
בימים אלה חג פסח, כשעם ישראל מטייל ברחבי הארץ ונהנה מפלאי הבריאה, מרחפת סכנה מעל אחת מפנינות הטבע היקרות ביותר בנגב המזרחי אתר מטויל ביותר בידי תלמודי תורה בתי ספר ישיבות וסמינרים.
"ראה את מעשי כמה נאים ומשובחים הם, וכל מה שבראתי בשבילך בראתי, תן דעתך שלא תקלקל ותחריב את עולמי", כך התריע הקב"ה באדם הראשון לשמור על עולמו, כפי שמובא בקהלת רבה.
אזהרה זו מקבלת משמעות מיוחדת נוכח האיום המתהווה על שמורת עין ירקעם.
הוועדה המחוזית דרום אישרה לאחרונה תוכנית לכריית פוספטים על שטח בן 250 דונם בגדה הצפונית של נחל חתירה, מזרחית לירוחם. האתר המיועד לכרייה נמצא במרחק של כ-500 מטר בלבד מעין ירקעם, ככל הנראה פנינת המדבר המבוקשת ביותר בנגב המזרחי כולו.
עין ירקעם הינו אחד מאתרי המים החשובים ביותר במדבר ובנגב. כמדריך טיולים ותיק אני יכול להעיד, זהו אחד האתרים הטובים ביותר שיש באזור. המקום ממוקם בסמיכות למסלולים רבים ומפורסמים - מכתש ירוחם, סנפיר הקטן והסנפיר הגדול, שמסתיים בו.
מעבר להיותו פנינת טבע, שמו של המעיין משמר את זכרו של ירקעם בן רחם המוזכר בדברי הימים א' ב מ"ד משבט יהודה, שהמעין נמצא בקצה שטחי נחלתו.
בנוסף, באתר עוברת דרך עתיקה המזוהה אצל חלק מהחוקרים כדרך עולי הרגל לבית המקדש.
המקום מהווה נקודת שכשוך חשובה למוסדות חינוך רבים בטיול השנתי, ומטיילים עצמאיים נהנים אף לקפוץ למימיו המרעננים. על פי הערכות מדובר בכ-1,000 מבקרים ביום שפוקדים את המקום.
בחודשי החורף מתרחשת במקום תופעה גאולוגית מיוחדת כאשר במפלס מתרחשת עלייה עונתית בגובה מי התהום מעלה אל גבי המים, שם הוא נמהל ומתערבב עם מי הגשמים והשיטפונות, מה שהופך את המקום לפלא טבע ייחודי.
איך מגיעים? "עין ירקעם" ב'וויז' - ואתם שם. 10 דקות הליכה רגלית.
כעת, פעילות הכרייה המתוכננת מאיימת על שכיית חמדה זו. הסכנות הצפויות מהכרייה כוללות ענני אבק מסוכנים, פיצוצי רעש מחרידים, וחמור מכל - כרסום המצוקים והרס נופי בראשית של המדבר.
"מדהים לגלות שדבר כזה מאושר מבלי ליידע את הציבור, ובפרט את ציבור המטיילים שייפגע", מסרו מקואליציית פעילי הסביבה "מדבר קיימא", המובילה את המאבק נגד התוכנית.
בדיון לאישור התוכנית, נרשמו דברים מטרידים. שרון כהן, עורך התוכנית, אמר: "זה בעינינו ניהול השמורה, אנחנו לא צריכים להתערב בזה... אם יגידו לסגור את מסלול הטיולים שעה לפני ושעה אחרי זה עניין של ניהול השמורה, לא עניין שלנו".
מלבד סכנת המפולות, והחשש שאלה יביאו לסגירת השמורה גם לפרקי זמן ארוכים, מתריעים בקואליציה מפני עבודות הגידור והמיגון שיידרשו, מזיהום של נחל חתירה מתשטיפים משטחי הכרייה הסמוכים, מפגיעה בחיות הבר, ומפגיעה קשה ביותר בחוויית הביקור של המטיילים באזור.
"בזמנים בהם עולה שוב ושוב הקריאה שלא לקיים הופעות זיקוקים ביום העצמאות, על מנת להימנע מקולות נפץ, מאשרים פיצוצים עזים באתר נדיר וייחודי בלב המדבר - המפלט הטוב ביותר שיש לתושבי ישראל. פשוט לא להאמין", אומרת אפרת סילברט קדם, ממובילות המאבק.
ד"ר רועי גלילי, ממובילי המאבק, מזהיר גם מפני הרס העתיקות בשטח המיועד לכרייה. הוא מסביר כי הממצאים באזור משקפים נוכחות אנושית חוצת תקופות ובעיקר מתקנים פולחניים בזיקה טקסית. "זוהי תופעה מוכרת ממעיינות ונאות מדבר שמהווים את ליבם האקולוגי של אזורים מדבריים ומושכים אליהם בעלי חיים ובני אדם במהלך נדידה עונתית", מסביר גלילי. הוא מוסיף כי הקברים והמתקנים הצנועים באזור המיועד לכרייה הוקמו על שיאי גובה וקווי רכס ומשקפים כבוד והערכה לטבע המדברי.
במהלך חג הפסח קואליציית "מדבר קיימא" עורכת סיורים במקום, על מנת לחשוף בפני הציבור הרחב את התוכניות ואת ערכי הטבע והמורשת עליהם היא מאיימת.
"אנו קוראים לשרים שהדבר בתחום אחריותם ולראש המועצה האזורית רמת נגב, ערן דורון, לעצור את תכנית הכרייה, ודורשים מהוועדה המחוזית דרום לבחון מחדש את ההחלטה שהתקבלה ללא דיון ציבורי כלשהו", מסרו הפעילים.
אז אם אתם מתכננים טיול בחג הפסח, אולי כדאי לשקול ביקור בעין ירקעם - לא רק כדי ליהנות מנופי הבראשית, מגבי המים המרעננים וממסלולי ההליכה המרהיבים, אלא גם כדי להכיר מקרוב את האוצר הטבעי והתרבותי שעלול להיעלם בקרוב מנוף ארצנו.
• • •
אין באמור בכתבה משום המלצה לבצע את מסלול הטיול האמור. הדברים נכתבו כתיאור חוויה של הכותב, ואינם מהווים המלצה על בטיחות המסלול. כל המבקר במקום או מבצע את המסלול, עושה זאת על אחריותו הבלעדית.
כתמיד, נמליץ לגולשים היקרים לציית לשילוט בשטח מטעם הרשויות ולהקפיד על הוראות הבטיחות והוראות החוק. בכל יציאה לטבע מומלץ להתעדכן על מזג האוויר, ולהתייעץ עם הרשויות המוסמכות לכך. בשמורות הטבע חלה חובת תיאום מוקדם באתר רט"ג.
לבירורים אודות כניסה למים וכו':
- מוקד המידע של רשות הטבע והגנים - 3639*
- תיאום טיולים מוקד טבע - 02-6247955
- קו ליער - 1-800-350-550
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com
הצגת כל התגובות