
בתחילת השבוע השיקו בקול רעש גדול שר הכלכלה, נפתלי בנט, סגן השר לשירותי דת, אלי בן דהן, יחד עם הרב הראשי לישראל, הרב דוד לאו, את "מהפכת הכשרות" ברבנות הראשית.
על פי דבריהם של בנט, בן דהן והרב לאו במסיבת העיתונאים המשותפת שקיימו, הם יטמיעו קריטריונים ונורמות חדשות במערך הכשרות. על פי הצעתם, משגיחי הכשרות יקבלו את משכורתם מצד שלישי - גוף כלכלי מקצועי, ולא מבתי העסק בהם הם משגיחים.
עוד נאמר במסע"ת, כי ייקבעו נהלים חדשים בכל הקשור למקצועיותם של משגיחי הכשרות, תינתן האפשרות להעסיק משגיחות כשרות, ייקבעו פרמטרים קבועים ברמה הארצית לגביי גובה משכורתם של המשגיחים, וכמו כן, יקבלו המשגיחים תלוש משכורת.
לכאורה מדובר באמת ב"מהפכה", אלא שמתשובה שהגיש סגן השר לשירותי דת לבג"ץ רק יום קודם להכרזה, נראה כי במשרד לא היו ערוכים כלל לבצע את השינויים. השאלה שעולה מיד היא, איך פתאום, תוך לילה אחד, יש כבר תכנית מסודרת ל"מהפכת הכשרות"?.
כאמור, המשרד לשירותי דת נתן את תשובתו לבג"ץ בעקבות עתירה שהגישה "התנועה להגינות שלטונית" לבית המשפט כבר בשנת 2004. עד היום לא התקבלה הכרעה בבג"ץ בנוגע לעתירה, אך כאמור, יום לפני שהושקה ה"מהפכה", מסר המשרד לשירותי דת את תשובתו.
בתשובה לבג"ץ כותב המשרד: "הגם שחלה התקדמות נוספת בקידום העניין (הסדרה במערך הכשרות. א.ר.), עדיין נדרש שיג ושיח מקצועי לשם יישוב המחלוקות. המשיבים מתעתדים להמשיך ולקיים שיג ושיח זה בשקידה ראויה".
"לשם עדכון בהיבט זה, יבקשו המשיבים להגיש הודעה מעדכנת בעוד 45 ימים, קרי, עד ליום 19/3/14" נכתב בתשובה.
בסיום תשובת המשרד לבג"ץ מתייחס המשרד ל"מהפכת הכשרות" אותה הציגו יום לאחר מכן: "לשם שלימות התמונה נבקש לציין כי בעת האחרונה ביקש סגן השר לשירותי דת לבחון אפשרות נוספת. מאחר ואפשרות זו מצויה בתהליכי גיבוש ראשוניים ועדיין אינה מפורטת דייה, לא נרחיב ביחס אליה".
"נבקש לציין כי תהליך בדיקתה המקצועית של אפשרות זו, לרבות בדיקת היבטה התקציביים על ידי משרד האוצר, לא נערך, מאחר וכאמור ההצעה בשלב זה לא מפורטת דייה". כפי שנכתב בתשובת המשרד, לא נבדקה ההצעה שאותה הציגו ביום למחרת, לא ברמה המקצועית, ויותר חשוב, לא ברמה התקציבית".
את מה שלא אמרו לציבור במסיבת העיתונאים, נאמר בתשובה לבג"ץ - במשרד הדתות לא בדקו עדיין את כל ההיבטים של התוכנית, מה שלא מנע מהם לצאת כבר בהצהרות בומבסטיות. במידה והמתווה החדש - המהפכה, כבר הייתה מוכנה, איך ניתן להסביר את הדברים שנאמרו לבית המשפט.
עוד נכתב בתשובה לבג"ץ: "משכך, האמור בפסקה זו מובא לשם שלימות התמונה מבלי שיש בכך כל התחייבות לקידום מתווה זה, ככל שתהיינה התפתחויות נעדכן גם בהיבט זה".
על הדברים חתום מנכ"ל המשרד: "הודעה ובקשה זו נתמכות בתצהיר של מר אלחנן גלט המנהל הכללי של המשרד לשירותי דת".
מהמשרד לשירותי דת נמסר בתגובה ל'כיכר השבת': "מהפכת הכשרות, שעקרונותיה הוצגו במסיבת עיתונאים משותפת עם הרבנות הראשית תקודם בעז"ה ותעשה סדר במערך כשרות, אשר משך עשרות שנים קפא על שמריו".
"הסוגיה הקונקרטית שעמדה בפני בג"ץ היא התייחסות גורמי הממשלה לפיילוט של פתרון בעיית משגיח - מושגח על ידי חברות לאספקת שירותים. פתרון שהוצע על ידי הממשלה הקודמת".
"בגלל רציפות שלטונית, גם המשרד היום מקדם את האופציה הזו במקביל לאופציה שהוצגה".