יו"ר 'ישראל ביתנו' אביגדור ליברמן, שסירב להצטרף לממשלת הימין בכנסת ה-21 וגרר את ישראל לבחירות לכנסת ה-22, מציג הערב, מוצאי יום כיפור, את המתווה שלו להקמת ממשלת אחדות.
כזכור, במהלך קמפיין הבחירות, הבטיח ליברמן כי יפעל להקמת ממשלת אחדות של 'הליכוד' ו'כחול לבן', עם 'ישראל ביתנו' - ללא המפלגות החרדיות וללא המשיחיים, כלשונו.
לדברי ליברמן, הערב: "תוצאות הבחירות שנערכו ב-17 בספטמבר, מדברות בעד עצמן ומבטאות יותר מכל את רצון העם להקמת ממשלת אחדות. גם האתגרים בתחום הביטחון והכלכלה, ההתפתחויות באזור והאנטישמיות המרימה ראש בעולם, מביאים לאותה מסקנה.
"'ישראל ביתנו' היתה המפלגה הראשונה שהבינה והפנימה שאין אלטרנטיבה אחרת חוץ מהקמת ממשלת אחדות לאומית. דיברתי על כך לאורך כל מערכת הבחירות וגם לאחר שהתפרסמו תוצאות הבחירות. כפי שהבטחתי, אני מציג היום תוכנית בת 4 שלבים להקמת ממשלת אחדות לאומית".
ואלו השלבים של ליברמן:
שלב ראשון – "הקמת צוות משותף לשלוש המפלגות ('כחול לבן', 'הליכוד' ו'ישראל ביתנו') לגיבוש קווי יסוד של ממשלת האחדות. בראש ובראשונה, אנו חייבים להגדיר באופן ברור ובהיר את כל הנושאים הנמצאים על סדר היום – ביטחון, כלכלה, חברה, דת ומדינה. ישנן שאלות שנצטרך לתת להן מענה ולהגיע להסכמות באשר לפתרונות מקובלים. לדוגמא, האם אנו ממשיכים במדיניות "ההסדרה" מול רצועת עזה? האם נבצע קיצוץ רוחבי עמוק או שנעלה מיסים, או שניהם יחד? האם ממשיכים בישום מתווה הנכים והעלאת קצבת הנכים לגובה שכר המינימום? האם אנו פועלים לתת הכנסת מינימום לכל גמלאי בגובה 70% משכר המינימום? האם משלימים את חקיקת חוק הגיוס בקריאה שניה ושלישית? האם מבטלים את חוק המרכולים? ועוד סוגיות נוספות רבות".
שלב שני – "במידה ותושג הסכמה בנוגע לקווי היסוד יש לאמץ את מתווה הנשיא לרוטציה על ראשות הממשלה".
שלב שלישי – "תוקם ממשלת אחדות המרוכבת משלוש המפלגות 'כחול לבן', 'הליכוד' ו'ישראל ביתנו', אשר תפעל לאישור תקציב המדינה לשנת 2020 באופן מיידי, ולאישור תכנית רב שנתית (תר"ש) כפולה לצה"ל ל- 10 השנים הבאות".
שלב רביעי – "על בסיס קווי היסוד הקיימים והתקציב המאושר, כל מפלגה שתרצה להצטרף לממשלת האחדות תוכל לעשות זאת".
לדבריו ליברמן: "זה המתווה היחיד שיכול להוביל את מדינת ישראל להקמת ממשלה יציבה, במידה וכל המעורבים יהיו מסוגלים להתגבר על כל המשקעים והאמביציות האישיות. בכל מקרה ולמען הסר ספק, 'ישראל ביתנו' לא תצטרף לשום ממשלה צרה, לא של הגוש החרדי-משיחי בראשות נתניהו ולא לממשלת שמאל בתמיכת רשימת החתרנים (הרשימה המשותפת) מבחוץ.
"על מנת לממש את המתווה הנ"ל, נתניהו חייב להיפרד מגוש החרדים-משיחיים שהקים וגנץ חייב לקבל את מתווה הנשיא. אני שב ומדגיש לאחר אישור קווי היסוד, הקמת הממשלה ואישור תקציב המדינה לשנת 2020, כל מפלגה שתרצה לקחת חלק בממשלת האחדות על פי העקרונות שנקבעו מראש, תוכל לעשות כן".
השר בצלאל סמוטריץ' הגיב: "שמישהו יסביר לליברמן שבממשלת אחדות של הליכוד וכחול לבן אף אחד לא צריך אותו... ניתן להניח שאף אחד גם לא באמת רוצה אותו...".
מ'הליכוד' נמסר בתגובה כי "ליברמן לא שולל תמיכה בממשלת שמאל בראשות גנץ שנשענת על קולות המפלגות הערביות. הוא רק אומר שלא יצטרף בפועל לממשלה כזאת, אך ממשיך לסרב להתחייב שיתנגד להקמתה".
מ'כחול לבן' נמסר: "אנחנו מברכים ורואים במפלגת ישראל ביתנו וביושב הראש שלה אביגדור ליברמן שותפים לדרך ושותפים לקואליציה שתקום, ומקווים שתקום במהרה. מיד לאחר הבחירות קראנו לליכוד לבוא ולנהל עמנו משא ומתן ענייני ותכליתי קודם כל על קווי היסוד. לצערנו בקשתנו עד כה נענתה בבלוק! אנו מקווים כי הצעת ישראל ביתנו תהיה קריאת השכמה נוספת לליכוד להתעשת ולעשות את המעשה הנכון – לחשב מסלול מחדש ולבוא לשולחן הדיונים.
"כשיו"ר כחול לבן יקבל המנדט, נהיה מוכנים ליישם את השלב הראשון - ניסוח קווי יסוד ודיון בכלל הסוגיות הלאומיות שעל סדר היום".
הצגת כל התגובות