
למרות הזמן שחלף מאז תום מלחמת העולם השנייה, ובזמן שהעולם מציין 80 שנה לכניעת גרמניה הנאצית, בישראל עדיין חיים 120,507 שורדי שואה, פליטי שואה ונפגעי אנטישמיות, הנמנים על "האודים המוצלים" של העם היהודי.
הנתון המפתיע: בשנה החולפת הצטרפו אליהם שלושה ניצולים חדשים שעלו ארצה ממדינות ברית המועצות לשעבר – והתיישבו באשקלון, בת ים וראשון לציון, וזאת על אף מלחמת חרבות ברזל בארץ.
הנתונים פורסמו על ידי הרשות לזכויות ניצולי השואה, וכוללים פילוח נרחב של מצבם של השורדים החיים כיום בארץ: רובם בשנות ה־80 וה־90 לחייהם, רבים מהם אלמנים, חלקם חיים בעוני, ורבים סובלים מבדידות קשה. לא פחות מ־61,000 מתוכם הם אלמנים ואלמנות.
סגן השר אורי מקלב, הממונה על הרשות לניצולי שואה אמר: "אנו זוכים שבימים אלו חיים בקרבנו למעלה מ־120 אלף ניצולי שואה – כל אחד מהם הוא עולם ומלואו, עם סיפור חיים מלא תעצומות נפש, של תקומה, בניית חיים מחדש. לכל שורד יש עבר שהוא עדות חיה לזוועות שעבר, וכוח פנימי בלתי נתפס להקים משפחה. המחויבות שלנו אליהם היא עמוקה ומוסרית – לעשות הכול, באופן אישי ומותאם, כדי להבטיח את איכות חייהם. הרשות לזכויות ניצולי השואה פועלת לאורך כל השנה למתן טיפול אישי לכל ניצול – בליווי רפואי, תמיכה כלכלית, סיוע נפשי וחברתי – תוך מעקב שוטף והתאמה לצרכים המשתנים של כל אחד"
הזמן אוזל: מי הם שורדי השואה של תשפ"ה?
כ־41 אלף מהם הוכרו כשורדי שואה ישירים ששרדו את המחנות והגטאות, כ־43 אלף הוגדרו כפליטים שנמלטו בתקופת המלחמה בעיקר מברית המועצות, ועוד כ־36 אלף מוכרים כנפגעי התנכלויות אנטישמיות – בעיקר מיהדות מרוקו, אלג'יריה ועיראק.
הקבוצה הקטנה והמרגשת ביותר היא של נכי המלחמה בנאצים – 125 ניצולים בלבד, כולם בני קרוב למאה, שלחמו בפועל במסגרת הפרטיזנים או הצבאות הלוחמים, וחוו את הקרבות בעודם נערים.
במשך השנים הלך ופחת מספרם של השורדים. אם לפני עשרים וחמש שנים נמנו כ־320 אלף שורדים – היום נותרו פחות ממחצית. ממוצע הגיל הוא 87, ו־740 מתוכם הם בני 79 – הצעירים ביותר המוכרים כיום כשורדי שואה.
בין הדמויות הבולטות בדו"ח שפורסם – ניצולה בת 113, ילידת ברית המועצות, שנחשבת לשורדת המבוגרת ביותר במדינה. מרבית השורדים מתגוררים כיום בחיפה, ירושלים, תל אביב, אשדוד ונתניה – אך בכל רחבי הארץ, מקצה הנגב ועד לצפת, אפשר למצוא בתים צנועים בהם שוכנים גיבורי העבר, לעיתים בדממה.
בשנה האחרונה הוקצו למענקי תמיכה, תגמולים והטבות שונות לניצולים סכום עתק של כ־5.3 מיליארד שקלים. בין ההטבות: מימון טיפולים רפואיים, סיוע נפשי, תוספת שעות סיעוד, מימון תרופות, תשלום דמי הבראה ועוד.