היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, הודיעה הבוקר (ראשון) לשר להעבודה, יואב בן צור, כי יש להפסיק את הסבסבוד המעונות למשפחות חרדיות שאב המשפחה מועמד לגיוס לצבא.
מדובר באברכים צעירים מגיל 18 ועד גיל 26 שמעתה לא יהיו זכאים לסבסוד במעונות, כך שמדובר במכה הכואבת ביותר שהונחתה עד כה על המגזר החרדי והאברכים הצעירים.
יצוין כי לעמדת היועצת המשפטית, ההחלטה תיכנס לתוקף כבר בשנת הלימודיםה קרובה אך היא הותירה פתח של מספר חודשי מעבר, במידה ותוצג תשתית משפטית ומקצועית לכך.
במכתב לשר בן צור כותב המשנה ליועמשי"ת, גיל לימון, בשמה של בהרב מיארה כי: "עמדתנו המשפטית – על דעת היועצת המשפטית לממשלה – היא כי במצב החוקי הקיים, בהתאם לפסק הדין ונוכח פקיעת פרק ג',1 המדינה אינה מוסמכת עוד לעודד באמצעות מימון ממשלתי לפי מבחני מעונות היום, לימודים תורניים של מלש"בים. כלומר, היעדר הסמכות אינו מאפשר עוד מימון המבוסס על כך שאחד מבני המשפחה לומד במוסד תורני בזמן שהוא מיועד לשירות ביטחון".
לימון נימק את החלטתו הדרמטית: "ראשית, קיומה של זיקה ישירה, במסגרת פרק ג',1 שפקע ביום ,1.7.2023 בין דחיית השירות לבני הציבור החרדי ובין לימודיהם התורניים. זיקה זו יסודה ב היותם של הלימודים התורניים התכלית הבסיסית להימנעות מגיוס, והפעילות הבלעדית שבה אמור המלש"ב החרדי לעסוק, כאחד התנאים האישיים שנדרשו לשם קבלת דחיית השירות. כתוצאה מכך, עם פקיעת מקור הסמכות החוקי לדחיית השירות הגורפת, נשמט אף הבסיס החוקי למימון הממשלתי המיועד לעידוד לימודיהם של המלש"בים החרדים".
"שנית", הוסיף לימון: "היותם של מבחני התמיכה במעונות היום כלי בידי המדינה לעודד את שילובם של הורים בשוק העבודה, כאשר אחת הפעילויות שהמבחנים ראו בהם שווי ערך לעבודה או ללימודים מכווני תעסוקה, בצד שירות צבאי סדיר ושירות לאומי, הם לימודים תורניים של מלש"בים".
לדברי המשנה ליועצת המשפטית: "בשים לב לקביעת בית המשפט העליון בפסק הדין כי "בהעדר בסיס חוקי לדחיית השירות, נשמט הבסיס החוקי לעידוד ולתמיכת המדינה בפעילותם של אלה שנמנעים מגיוס" המסקנה המתחייבת היא כי אין עוד סמכות לעודד במסגרת מבחני מעונות היום את לימודיהם התורנים של מי שמיועדים לשירות ביטחון, אך לא התייצבו וגויסו לשירות".
הגזירה החדשה צפויה לצאת לדרך כבר בשנת הלימודים הקרובה: "אנו מצויים כעת בפתחה של שנת לימודים חדשה, והגם ש ההרשמה למעונות היום לשנת הלימודים תשפ"ה כבר ה ושלמה לפי "נוהל סדר קבלת ילדים למעון יום או למשפחתון", על בסיס אמות המידה שנקבעו במבחני התמיכה לשנת הלימודים הקודמת, מבחני התמיכה לשנה הבאה טרם פורסמו, וממילא לא התקבלה החלטה על הענקת התשלומים".
כזכור, בחודש שעבר, בריאיון ל'כיכר השבת', התייחס השר בן צור לסוגיית סבסוד המעונות: "אנחנו נמצאים בזמן שאנשים כבר קיבלו את התשובות לגבי המעונות, חלקם המכריע. אנשים כבר קיבלו החלטה וקיבלו מקום, תכננו לעצמם את שנת הלימודים הבאה, גם אם יירצו לשנות אין להם יכולות, כל המטפלות תפוסות. זו המציאות עכשיו, אנחנו חודש וחצי לפני פתיחת שנת הלימודים, לא קיבלנו נוהל אחר. אי אפשר לבוא עכשיו ולשנות את הנוהל".
שר העבודה תקף את היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה: "גברת נכבדה שביקשתי ממנה פגישה, למעלה מחודשיים, עד היום לא נענתי. אני השר האחראי על סבסוד המעונות, תפקידו של הייעוץ המשפטי לממשלה - לתת סעד וסיוע לפעולות הממשלה, לא להטיל גזירות על האזרחים, לצערי על אף בקשותיי הנשנות וחוזרות, להיפגש עם גורמי המקצוע, להסביר את עמדתי - לא נענתי".
"האם מי שפושע ונמצא בכלא, שגנב או עשה דברים אחרים, מקבל סבסוד? התשובה היא כן, נגיד שאתה לא שם אותם באותה רמה, אבל עדיין הם לומדים במוסד מוכר, הם לא קיבלו צווי גיוס, בסדר? אז הם בגדר לומדים, איך אפשר לבטל להם את הסבדוד? מה אתה רוצה לעשות לפגוע בתינוק שיילך למוסד לא מפוקח?", זועם בן צור.
שר העבודה הצהיר כי אם יקבל חוות דעת העוצרת את הסבסוד למעונות לאברכים, הוא יעתור לבג"צ: "אלך לחוות דעת משפטית אחרת, אבקש ייצוג בנפרד, נפנה לבג"צ, נעשה את כל האמצעים, אעתור לבג"צ, לא אאפשר פגיעה בילדים, אין ספק שזו גם פגיעה בילדים, ילד חרדי - דמו לא סמוק יותר מילד אחר, לא ייתכן שיחייבו אנשים לשלם למעלה מ-4,000 שקל שכר לימוד, אלחם בכל כוחי, המדינה לא יכולה להורות משהו הפוגע בילדים עצמם. מעונות זה לילד ולאשה, לא לאבא".
הצגת כל התגובות