אלפי תלמידי ובוגרי ישיבת פוניבז' לצד אלפי בני 'הפלג הירושלמי' מהציבור הליטאי השתתפו הערב (שני) בהלווית מנהיגם, ראש הישיבה הגאון רבי אשר דויטש זצוק"ל, שנפטר בצהרי היום לאחר מחלה קשה, והוא בן 79. מסע הלוויה יצא מרחבת ישיבת פוניבז' בבני ברק, ללא הספדים - כפי צוואתו של ראש הישיבה. 'כיכר השבת' העביר בשידור חי את מסע הלוויה.
הלוויתו של ראש הישיבה הגאון רבי אשר דויטש זצ"ל | שידור חי (צילום: חברת שיא לייב)
במסע הלוויה השתתפו בין היתר ראש הישיבה הגאון רבי דב לנדו, ראש הישיבה הגאון רבי משה הלל הירש וראש הישיבה הגאון רבי מאיר צבי ברגמן.
קבורתו של ראש הישיבה זצ"ל נערכה לאחר חצות הלילה, בתום עיכוב ממושך ומביש, תוך ביזוי המת, בשל הוויכוח על חלקת הקבר, בבית החיים פוניבז'. במשך כשעתיים המתינו המלווים עד שיוסכם על חלקת הקבר בה ייטמן הגר"א, כשמיטתו ממתינה בחדר הטהרה. שוב ושוב נחפרו קברים בבית החיים ולאחר שהוברר כי לא מדובר בקבר הנכון - נאלצו לחפור מחדש, וכך במשך זמן רב.
במסע הלוויה לא נישאו הספדים ומיטת הגר"א לא הוכנסה להיכל ישיבת פוניבז' - כפי שהורה ראש הישיבה, וברחבת הישיבה נאמרו פרקי תהילים וסליחות.
לאחר השעה 21:00 בערב יצא מסע הלוויה מגבעת הישיבה בדרכה לבית החיים פוניבז', שם, כאמור, בסופו של דבר, נטמן ראש הישיבה.
This browser does not support the video element.
This browser does not support the video element.
This browser does not support the video element.
This browser does not support the video element.
This browser does not support the video element.
סביב קבורתו של ראש הישיבה הגר"א דויטש זצוק"ל התחוללה דרמה של ממש. הרב דויטש חי כל חייו סביב ישיבת פוניבז', אביו היה המנהל המיתולוגי של הישיבה והוא, גם למד בישיבה קטנה, בישיבה גדולה וגם שימש בה כמגיד שיעור עשרות שנים.
עם פטירתו, החל מאבק פנימי בתוך הישיבה בין ה'שונאים' ל'מחבלים', בשאלה היכן ייטמן, כאשר החלה התנגדות נחרצת מצד ה'שונאים' לטמון אותו בבית החיים פוניבז', היכן שאביו קבור.
במקביל, החל מסע לחצים אדיר, גם מצד גדולי הרבנים בישראל וגם מצד הרבנים בארה"ב (כמו הגרא"ד וואכטפויגל, הגר"מ קוטלר ועוד. ח"ב), במטרה להביא לקבורתו ליד אביו של הגר"א דויטש בבית החיים פוניבז'. גם מהצד הפוליטי, נעשו פניות מצד חברי 'דגל התורה', לתת את מקום הקבורה, כדי למנוע אלימות חריגה.
בשעות הערב, הגיעו עשרות מתלמידיו לבית החיים פוניבז', והחלו לחפור שם קבר. במקביל, נמשכו המגעים כל העת, ובסמוך לשעת ההלוויה החלו לחפור קבר גם בבית העלמין ויז'ניץ הסמוך, אלא שבעיצומה של החפירה שם, גילו כי החפירה נעשתה במיקום הלא נכון, והבחורים מיהרו לכסות את מה שחפרו ופנו לחפור את הקבר במקום הנכון.
ל'כיכר השבת' אף נודע, כי ראש ישיבת פוניבז' של 'המחבלים', פנה לבורר במשפט פוניבז' בניסיון ללחוץ לקבור אותו בבית החיים המדובר.
בסופו של דבר, לפי אנשי 'הפלג', הוסכם על קבורתו של ראש הישיבה בחלקה י' בבית החיים פוניבז', לדבריהם, ההחלטה התקבלה לאחר שהבורר השופט דוד חשין שהוכנס לסוגיה קבע כי גם לצד 'הפלג' מגיעות חלקות קברים בבית החיים פוניבז' - חלקות שמתאימות גם לכהנים, השופט קבע שזה יהיה בחלקה י' ושם הם קיבלו שישה קברים, ובאחד מהם ייקבר הגר"א דויטש זצ"ל.
מנגד, מהצד של ה'שונאים' בישיבת פוניבז' טוענים כי נשיא הישיבה הרב אליעזר כהנמן נעתר לבקשת הבורר.
אך גם החלטה זו, כאמור, לא מנעה את ביזוי המת ואת הסאגה המבישה, עד שהתברר היכן בדיוק ייקבר ראש הישיבה.
This browser does not support the video element.
This browser does not support the video element.
This browser does not support the video element.
במשטרה היו מודעים למתרחש מאחורי הקלעים וגם שם, נעשו מאמצים אדירים להביא לפתרון המחלוקת ובמקביל נערכים להשיב את הסדר במקרה שאכן יפרצו המהומות, כאשר אל השטח הובאו מאות שוטרים ומחסומים.
ראש הישיבה חלה בתקופה האחרונה במחלה הארורה בפעם השנייה תוך חמש שנים, ובעקבות כך אושפז לסדרת טיפולים, אך בשל חולשתו הרבה, הרופאים נאלצו להפסיק את הטיפולים ומצבו הידרדר עד אשר השיב את נשמתו לבוראה.
כפי שדווח בהרחבה ב'כיכר השבת', ביום שישי האחרון מצבו הוגדר כקריטי ותלמידיו ובני המשפחה נקראו להיפרד ממנו, אך רצה הבורא להאריך את חייו של ראש הישיבה, ובליל שבת קודש מצבו השתפר והוא החל לתקשר עם סביבתו.
הבוקר, המדדים החלו לרדת שוב באופן חד, והרופאים הורו לקרוא למשפחה, אליה הצטרפו גם קבוצה נבחרת מתלמידיו הקרובים, ובשעה האחרונה החלו להגיד וידוי וקבלת עול מלכות שמיים והחלו להיפרד מראש הישיבה.
כשעה לאחר העדכון על ההידרדרות החמורה, ולאחר שהמשפחה והתלמידים נפרדו ממנו, ניצחו אראלים את המצוקים וראש הישיבה השיב את נשמתו ליוצרה, למגינת לב תלמידיו הרבים במשך עשרות השנים שבהן הרביץ תורה וכמובן בקרב הפלג הירושלמי, שנותרו אחרי שמונה שנים שוב ללא רועה.
הצגת כל התגובות