כיכר השבת

טור חשוב

סכנה! פייק פסיכולוגים / הרב ד"ר מילבסקי

מגמה מסוכנת החלה להתפתח בקהילה שלנו, כאשר אנשים בעלי כוונות טובות להם נאמר שהם "טובים בלהקשיב", בחרו בקריירה של יעוץ בתחום בריאות הנפש כפסיכותרפיסטים (טור)

| 33 | כיכר השבת |
סכנה! פייק פסיכולוגים / הרב ד"ר אבידן מילבסקי
(צילום: שאטרסטוק)

לפני כמה חודשים, יצרה איתי קשר אישה צעירה על סף התמוטטות נפשית. היא חיפשה מענה מידי. בפגישה הראשונה שלנו, התברר כי במהלך השנים האחרונות היא עברה טיפולים אצל כמה סוגים של פסיכותרפיסטים, ואלו לא רק שלא עזרו לה כי אם גרמו לה לקשיים נוספים. המטופלת לא הייתה מסוגלת להגדיר מה בדיוק היו הבעיות היסודיות עם הפסיכותרפיסטים הללו, אך תיארה בצבע את הכאב הרגשי שחוותה במהלך ולאחר הפגישות הללו. כשתיארה את העבודה של המטפלים הקודמים שלה, נדהמתי מכמות המשגים שהתבצעו בטיפוליה הקודמים, שכללו אבחוני-שווא, חציית גבולות והפרות הקוד האתי. כתוצאה מ"טיפולים" קודמים אלו, רוב העבודה הראשונית שלנו הייתה לנסות ולהתגבר על הטראומה שחוותה המטופלת שלי מהפסיכותרפיסטים הללו. רק אז הצלחנו להתמקד בבעיות המקוריות שלה.

במהלך השנים האחרונות, מגמה מסוכנת החלה להתפתח בקהילה שלנו, כאשר אנשים בעלי כוונות טובות להם נאמר בעבר שהם "טובים בלהקשיב", בחרו בקריירה של יעוץ בתחום בריאות הנפש. במקום ללמוד ולרכוש את ההשכלה הנורמלית בתחום בריאות הנפש, הם בוחרים במספר סוגים של תכניות ובתוך שנה או שנתיים במקרה הטוב, או כמה חודשים במקרה הרע, הם מקבלים דיפלומה או תואר ומתחילים להציע שירותים פסיכולוגיים כפסיכותרפיסטים להמונים.

מגוון התכניות הללו מדהים בגודלו. מקורס קצר או תכנית בשיטת הCBT או תרכובת אחרת מ"מרכז" המעניק דיפלומה, דרך תואר ב"טיפול רגשי" ועד מסלול לימודים אינטרנטי מטעם מספר אוניברסיטאות ברחבי העולם או אפילו תואר במשהו שנקרא "סוציולוגיה קלינית". המכנה המשותף של כל התכניות הללו על סוגיהן השונים הוא שהן חסרות מרכיבים חיוניים, של הכשרה אקדמית אמתית הנוגעת במורכבות הנפש האנושית. פסיכולוגים עוברים הכשרה של שש שנים מינימום, שלש שנים כסטודנט בתואר ראשון ואחר מכן עוד שלוש שנים לפחות כסטודנט בתואר שני. מעבר לקורסים במדעי המוח, סטטיסטיקה, שיטות מחקר קליניות, פסיכולוגיה התפתחותית, טכניקות תרפיה, תיאוריות בתרפיה, תיאוריות באישיות, פסיכופתולוגיה, אבחון והערכה ואתיקה וחוק בפסיכולוגיה, התכניות הללו מציעות אימון אינטנסיבי ופיקוח על ידי פסיכולוגים מנוסים. לאחר שמוענק התואר, הפסיכולוגים החדשים נדרשים להמשיך את ההשכלה שלהם בהתמחויות, בתהליך הנמשך לפחות ארבע שנים.

הסיבה שהתרבות הפייק-פסיכולוגיים הללו היא אפשרית באופן חוקי, היא שלמרות שאינך מורשה לקרוא לעצמך פסיכולוג ללא קבלת רישיון לעסוק בפסיכולוגיה מטעם המדינה, אתה מורשה לקרוא לעצמך "פסיכותרפיסט" ללא שום פיקוח. לכן, בוגרי כל התכניות והתארים הללו לסוגיהם, מתייחסים לעצמם כ"פסיכותרפיסטים" ומורשים לטפל במטופלים המתמודדים עם ממחלות הנפש הקשות ביותר.

לרוע המזל, בדרך כלל המטופלים הללו אינם מודעים לכך ש"הפסיכותרפיסטים" שלהם חסרי הכשרה בסיסית בפסיכולוגיה. במקרים מסוימים, המטפלים הללו מסתירים בכוונה את חוסר האימון שלהם מהמטופלים שלהם. לי אישית היה עניין עם אחת מה"מכונים" הללו שהייתה לה קליניקה צמודה, וחלק ממדיניות התכנית הייתה להסתיר מהמטופלים את העובדה ש"לפסיכותרפיסטים" העובדים במרפאה אין שום הכשרה פורמלית.

לא פעם ראיתי כיצד אנשים המבקשים טיפול מ"פסיכותרפיסטים" כאלה, מקבלים אבחון-שגוי, טיפול-שגוי, וחווים באופן תדיר הפרות גבולות ואתיקה חמורות. לדוגמה, צפיתי באבחון שגוי של מחשבות אובדניות, אשר הוגדרו בטעות כ"התנהגות טיפוסית של מתבגרים". צפיתי במקרים בהם "פסיכותרפיסטים" הופכים לחברים של המטופלים שלהם ומקיימים יחסים עימם מחוץ למסגרת הטיפולית. חציית הגבולות הובילה את המטופל לפתח תלות לא בריאה אשר התפתחה לראשיתה של בעיה פסיכולוגית. ראיתי מקרה בו "פסיכותרפיסטית" התרגזה כל כך ממשהו שהמטופלת אמרה במהלך הטיפול, עד שהיא עקבה אחרי המטופלת עד למגרש החניה וצעקה עליה בפומבי. במקרה אחר, כה מרתיח, אחד מ"הפסיכותרפיסטים" הללו ייעץ למשפחה בשכונה לא להסכים לשידוך פוטנציאלי ממשפחה מסוימת, בהתבסס על מידע ש"הפסיכותרפיסט" קיבל בטיפול שביצע למשפחה ההיא. איני טוען כי מקרים מסוג זה אינם יכולים לקרות עם פסיכולוגיים מיומנים. אמנם, ההסתברות של מקרים כאלה להתרחש עם פסיכולוגיים מיומנים מצומצמת באופן משמעותי כיוון שהמיקוד האינטנסיבי באתיקה וחוק הוא חלק משמעותי מן ההכשרה האקדמית.

בנוסף לנזק, אנשים אשר מתאכזבים או ניזוקים מ"פסיכותרפיסטים" כאלה מוותרים על טיפול אחר, ולעתים קרובות אינם פוגשים פסיכולוג אמיתי על מנת להתמודד עם בעיותיהם. לאחרונה, בכמה מקרי התאבדות טראגיים בקהילה שלנו היו מעורבים מטופלים על ידי "פסיכותרפיסטים" מסוגים שונים אלה.

מחלת נפש היא בעיה רצינית הגורמת נזק משמעותי למטופלים ולבני משפחותיהם. לאורך מאה שנים של מחקר קליני בבריאות הנפש התפתחו טיפולים ברורים ונתמכים מדעית עבור מגוון מחלות נפש. הידיעה כיצד לאבחן ולטפל באנשים באופן מקצועי ואתי, דורשת רמת הכשרה המקבילה ללימודי רפואה. הזמינות הרחבה של "פסיכותרפיסטים", אשר אינם מוכשרים-דיים, הינה סכנה בריאותית ציבורית.

בהתחשב במגוון ההכשרות הקיימות בבריאות הנפש, הצרכן הממוצע עשוי לאבד כיוון במהלך חיפוש השירותים. לכן קיימות ועדות מדינה בתחום בריאות הנפש. הועדות הללו בוחנות את ההכשרה של המקצוענים הפוטנציאליים בתחום בריאות הנפש, ומעניקות אישור לתאימות ההכשרה. אדם המבקש שירותי בריאות נפש זקוק לפחות לוודא כי הפסיכולוג הינו מורשה לספק שירותים במישור המקצועי והאתי על ידי המדינה.

כקהילה, עלינו למצוא דרכים לסייע לאלו הזקוקים לשירותי בריאות הנפש. עלינו להגביר את המודעות לסכנות הנשקפות מפסאודו-מומחים. יתר על כן עלינו לעודד את אלו המחפשים קריירה בתחום בריאות הנפש להימנע מקיצורי דרך ולרכוש לעצמם השכלה והכשרה אמתיות במטרה לסייע באמת לסובלים, בדרכים מקצועיות, אתיות ומשמעותיות.

הכותב, הרב ד"ר אבידן מילבסקי, אוניברסיטת אריאל בשומרון והמכון לבריאות הנפש בית שמש.

תוכן שאסור לפספס
33 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
29
מכירים? רק עכשיו התפוצצה הפרשה. והיו לו מליון תארים.
יובל כרמי
28
אני מכיר מקרוב אץ כל מה שתארת אבל גם אחרי טיפול של פסיכולגים עם תואר ותעודת מטפל ואפילו עם תואר דוקטור ועדיין הם גורמים לאותם נזקים ואף יותר חמורים ואם אכן אתה אדם ישר וכנה אנא תבדוק ותראה שהנזק לא קשור להימצאותו של תואר או לא אלא ליכולותיו של האדם ומה הוא עושה עם הידע שרכש ואגב אחד הסיבות שזה
יהודה
27
מלים כדורבנות. יש גם פסיכולוגים שמכופפים את התורה להתאים למדע ורבנים המכופפים את הפסיכולוגיה להתאים אותה להבנתם (המוגבלת) של התורה הקדושה. בקיצור, נדרשת השכלה מקצועית רחבה ויראת שמיים. זה הכל אבל זה לא נפוץ בתחום.
אכן

הצגת כל התגובות

26
מטוררררררררף כמה שהוא צודק
מצפה לגאולה שלמ
25
כל מילה. כל כל נכון. מכירה מקרוב. אם מישהו נזקק לטיפול רגשי. תפנו אך ורק לפסיכולוגים קליניים. (לפעמים אפשר פסיכולוג חנוכי אם כי פחות מומלץ)ובוודאי גם עליהם לעשות ברור מקיף אתם מוסרים את בריאות נפשיים בידם כל מי שקורא לעצמו פסיכוטרפיסט או nlp ועוד בסגנון. תברחו סכנה
אפרת
24
מה הבעיה בעו"ס קליני הוא יודע טוב מאוד לטפל אפילו אם יותר ידע מפסיכולוג רק אסור לו לאבחן
daniel
ל 20. עו"ס קליני זה מצוין. לא אליהם התייחסה הכתבה
משה
23
עד כמה שכנים דבריך ד"ר מילבסקי אין הנחתום מעיד על עיסתו.. הירידה על "פסיכותרפיסטים" ועם הדגשה של מרכאות לא מעלה את ערכך או את ערך הפסיכולוגיה. לעומת זאת הדגשה של כלי הטיפול היא האפקטיבית. קשה להעיד על אדם כזה או אחר. לעומת כלי טיפולי שהוא נתון לביקורת במידת השימוש והיעילות וכמובן כשהכל תחת פיקוח רב
יוסי
22
ידידי יודע שיש מעלות למטפלים מסוגים שונים. הלימודים אינם חזות הכול, והוא גם אמור לדעת שמחקרים שנעשו מלמדים שהצלחת הטיפול אינה תלויה בתואר. ושיש יותר הצלחה לפסיכולוגים מתחילים מאשר לותיקים. ואת זה למדתי באוניברסיטה
פסיכולוג
21
כפסיכולוג, מאוד צרם לי שהוספת לרשימה את העו"ס הקליניים. הם מטפלים לא פחות טוב מאיתנו וההכשרה שלהם מקיפה ומשמעותית.
פסיכולוג
סוציולוגיה זה לא עבודה סוציאלית
לא מה שכתוב
20
כל הכבוד , חשוב מאוד לעלות את הנושא , אין סתירה חוכמה בגויים תאמין , צריך להבין גם בריאות הנפש זה רפואה בדיוק כמו שבבריאות גוף יש רפואה , יהי רצון שכל עם ישראל יהיו בריאים תמיד ונדע רק בשורות טובות ולא יהיו יותר רופאים בכלל אחרי שיגיע משיח כי לא יהיו חולים , ולא עניים , ולא אלימות , ויתקיים הכתוב "כ
ש
19
יש בזה משהו . כמו בכל מקצוע ממוסכנים עורי דין אינסטלטורים ועוד תמיד ישנם מוצלחים ותמיד ישנם החאפרים וכך גם בפסיכולוגיה .למרות 6 שנות הלימוד ישנם הרבה מאד מטופלים שהגיעו לטיפול רגשי במקרה הטוב הפסיכולג לא הועיל ולהם ובמקרה הפחות טוב הם מדווחים נזקים שגרמו להם פסיכולוגים מדופלמים .ועל תסבוכו נפש מרבו
מטפל
18
הלוואי שלא נצטרך יש כל כך הרבה פסיכולוגים שעברו הכשרה ומטפלים שלא עברו הכשרה שפשוט אין להם את זה וצריך ממש להיזהר לפני שבוחרים פסיכולוג/מטפל אח"כ יכולה להווצר תלות שקשה לצאת ממנה
נושא חשוב
17
יואוו איזה מזעזע!! אבל חשוב לציין כי לא כל הפסיכותרפיסטים כאלו. יש כאלו שכן למדו באוניברסיטאות והשקיעו בלמידה.
הלל
16
הרבי מליובאוויטש ביקש מהרב טוורסקי (מחבר הושיעה את עמך) לקבל את כל המטופלים האפשריים כי אי אפשר לשלוח למטפל חילוני שעלול לומר למטופל שהדת היא "הזיה"
משה בן אברהם
15
מה זה אומר על פסיכולוג שקורא לעו"ס קליני "סוציולוגיה קלינית"?
יגאל ועקנין
מבחינת הכשרה טיפולית, עו"ס קליני הוא כמו פסיכולוג קליני אבל עם יותר סמכויות. גם הוא בוגר תואר שני לפחות וקיבל הכשרה אקדמאית מלאה של מטפל
הסבר
14
כל כך צודק!!! אני בעצמי נכוויתי מפסיכותרפיסטית שהגדירה עצמה עם הרבה "כובעים" מנחת הורים וכולי... אבל ממש לא שמרה על הפרטיות שלי . הטיפול היה בבית שלה כשהילדים מסתובבים בבית ורואים מי מגיע וכשהגיעה מטופלת נוספת שמאוד התביישה היא טענה: אבל את בטוח לא מכירה אותה היא מעיר רחוקה כמה הרגשתי שהיא לא מבינה
אני
13
כל הכבוד שנזכרו להרים את הכפפה בנושא הזה. כואב הלב לראות איך כל אחד שעשה קורסון קטן נהפך לפסיכולוג. נורא נוראות. חייבים לעשות לזה סוף!!!!!!!!
אחד העם
12
פסיכותרפיסט מורשה לקרוא לעצמו כך רק לאחר שיש לו תואר ראשון ותעודת מטפל. אגב בשביל להעביר טיפול רגשי על המטפל להיות בעל תואר ראשון באחד מתחומים הבאים: חינוך סוציולוגיה עו"ס פסיכולוגיה ותואר שני בטיפול רגשי וסטאז'. כמו כן עליו לעבור קורסים מסויימים על מנת להתקבל כמו פסיכופיזיולוגיה. תיאוריות באישיות.
מורה
פסיכותרפיסט לא חייב להיות בעל תואר ראשון , מבחינה חוקית אפשר להיקרא פסיכותרפיסט ללא לימודים מסוימם . זה מה שאני יודע
חיים
11
אני חושב שתואר שני בעבודה סוציאלית גם מאפשר לתת טיפול...
ללא שם
10
כתבה מצוינת חשובה וכתובה טוב
ללא שם
9
כל הכבוד על הכתבה. כל כך חשוב. מטפל חייב להיות בעל הכשרה של תואר שני קליני מינימום. פסיכולוג, עובד סוציאלי או מטפל באומנות - כולם עם תואר שני קליני טיפולי.
ללא שם
8
האם פעם הייתם לטיפול אצל פסיכולוג ולאחר המפגשים נאמר לכם טוב הבעיה נפתרה אין צוך להגיע שוב? תואר אקדמיי לא מבטיח כלום בהבנה בבריאות הנפש
פסיכולוגים???
7
נושא חשוב מאין כמוהו.
מישהו
6
ולא כל אחד שלמד פסיכולוגיה והתמחה נהיה בן אדם טוב יותר. הרבה פעמים להיפך. תשאלו אנשים בתחום.
גם כן
5
רק עכשיו כשאני לומדת תואר ראשון אני שמה לב כמה המגזר החרדי לוקה בחוסר ידע שמוביל לפגיעות בגוף ובנפש. בבריאות הנפש- אני גם הייתי אצל כמה מטפלות, דווקא הן היו טובות, אך היה חסר לי משהו ורק עכשיו יודעת להגדיר את זה- הידע הרחב והמקיף שמקבלים בתואר והמאמרים שבונים קומה נוספת במטפל מאשר לשבת ולהקשיב. בבר
סטודנטית
4
לצערי הרב הזלזול שלך נובע מחוסר הבנה בסיסי בדקת פעם במה כרוך לימודי "טיפול ריגשי" 3 שנים תואר שני פלוס סטאז כך שאין חולק על זה שללכת לפסיכולוג זה בעצם לבחור בטיפול הכי טוב (כמובן תלוי במטפל) אבל יש עוד סוגי מטפלים שעברו הכשרה מספיק ארוכה ומורכבת כולל לימודי פסיכולוגיה וכו שיכולים במקרה הצורך לטפל
חיים
3
גם פסיכולוגים לא תמיד יודעים מה הם עושים, כשהיתי סטודנטית הלכתי להיתעץ עם הפסיכולוגית של המכללה על הפחד שלי מכישלון ועל הלחץ אותו אני חווה במסלול שבו בחרתי (משהו בגדר הנורמלי לחלוטין כמו הרבה אנשים שאני מכירה), הפסיכולוגית הפסיכית בעצמה מיד הודיעה לי שאני צריכה כדורים כדי שכולם לא ידעו שאני לא נורמל
אני
2
אכן אדם מעז לפרסם עצמו כמטפל אחרי הכשרת מינימום. אדם במצוקה מחפשים הקלה ולא מעמיקים מהי הכשרת האדם.
ללא שם
1
הוא מציג צד אחד. יש הרבה תחומים שמטפל לא פורמלי עשוי להצליח יוצר מאשר מטפל בעל "רושם". גם במגזר הכללי יש חלוקה ויש הרבה מטפלים לא פסיכולוגים.
אג'נדה
אולי גם יעניין אותך
בארץ