כיכר השבת

רוב המקרים - באזור ירושלים

זהירות, שעלת! עליה מדאיגה בתחלואה; פעוט אחד נפטר

מחלת השעלת תוקפת רבים והיא מסוכנת בעיקר לתינוקות עד לגיל חצי שנה והיא עלולה לגרום לסיבוכים ואף חלילה למוות | משרד הבריאות מציג את הנתונים וקורא לצאת ולהתחסן | מה עושים? נתנאל פוקסברומר מסביר (חדשות בריאות)

| 5 | כיכר השבת |
שעלת מוסכנת בעיקר אצל תינוקות עד לגיל חצי שנה | אילוסטרציה
שעלת מוסכנת בעיקר אצל תינוקות עד לגיל חצי שנה | אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)

משרד הבריאות מעדכן היום (שני) על עליה בתחלואה בשעלת, כאשר מרבית המקרים המדווחים הם מאזור ירושלים.

בחודשים האחרונים חלה עליה בתחלואה בשעלת בישראל ובמקרי האשפוז על רקע שעלת. בחודש אוגוסט האחרון דווח על 166 מקרים, ביולי 190 מקרים חדשים, ביוני 122 מקרים, במאי 99 מקרים ובאפריל 94 מקרים, בהם תינוק בן 10 שבועות שנפטר כתוצאה משעלת.

על פי משרד הבריאות, מרבית המקרים המדווחים הם ממחוז ירושלים, אולם מקרים רבים דווחו בכל הארץ.

לדברי משרד הבריאות: "ההדבקה בשעלת גבוהה בעיקר באזורים של אוכלוסייה צפופה עם שיעורים נמוכים של קבלת חיסוני השגרה, כאשר התחלואה המשמעותית ביותר ומרבית האשפוזים הם בקרב תינוקות לא מחוסנים בני פחות מחצי שנה".

עוד נמסר: "משרד הבריאות מזכיר כי שעלת היא מחלה מסוכנת במיוחד לתינוקות עד גיל חצי שנה שעלולה לגרום לסיבוכים ולמוות, החיסון שניתן לתינוקות להחל מגיל שישה שבועות, נותן הגנה נגד מספר מחלות, כולל שעלת ופוליו. משרד הבריאות ממליץ על מתן חיסון לנשים בשליש השלישי להריון, שמאפשר לאשה ההרה לפתח נוגדנים לשעלת ברמה גבוהה ולהעבירם דרך השליה לעובר ברחמה, וכך להעניק לתינוק הנולד הגנה עד שהוא יוכל לקבל את החיסון בעצמו".

יודגש, כי ישנה חשיבות מתן חיסוני השגרה כנגד מחלות זיהומיות שחלקן עלולות לגרום לסיבוכים קשים ולמוות. הקפדה על חיסוני השגרה חשובה לטובת מניעת התפרצויות של תחלואה בקרב הילדים וסביבתם.

נתנאל פוקסברומר – מסגל הוראה במרכז האקדמי לב, מסביר יותר על השעלת, לטובת הקוראים אנו מביאים שוב את הדברים שפורסמו לפני מספר חודשים:

בשנים האחרונות מסתמנת מגמת עליה בתחלואה בשעלת, עם שיעור היארעות גבוה ביותר, בעיקר בקרב בני פחות משנה. על פי הנתונים, בחצי השנה האחרונה נמצאו 215 מקרי שעלת בישראל מתוכם 183 במחוז ירושלים, ברובם בשכונות החרדיות, אבל לא רק.

אז בואו נסביר רגע, מה היא מחלת השעלת?

מחלת השעלת היא מחלה הנגרמת על ידי חיידק ה- Bordetella pertussis, אשר נמצא אך ורק בבני אדם. השעלת מועברת על ידי רסס טיפות מדרכי נשימה ומדבקת מאוד. היא תוקפת בעיקר ילדים וכן מבוגרים מדוכאי חיסון. המחלה מתאפיינת בחום, נזלת ושיעול מתמשך הגורם לירידה משמעותית באיכות החיים.  

כאשר מדובר בתינוקות או פעוטות, אין מדובר רק על פגיעה באיכות חיים, אלא באשפוזים ממושכים, פרכוסים ואף מוות כפי שאירע לאחרונה. מקרי מוות מתרחשים בעיקר בקרב ילדים מתחת לגיל שנה בשיעור של כ 1-2  אחוזים מהתינוקת הנדבקים במחלה. בישראל בממוצע שנתי מתים משעלת שני תינוקות בשנה.

והינה עוד כמה שאלות עם תושבות בצידן:

איך מאבחנים שעלת?

חשד להדבקה במחלת השעלת עולה בהופעת שיעול טורדני וקשה, כשאבחנה חד-משמעית מתקבלת בבדיקת מעבדה, באמצעות משטח מיוחד שנלקח מדרכי הנשימה לזיהוי החיידק, בשיטה מולקולארית (PCR).

האם התפרצות שעלת בשכונות החרדיות משמעותה סרבנות או הימנעות מחיסונים?

ובכן, לא בהכרח. ברוב המקרים, מדובר בהורים המתאפיינים בדחיינות חיסונים לילדיהם. לא אחת אנו פוגשים במחלקות האשפוז הורים אשר תשובתם לשאלה 'מדוע הילדים לא חוסנו' הסתיימה בתשובה "חשבנו שזה רק שיעול" או "לא הספקנו".

קונספירציות היסונים: מה קורה בפועל

פיתוחם של חיסונים שונים והפצתם בעולם נחשבת כבעלת תרומה משמעותית למניעת התפתחות מחלות. בכל שנה החיסונים מצילים ממוות מיליוני אנשים ברחבי העולם. לעיתים, בשל חוסר ידע,  הורים חוששים מהשפעות בריאותיות של החיסון על ילדיהם ודוחים את מתן החיסון.  בין החששות הנפוצים: מתן חיסון מונע את ההתפתחות הטבעית של המערכת החיסונית, החיסונים מכילים חומרים מסוכנים, הנזק מהחיסון חמור יותר מהמחלה וכו'.    

חשוב להדגיש: בטיחות החיסונים ויעילותם  נמצאים תחת מחקר מתמיד. בדיקות בטיחות מתחילות מיד עם המחשבה על חיסון חדש, ממשיכות עד שהחיסון מורשה, ומנוטרות ללא הגבלת זמן בכל העולם.

למה להתחסן הרי יש כבר חיסון עדר למחלה זו?

"חסינות עדר" היא סוג של הגנה עקיפה מפני מחלות זיהומיות, המתרחשת כשאחוז גדול מהאוכלוסייה הופך חסין למחלה – הן כתוצאה ממחלה והן כתוצאה מחיסון. בנוסף יעילות החיסון איננה בשיעור של 100%,  אך ילדים מחוסנים הינם בעלי סיכויי הדבקה נמוכים ביותר, ואף אם הם נדבקים במחלה – הרי שהחיסון  מונע מהם לחלות באופן קשה.

לרוב החסינות בארץ גבוהה בכלל האוכלוסייה, אך כפי שצוין כאן אנו עדים כעת להתפרצות המחלה, מה שמלמד כי המחלה עודנה כאן ואף מרימה ראש. 

נעבור להמלצות חשובות למניעת הדבקות במחלה:

• יש להקפיד להתחסן במועדים הנדרשים לחיסון שעלת כדלהלן: גיל חודשיים, 4 חודשים, 6 חודשים, שנה, כיתות ב', ח' ונשים הרות בטרימסטר שלישי בעת ההריון.

• בעת התפרצות שעלת יש להקפיד שבעתיים על חיסון הן לילדים והן לנשים הרות בכדי למנוע את המשך העברת המחלה

• החיסון יעיל למשך 5-10 שנים ועל מנת למנוע הדבקת התינוקות יש לנסות ליצור סביבה מחוסנת ככל הניתן.

• אין צורך לדחות חיסונים עקב טיפול באנטיביוטיקה, צינון, מחלת חום קלה.

• דחיינות חיסונים מסכנת את הילד ומונעת חיסון עדר

רק בריאות!

תוכן שאסור לפספס
5 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
3
יש עוד מי שמאמין לשטויות האלה?
שוש
מצוין אל תתחסנו בכלל בשום חיסון! רק הברירה הטבעית תציל אותנו ממכם
דוק
דווקא זה מעולה שאנשים כמוך לא מתחסנים... קצת דילול אוכלוסין טבעי
חיסון טבעי
2
זה לא. שתלים שתןיםת מי שמדבר זה נצי
ישי
1
אל תבלבלו ת'מוח. לא שעלת ולא כלום. זה בגלל חיסוני הקורונה שהתחסנו בהם פעוטות ועכשיו התוצאה שהרבה מקבלים תופעות לוואי מסוכנות מהחיסונים האלו.גם צעירים מתים הרבה היום.
צדיק המסיכות
אולי גם יעניין אותך
בארץ