב שתחת מנהיגותך, אדוני הנשיא, נוכל לכונן שלום היסטורי בין ישראל לערב הסעודית. שלום כזה יתרום הרבה כדי להביא לסיומו את הסכסוך הערבי-ישראלי, להביא לפיוס בין העולם האסלאמי והמדינה היהודית ויקדם שלום אמיתי בין ישראל לפלסטינים. זה דבר שנמצא בהישג יד.
אני מאמין שבעבודה משותפת. נוכל לעשות היסטוריה וליצור עתיד טוב יותר לאזור ומעבר לו. כמו כן, אם נעבוד יחד נוכל להתעמת עם הכוחות שמאיימים על העתיד הזה, בראש ובראשונה, איראן.
אדוני הנשיא, אני מעריך את המחויבות התמידית שלך למנוע מאיראן להשיג יכולות של נשק גרעיני. זה קריטי. את המטרה המשותפת הזאת שלנו נוכל להשיג באמצעות איום צבאי אמין, סנקציות משתקות ובתמיכה בגברים ובנשים האמיצים של איראן שמתעבים את המשטר הזה ושהם שותפים אמיתיים לעתיד טוב יותר. אני מצפה לעבוד איתך ועם הצוות שלך כדי לממש את ההבטחה ולהתמודד עם האיום.
כפי שאמרתי, ואתה אמרת, אנחנו חיים בעידן מלא בחוסר ודאות, עידן עם שינויים מהירים. אז אני מבקש לאשר כאן מחדש בפניך, אדוני הנשיא: דבר אחד בטוח ולא ישתנה לעולם, והוא מחויבותה של ישראל לדמוקרטיה. אנחנו נמשיך להחזיק בערכים ששתי הדמוקרטיות הגאות שלנו מוקירות. אני חושב שבעבודה ביחד נממש את ההבטחה, נרחיק את הסכנות ונביא לעתיד טוב יותר עבור האזור שלנו ועבור העולם. נוכל לעשות היסטוריה, אדוני הנשיא - עם המנהיגות שלך, נוכל לעשות היסטוריה".