הצעת חוק שהונחה אתמול (שלישי) על שולחן הכנסת ע"י ח"כ אלי ישי, אורית סטרוק, אורלי לוי אבקסיס ואחרים, מנסה לתקן עוול היסטורי במוסד לביטוח לאומי. כיום, מי שהוא נכה והפך להיות קשיש אינו זוכה לקבל כפל קצבאות והקשיש נאלץ להסתפק בקצבה אחת, שאינה נמוכה מקצבת הנכות, למרות שהוצאותיו של הקשיש אינן פוחתות בהגיעו לגיל זקנה ובהיותו נכה, אף גבוהות מכך.
הצעת החוק באה לתקן מצב מעוות זה באופן שהקצבאות יתווספו זו לזו ולא יתקזזו. מה שישאיר את הקשישים עם קצבה זעומה ומביישת.
"אסור לתת להצעה הזו ליפול"
אנשי מקצוע העוסקים בתחום הביטוח הלאומי ופעילי ציבור העוסקים ברווחה ובטיפול בקשישים אומרים כי מדובר בהצעת חוק חשובה, שיש לקדמה ולנסות למנוע מאנשי האוצר להפילה מטעמים תקציביים.
עו"ד שרונה תגר, העוסקת בתביעות ביטוח לאומי מוסיפה: "קצבת נכות כללית עומדת כיום על 2400 ש"ח בלבד ללא תוספות, והיא משולמת לנכה עד גיל זיקנה בלבד" סכום זה אינו מספיק לכיסוי הוצאות רפואיות ובעיקר עלות תרופות שהינה הוצאה משמעותית מאד לחולים ולנכים, שלא לדבר על עזרת צד ג'. קצבת זקנה עומדת כיום על פחות מכך ובסה"כ על כ-1502 ש"ח ליחיד ללא תוספות"
"במידה והקצבאות יתווספו זו לזו מדובר בהקלה משמעותית על ציבור הקשישים. זו בדיוק המלחמה בעוני שמדובר בה רבות כל כך. תיקון חקיקה פשוט, מבלי להמעיט בחשיבותו הכלכלית" אומרת עו"ד תגר "יכול לשנות את התמונה עבור אלפי קשישים בישראל".
תוחלת חיים גבוה: 850 אלף קשישים
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אוכלוסית הקשישים בישראל מונה למעלה מ-850 אלף איש. אולם נראה שמערכת הזכויות והתמיכה באוכלוסיית הקשישים אינה מדביקה את הפער, הצעת חוק זו יכולה לשנות את התמונה.
מנתוני השנתון הסטטיסטי של מכון מאיירס ג'וינט ברוקדייל עולה תמונה קשה מאד של ישראל בשנת 2013. 17% מהקשישים בה חיים מתחת לקו העוני, רובם נזקקים לתמיכה של עמותות חסד וצדקה. הכנסה חודשית ממוצעת של משק בית של קשישים עומדת על 10,149 שקלים (ברוטו) לעומת 14,629 שקלים בכלל האוכלוסייה. במקביל, ההוצאה הממוצעת החודשית בקרב משקי בית של קשישים עומדת על 10,353 שקל לעומת 13,967 שקל בכלל האוכלוסייה.
בסקר שביצע מכון גיאוקרטוגרפיה זה השנה השנייה נמצא כי אחד מכל חמישה קשישים (21%) נאלץ לוותר על שימוש במים חמים במהלך השבוע. 28% מהם דיווחו שמצבם הכלכלי הורע ביחס לשנה שעברה.
אחד מכל ארבעה קשישים דיווח כי הוא נאלץ לוותר על צרכים בסיסיים כמו מזון, תרופות או פעילות חברתית כדי לממן את עלויות החשמל בחודשי החורף. כשליש מהנשאלים אמרו כי הם זקוקים לסיוע ו-60% מהם סבורים שממשלת ישראל לא עושה מספיק למענם.
קצב הגידול של בני 65+ בישראל הוא כפול משאר האוכלוסיה. ההערכה היא כי עד שנת 2030 יעמוד שיעור הקשישים על 14% מהאוכלוסיה לאחר ששנים רבות עמד על 10% בלבד.
נתונים אלו מדאיגים במיוחד. מצד אחד נוצר מצב שבו הקשישים ב"ה מאריכים חיים. אבל, מצד שני המדינה לא נותנת להם את האפשרות להתקיים בכבוד לעת זקנה. ''אנו מקוויים שבמשרד האוצר יבינו את חשיבות החוק ולא יגרמו עוול בלתי נתפס לאוכלוסייה שלמה של קשישים שהם ההורים והדודים של כולנו''