היערכות נרחבת של כלל הגורמים, החל מהרשויות המקומיות ועד לכוחות החירום וההצלה, לקראת הסערה החורפית שתפקוד אותנו החל משעות הערב (חמישי) ולאורך יום שישי.
הסערה הקרובה צפויה לכלול גשמים עזים, רוחות חזקות במיוחד, גלים גבוהים בחופי הים ושלג כבד בחרמון.
המנהל לשירותי חירום במשרד הביטחון העביר לכל המנכ"לים והקב"טים ברשויות המקומיות התראה לקראת "מזג אוויר קיצון" בסוף השבוע. "השירות המטאורולוגי בתיאום עם משטרת ישראל מתריע על צפי של החמרה צפויה במזג האוויר. נא לרענן את הנהלים וסדר הפעולות להיערכות לחופש בדגש על מזג אוויר קיצון", נמסר בהתראה.
החשש הגדול של כלל הגורמים הוא מפני הצפות בערים. השבוע, שכונה חדשה באשקלון הוצפה בעקבות הגשמים ובעיר נערכים עם "חדר מצב" מיוחד כדי לתת מענה במידת הצורך. בנתיים עוסקים בעיר בניקוי פסולת מקולטי הניקוז, גיזום וקשירת עצים מועדים, חיזוק עמודי שילוט ותאורה ועוד.
כחלק מההיערכות לקראת הסערה בנתה עיריית תל אביב יפו סוללות חול בקו הים כדי למנוע את עליית המים ולצמצם את הנזקים במבני החוף והטיילת. כמו כן נוקו קולטי הגשמים ומערכות הביוב ותוגבר מערך צוותי הכוננות.
משרד הבריאות קרא להורים לתינוקות ולילדים ולקשישים לנקוט בפעולות לצמצום נזקי הקור.
אלה הפעולות שעליהן ממליץ משרד הבריאות כדי למנוע נזקי קור:
- יש לחמם את הבית בטמפרטורה קבועה של 24 מעלות בקירוב, שאינה פחותה מ-21 מעלות. מומלץ להיעזר במד חום למדידת טמפרטורת החדר.
- יש לדאוג ללחות האוויר בחדר. כדי להימנע מאוויר יבש ניתן להשתמש במכשיר אדים.
- יש לדאוג לאטימה נאותה של פתחי הבית (חלונות, דלתות וכו').
- יש לבדוק את בטיחות התנורים בדירה - ולשם כך להסתייע בבני משפחה ובאנשי מקצוע.
- יש לעקוב אחר תחזית מזג האוויר ולהיערך בהתאם.
משטרת ישראל נערכת גם היא בכוחות מתוגברים בכבישי הארץ ובצירים הראשיים במטרה. מוקד אגף התנועה יפרסם כל העת הודעות לתקשורת על חסימות כבישים בעקבות הגשמים לפיכך - מומלץ לציבור להיות קשובים לאמצעי התקשורת ולהישמע להנחיות השוטרים.
במשטרה מציינים כי לאור אירועי העבר ניתן לצפות לחסימת צירים ברחבי הארץ. הערכות המשטרה כוללת תאום מול נתיבי ישראל והכנת כוחות שיגיעו לצמתי דרכים בהם הם ידרשו כתוצאה מפגעי מזג האוויר וזאת כדי לשמור על שגרת החיים בצורה הטובה ביותר.
משטרת ישראל קוראת לציבור הנהגים להתאים את הנסיעה לתנאי הדרך, להימנע מנסיעה בכבישים בהם יש הצפה, לשמור מרחק ולהאט את מהירות הנסיעה.
להלן מספר עצות לנהיגת בטוחה:
בטרם הכניסה לרכב:
- חובה לבדוק כי צמיגי הרכב תקינים ובלחץ האוויר הנדרש.
- יש לבדוק כי המגבים תקינים ואינם יבשים ופגומים מימי הקיץ.
- לדאוג לנקות את שמשות הרכב על מנת לספק תנאי ראות טובים.
- לנקות את פנסי הרכב - על מנת לראות ולהראות בהתאם.
בעת הכניסה לרכב:
- לאחוז את ההגה בשתי ידיים מאחר וכניסה עם הרכב לשלולית, בורות ובאמפרים המוסתרים ע"י הצטברות מים על הכביש - עלולה לגרום לסטייה פתאומית של הרכב.
בעת נהיגה ברכב:
- להתאים את מהירות הנסיעה לתנאי הדרך ובכלל זה בעת כניסה לעקומות ובעת ביצוע פניות.
- יש להדליק אורות דרך.
- שמירת מרחק גדול מהרכב לפנים בעקבות הגדלת מרחק הבלימה כתוצאה מכביש רטוב.
- להתרכז בנהיגה ולהימנע מהיסח דעת בדגש על שימוש בטלפון הנייד.
- שימו לב להולכי רגל – בעת גשם קשה יותר להבחין בהולכי רגל ולבלום בזמן במקרה הצורך, יש להאט הנסיעה באזור מגורים ולתת זכות קדימה להולכי רגל.
שמירה על כללי הבטיחות ונהיגה נכונה יכולים להציל חיים, אנא סעו בזהירות!
גם בחברת 'נתיבי ישראל' נערכים והצוותים האחראים על הכבישים נכנסו לכוננות. החברה ערוכה כדי לתת מענה לתרחישים השונים החל מהצפת כבישים וכלה בטיפול בבורות בכבישים.
אלון יעקב, סגן מנהל חטיבת האחזקה בנתיבי ישראל, ציין כי "החורף עושה נזקים בכמה מישורים. באספלט עצמו זה יכול להתבטא בנימים, חריצים על הכביש. זרימת המים יוצרת אותם מחדש או שמחמירה תופעות קיימות. כמו כן, זרימה חריגה של מים יכולה להשפיע על מערכת הניקוז. היא יכולה לשבור אותה, לשנות שיפועים, לפגוע בה. נחנו מתחזקים מעל 8,000 ק"מ כביש, ויש גילים לכביש. לכן יש תופעה של בורות, שלאו דווקא נוצרים בגלל איכות הכביש. הגשם בא ומחריף את המצב".