
ועדת ההיגוי המקצועית של תכנית עיר ללא אלימות התכנסה אתמול לדיון ראשון מסוגו לבניית מודל תכנית מיוחד למגזר החרדי והערבי כפי שאישרה ועדת השרים למניעת אלימות.
נציגי המשרד לביטחון הפנים, משרד החינוך, משרד הרווחה משטרת ישראל והרשות למלחמה בסמים הציגו מיפוי של תכניות שכבר מופעלות על ידם במגזרים אלו, זאת על מנת לאגם את משאבי הממשלה כולה לצורך תכנית מניעה ייעודית למגזרים החרדי והערבי.
לדברי, מנהל עיר ללא אלימות, תא"ל במיל דני שחר, "התאמת תכניות ייחודיות למגזרים אלו הכרחית אם רוצים להוריד מפלס האלימות בכל חלקי החברה הישראלית".
ד"ר ימית אלפסי ממטה עיר ללא אלימות הציגה את עיקרי המיפוי שנערך בעיר אשדוד, שבה צפוי להתחיל הפיילוט של התכנית חדשה. מהמיפוי עולה כי גם בתוך המגזר החרדי קיים שוני בין הצרכים של הזרמים השונים.
ממצאים ראשונים של המיפוי שנערך בעיר מצביעים על אתגרים לפיתוח מענים המקובלים על המגזר לשעות הפנאי ובעיקר לתקופות "בין הזמנים" המועדות לפורענות בשל ריבוי החופשים שבהם בני נוער נמצאים מחוץ למסגרות.
עוד נמצא כי אלימות בבתי הספר של המגזר נקשרת לילדים בעלי קשיי למידה ומחסור חמור באנשי ייעוץ וטיפול, מאחר ובמגזר הלימוד הוא ערך עליון.
"הופתענו מהיקף היוזמות של אנשים וארגונים פרטיים במגזר שלקחו על עצמו להתמודד עם תופעת האלימות", אומר שחר. "מדובר בחברה שהשכילה לפתח מנגנוני התמודדות ייחודיים ואנו שואפים גם לחזקם. כל המהלך בעתיד הקרוב ייעשה ברגישות תוך שיתוף משרדי הממשלה השונים ועם הרבנים מנהיגי המגזר".
בפן החיובי, עולה מהמיפוי שהציגה ד"ר אלפסי, שאשדוד היא העיר המובילה מבחינת היקף האברכים המסייעים במאבק באלימות במסגרת של שירות אזרחי, סדנאות סמכות ההורית של עיר ללא אלימות בקרב המגזר החרדי נוחלות הצלחה, וכן תכניות מניעה של עיר ללא אלימות בגני הילדים בעיר. גם בתחום האכיפה יש שיתוף פעולה פורה עם משטרת ישראל ועם מטה עיר ללא אלימות בפעילות של משמר אזרחי וסיירת הורים חרדית באשדוד. לדברי סנ"צ מירב מאירי, ראש מדור עיר ללא אלימות במשטרה, בשנים האחרונות גובר שיתוף הפעולה בין המשטרה למגזר החרדי במקומות רבים ברחבי הארץ בתחום המשמר האזרחי.
עלייה בדיווחי תקיפה
ראש מחלקת המחקר באגף האסטרטגיה של המשרד לביטחון הפנים, ד"ר בשורה רגב, הציגה נתוני פשיעה מדווחים לשנת 2011 אודות היקף הפשיעה והאלימות בקרב האוכלוסייה החרדית.
מיפוי זה מתאפשר לראשונה הודות למיפוי גיאוגרפי שבוצע ב-150 אזורים סטטיסטיים בהם קיימים ריכוזי המגזר החרדי. מהמיפוי עולה כי שיעור הפשיעה והאלימות במגזר החרדי עומד על 24 תיקים ל-1,000 נפש, זאת לעומת 46 תיקים ל-1,000 בכלל האוכלוסייה.
נכון להיום שיעור הפשיעה המדווחת במגזר החרדי הינו נמוך משיעורם באוכלוסייה: 4.6% מכלל התיקים, לעומת 9% שיעור התיקים באוכלוסייה הכללית. לדברי ד"ר רגב יש להניח על פי סקרים שבוצעו והערכות באשר למאפייני אוכלוסייה כי קיים תת דיווח על פשיעה במגזר החרדי שהנו נמוך ביחס לדיווח הכללי.
מהנתונים עולה כי בשנת 2011 חלה ירידה של 7% במספר התיקים שנפתחו במגזר החרדי למעט העבירות: תקיפה חמורה (52%+), אלימות נגד קשישים (25%+) ועבירות רכוש (7%+). יחד עם זאת חלה ירידה של 25% במספר התיקים בתחום עבירות על רקע שאינו הולם.
הצגת כל התגובות