
ילדים בסכנה: מידי יום מתרחשים תאונות דרכים ברחבי הארץ, מתנדבי ההצלה חשים לזירת האירוע ולעתים מתמודדים עם מחזות בלתי נתפסים. בשנת 2014, כך עולה, נרשמה עלייה משמעותית בתאונות הדרכים בהן ישנה מעורבות ילדים.
דו"ח של ארגון "בטרם" שהתפרסם אתמול (שני) ועוסק בהיפגעות ילדים בישראל לשנת 2013, מציג תמונה מדאיגה לפיה בממוצע בכל שלוש דקות נכנס ילד לחדר מיון, כ-500 ילדים ברחבי הארץ מידי יום, ובכל יומיים וחצי נהרג בישראל ילד כתוצאה מתאונה.
בדיון שקיימה הוועדה לזכויות הילד בראשות חברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס (הליכוד-ביתנו) נאמר על ידי מציגת הדו"ח החמור כי "רק החודש קיפחו את חייהם כבר 12 ילדים, כמה ילדים עוד יצטרכו להיפגע עד שמישהו יתעורר? אנחנו בפתחה של 'מגפת הקיץ' בה המספרים רק מחריפים ועולים וראוי שייעשו צעדים בהקדם".
במהלך הדיון ציינו נציגי הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים כי מאז תחילת 2014 נרשמה עליה בתאונות במעורבות ילדים בחצרות בתים (ארבעה הרוגים מתחילת השנה) וכי בשנה שעברה נהרגו או נפגעו קשה כתוצאה מהתפרצות לכביש 37 ילדים. בתשובה לשאלת יו"ר הוועדה לוי-אבקסיס ציין נציג הרשות כי תקציב הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים לשנה הנוכחית טרם אושר וכחצי שנה הרשות עובדת בעיקר בתפעול בסיסי.
ח"כ לוי-אבקסיס הזכירה כי כ-30% מתקציב הרשות לשנת 2013 לא מומש ולמעשה חזר למשרד האוצר, ואמרה כי "אנחנו נאבקים על כל שקל וכל תוספת ובסוף לא משתמשים בכספים האלה? כל משרד או גוף ממשלתי שלא ניצל את התקציב שלו עד תום, בוודאי בנושאים העשויים להציל חיים, הוא פושע!".
ארנון אפק, מנכ"ל משרד הבריאות הנכנס אמר בדיון: "המספרים הגדולים הללו הם טרגדיה נוראית, משפחות שלמות נהרסות וחשוב שנתניע מהלכים שימנעו את ההרס הזה. מפת השותפים לתכנית היא בלתי נגמרת (16 משרדי ממשלה) ויש המון מה לתקן ולשנות. דברים קורים, אבל יש דברים שניתן לטפל בהם גם טרם תכנית. כל משרד יכול לפעול בביתו למען צמצום ומניעת היפגעות ילדים. לעיתים שמים את הדגשים במקומות הלא נכונים, תשתיות למשל לא פחות חשובות מהבריאות. ומכאן אני קורא לוועדה – תעזרו לנו במאבק להשגת המשאבים כדי שנוכל לצאת לדרך".
יו"ר הוועדה, ח"כ אורלי לוי-אבקסיס קראה לנציגיהם של משרדי הממשלה שנכחו בדיון לפעול לאלתר לתקצובה של התכנית הלאומית לבטיחות ילדים על ידי משרדיהם ולפעול ליישומה בהקדם האפשרי. "ראינו שוב שאת המחירים הכי קשים משלמים בפריפריה בה הסיכוי להיפגעות ילדים גבוה פי שניים וחצי מהמרכז ואם זה לא מספיק, גם השירותים והמשאבים שם דלים כך שלמעשה הפגיעה באותם ילדים כפולה ומכופלת. כל יום שהתכנית לא יוצאת לפועל עלול זה עולה לנו בחיי הילדים".