ההערכה בקרב גורמי מערכת הביטחון כי הודעת שר הביטחון על עיכוב מינויים בצה"ל עד להשלמת התחקירים על אירועי מלחמת אוקטובר קצבה את זמנו של הרמטכ"ל.
מקור מדיני ששוחח עם מערכת עיתון 'מעריב' סבורים שהרמטכ"ל הלוי יפרוש מתפקידו מספר שבועות אחרי השלמת התחקירים על אירועי ה־7 באוקטובר שצפויים להיות בחודש הבא לכל היותר.
על פי ההודעה שפורסמה אתמול, "שר הביטחון ישראל כ"ץ הנחה את הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, להשלים את התחקירים על אירועי ה-7 באוקטובר עד לסוף חודש ינואר הקרוב, ולהעביר אליו את כל התחקירים שכבר הושלמו"
"חובת צה"ל לסיים את התחקירים בהקדם כדי להציג אותם בפני המשפחות והציבור בישראל, ולצורך הפקת הלקחים והסקת המסקנות הנדרשות"
בנוסף הודיע שר הביטחון לרמטכ"ל כי לא יאשר מינויי אלופים חדשים לצה"ל עד שיקבל לידיו את התחקירים - וילמד ויבין את משמעותם והשפעתם האפשרית על המועמדים לקידום".
לפי דיווח של העיתונאית אנה ברסקי ב'מעריב', מי שעשוי לרשת את הלוי בתפקיד הוא אלוף במיל' אייל זמיר, מנכ"ל משרד הביטחון. שנחשב למועמד מוביל ומבטיח לתפקיד הבכיר.
נוסח ההודעה החריג והעיתוי כאמור, גורמים לטלטלה בצמרת צה"ל. עד עכשיו, לא היה ברור מתי צה"ל מתכנן להשלים את התחקירים ולהגישם לדרג המדיני.
מהודעת השר כ"ץ עולה כי המועד המתוכנן קרוב מאוד, וזה גם עשוי לגרום לכך שצה"ל יידרש לבקש הארכה, לנוכח תנאי המלחמה בזירות השונות.
במשרד הביטחון ובצה"ל מסרו בתגובה לדברים: "בניגוד לפרסומים, אין כל סיכום בין הרמטכ״ל לשר הביטחון על פרישת הרמטכ״ל, מדובר בטענות חסרות שחר".
כזכור, לפני כחודש עיכב שר הביטחון ישראל כ"ץ את מינויים של שני קצינים בחשד שהיו מעורבים בדרך זו אחרת במחדל השבעה באוקטובר.
השר החליט אז שלא לאשר את מינויים של שני קצינים מפיקוד הדרום: אפרים אבני, קצין האגם, ואלמוג דדון, קצין ההנדסה.
ההחלטה התקבלה בעקבות הצורך לבחון לעומק את הקשר של אבני ודדון לאירועי ה-7 באוקטובר, ואת תפקודם במהלך המלחמה.
המינויים בצה"ל מגיעים על רקע שינויים בצמרת הצבאית. בספטמבר האחרון, הודיע מפקד 8200, תא"ל יוסי שריאל, על התפטרותו מצה"ל בעקבות אחריותו לטבח שהתרחש ב-7 באוקטובר.