מליאת הכנסת אישרה הלילה (שלישי), ברוב דחוק, את החלטת ועדת הכספים להעלות את המס על שתייה מתוקה. תחילת הצו נקבעה ליום 1.1.2022.
הצו הגיע בל החלטת ממשלה "לקידום אורח חיים בריא באמצעות הטלת מס קנייה על מיכלי משקאות מתוקים, מיכלי מיצי פירות, תרכיזים ואבקות להכנת משקאות מתוקים".
בדברי ההסבר לצו נכתב בין היתר כי "השמנת יתר נובעת מהרגלי תזונה בעייתיים, בהם צריכה מוגברת של סוכר, ממתיקים ורכיבים מזיקים אחרים. על פי מחקרים שונים בישראל רבים מהילדים בישראל שותים משקאות מתוקים וממותקים מדי יום.
"נתון זה מציב את ישראל גבוה בעולם בצריכת סוכר. עוד צוין כי נתוני משרד הבריאות מצביעים על משקאות מתוקים כמקור ל-30%-40% מצריכת הסוכר המוסף (שאינו מצוי במזון באופן טבעי). כן צוין בדברי ההסבר כי בשל נזקים אלו, בחרו בשנים האחרונות מדינות רבות, ביניהן פינלנד, בריטניה, מקסיקו, הונגריה וצרפת להתמודד עם תופעת ההשמנה באמצעות מיסוי מזונות מזיקים ובפרט משקאות מתוקים".
עוד נכתב כי: "מחקרים שבחנו את האפקטיביות של מיסוי זה על הרגלי הצריכה של האזרחים מצאו כי ביכולתם להפחית משמעותית את צריכת המשקאות המזיקים, ובכך להביא בטווח הארוך לשיפור ניכר במצב הבריאותי של התושבים".
מכוח הצו מס קנייה יוטל על:
- משקה מתוק ששיעור הסוכר שבו גבוה או שווה ל- 5 גרם ל- 100 מ"ל משקה: 1 ש"ח לליטר משקה או 6 ש"ח לליטר תרכיז או אבקה להכנת משקה.
כלומר, על פחית קולה של 330 מ"ל, יחול מס קנייה בשיעור 33 אגורות ועל בקבוק קולה של 1.5 ליטר, יחול מס קנייה בשיעור 1.5 ש"ח.
- משקה מתוק ששיעור הסוכר שבו נמוך מ- 5 גרם ל- 100 מ"ל משקה, משקאות מתוקים המכילים חומר ממתיק אחר, וכן מיצי פירות בהם שיעור הסוכר גבוה מ- 5 גרם ל- 100 מ"ל משקה: 0.7 ש"ח לליטר משקה, 4.2 ש"ח לליטר תרכיז או אבקה להכנת משקה.
כלומר, על פחית דיאט קולה של 330 מ"ל יחול מס קנייה בשיעור 23 אגורות ועל בקבוק דיאט קולה של 1.5 ליטר יחול מס קנייה בשיעור 1.05 ש"ח.
במהלך הדיון המקדים בוועדת הכספים, הציג יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושנר, עדכונים לצו, לפיהם יוחרג התירוש מהצו, מתוך הבנה שמדובר במוצר שצריכתו לא תושפע כתוצאה מהצו, וכן יוחרג מיץ שיש בו פחות מ-5 גרם סוכר ל-100 מ"ל, כרגע האמור הוא במיץ לימון, כאשר במידה וימצאו מיצים נוספים עם עד כמות כזו של סוכר, הם יוחרגו תוך תיקון הצו.
השיעורים יעודכנו אחת לשנה בהתאם למדד המחירים לצרכן.
ההכנסה הצפויה מהטלת המס הינה 380 מיליון ש"ח בשנה. לצד 80 מיליון ש"ח התוכנית הממשלתית להורדת צריכת הסוכר מקבלת כ-80 מיליון ש"ח, ביקשנו להוסיף עוד 40 מיליון שילכו ל
הצגת כל התגובות