כיכר השבת

ריבלין חושש: אלפי חרדים בבתי הכלא

"אסור שחלופה לחוק טל תתקבל בכפיה; הוועדה המיוחדת בכנסת צריכה לגבש חלופה רק תוך שיתוף החרדים", כך אומר יו"ר הכנסת רובי ריבלין, בדברים שנשא בכנס לשכת עורכי הדין באילת. לדבריו, "החרדים כבר אינם מיעוט, ואין להתייחס אליהם כאל כת האימייש בארה"ב; הסדר בכפייה, לא יביא למצב שאלפי חרדים רצים על הג'בלאות אלא אלפי חרדים בבתי הכלא". ריבלין קרא לעורכי הדין: "קלטו מתמחים חרדים במשרדיכם; היו שותפים פעילים בשילוב חרדים בחברה הישראלית"

| 12 |
חושש. רובי ריבלין
חושש. רובי ריבלין (צילום: פלאש 90)

סנגור חדש לציבור החרדי? יו"ר הכנסת ראובן (רובי) ריבלין נשא אתמול (שלישי) דברים בכנס לשכת עורכי הדין באילת, התייחס לשאלת גיוס תלמידי הישיבות וקרא לעורכי הדין לקלוט מתמחים חרדים במשרדיהם.

"במדינת ישראל של 2012, החרדים והערבים, כבר אינם מיעוטים ולא ניתן להתייחס אליהם ככאלה. החרדים והערבים ביחד מהווים כשלושים אחוז, מאוכלוסיית ישראל, נדרש שינוי תודעתי בתפיסת יחסינו עם החרדים: לא עוד יחסים בין רוב ומיעוט, אלא כינון יחסים של שותפות", אמר ריבלין.

לדבריו, "סדרי הגודל הנוכחיים והעתידיים של החרדים באוכלוסייה מחייבים אותנו לבחון מחדש זכויות שניתנו לו מתוקף היותו מיעוט. לא ניתן עוד להתייחס לציבור החרדי בישראל כמו אל כת האיימיש בארה"ב. פעם אולי ניתן היה לבלוע את הצפרדע של מתן פטור לתלמידי ישיבות משירות צבאי אך לא ניתן לעשות זאת עוד".

יו"ר הכנסת שלל אפשרות של הסדר בכפיה והביע את חששו מכך. "דמוקרטיה לא יכולה להפעיל אמצעי כפייה כלפי ציבור כל כך גדול מבלי לסכן את המרקם החברתי שלה, ואת החוסן שלה", אמר ריבלין. "קדימה, הליכוד, וישראל ביתנו, יכולות כיום להרכיב לבדן קואליציה חילונית ולנהל את המדינה כראות עיניהם, גם ללא תמיכתם של ש"ס או יהדות התורה".

ריבלין המשיך ואמר כי "אישור חוק בכפייה, במסגרת קואליציה כל כך רחבה יכול אמנם להיות תקף פורמאלית, אך לא חכם מעשית. שימוש בכוח הכפייה הלגיטימי של המדינה, כלפי ציבור גדול כל כך עלול לערער את שיווי המשקל של החברה הישראלית. מדינת ישראל לא תוכל להתמודד עם אלפי חרדים בבתי הכלא. כפיית גיוס מיידי על הציבור החרדי, אין משמעותו אלפי חרדים רצים על הג'בלאות אלא אלפי חרדים בבתי הכלא".

"אינני רואה מצב שבו מגבשת הוועדה המיוחדת חלופה לחוק טל, תוך שהיא מתעלמת מהעמדה החרדית. מהלך היסטורי בעניין גיוס בחורי הישיבות, יקרה רק אם החרדים יהיו חלק ממנו, ואם המהלך יתקבל בהסכמה ובהירתמות משותפת", הוסיף רובי ריבלין.

על ההנהגה החרדית אמר יו"ר הכנסת כי "החרדים יהיו חייבים להשתחרר מהעמדה הפסיבית שלהם ביחס לשאלות הרות הגורל העומדות בפני מדינת ישראל. הם יהיו חייבים לקחת אחריות על עתיד המדינה הזו, ולשאת בנטל המשימות המונחות לפתחה. הם לא יוכלו עוד לחשוב על עצמם כעל מיעוט מותקף וחסר זכויות. כבר היום יש שרים, סגני שרים, וראשי וועדות חרדים, המקבלים הכרעות הנוגעות למדיניות, ואשר משפיעות על חיי כאן הציבור כולו. יהיה בהחלט קשה להסביר כיצד יוכל שר חרדי להיות שותף בממשלה שתחליט על יציאה למלחמה, מבלי שילדיו או ציבור בוחריו יישא בהשלכות החלטה זו".

ריבלין הדגיש כי "חשוב שלא נחזור על הטעויות המהותיות של הסדר תורתו אומנתו. מדינת ישראל צריכה להימנע מהמצב האבסורדי שבו היא השוטר הרע שמעניש חרדי שבוחר לצאת מהישיבה ולהשתלב בחברה הכללית. כיום, נוצר תמריץ שלילי לפיו הופכת חובת הגיוס למניע של הישארות בישיבה. חובה, שהפחד ממנה, מזין הן את התעצמות הישיבות, והן את התלות של הבחורים בראשי הישיבות. חייבים לפתוח פתח ליציאה המונית של בוגרי החברה החרדית לשוק העבודה ולנתק את ההתניה בין שירות צבאי ליכולת לעבוד על ידי מתן תמריצים משתלמים למתגייסים והעדר תמיכה במי שלא מתגייס".

יו"ר הכנסת העריך כי "המהלכים המסתמנים מתוך מכלול החלופות שנדונות בכנסת, ואני אומר זאת בזהירות רבה, אינם מכוונים כלפי יצירת מכסות פטור. עם קבלת חלופה חדשה, צה"ל ומנהלת השירות האזרחי יצטרכו להשקיע תקציבים וכוח אדם בפתיחת מסלולים נוספים למתגייסים חרדים בעלות של מאות מיליונים רבים, אם לא מעבר לכך. אך זוהי השקעה משתלמת, מחויבת ערכית ומחויבת המציאות מתוך הסתכלות לעתידנו המשותף כחברה. אני מאמין שכל שקל שיושקע במסלולים מיוחדים לחרדים יצדיק את עצמו וערכו אף יגדל. שכן שירות צבאי יפתח בפני החרדים דלתות שהיו סגורות עד כה. יסייע לשבירת מעגל העוני והרווחה החרדי והתרומה לחברה ולכלכלה בישראל תהיה אדירה".

בסיום דבריו, הקריא ריבלין בפני עורכי הדין את מכתבו של יו"ר אגודת הסטודנטים בקמפוס החרדי במכללת קריית אונו שבו הלין על כך שמשרדי עורכי הדין מדירים מתמחים חרדים ולא מקבלים אותם להתמחות או לעבודה.

ריבלין קרא לעורכי הדין לקלוט מתמחים חרדים במשרדיהם, ואמר "אני מאמין ששילוב המגזר החרדי בתעסוקה לא עובר רק דרך צה"ל. גם המגזר הפרטי, ובתוכו משרדי עורכי הדין, חייבים כבר היום לפתוח את שעריהם בפני הציבור החרדי. לא ייתכן שקהילה מקצועית ייצוגית ואיכותית זאת, לא תברר את חלקה המעשי במשימה הלאומית המונחת לפתחה של מדינת ישראל של שילוב המגזר החרדי בתעסוקה. הגיע הזמן שקהילה זאת תשאל את עצמה האם היא מחויבת למשימה הלאומית הזאת או שהיא מסתפקת בניע ראש. הגיע העת, שנפרע כולנו את דיבורינו במעשים ולא רק במילים".

תוכן שאסור לפספס
12 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
8
(נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
חרדי
7
הם עדיין לא מבינים מה הערך האמיתי... ומה המשמעות של גיוס בכוונה(בביטול חוק טל)!!!! ספרי תורה תפילין ועוד פול דברים מעבר למקום!!! כל הכבוד שמישהוא שם לב לעניין קצת יותר ברצינות... עיצה ידידותית: תתחילו לשמור כסף לקצבאות הכלא..
לאה כהן
6
ה' אמר לנו לשבת וללמוד ולקחת מכם כסף...(בזעת אפך תאכל לחם) אנו נהיה הרוב השולט במדינה...(בשביל זה הומצא מלחמת אחים) נשב בישיבה וה' ילחם לנו...(אבל כשנופל סקאד בדרום אתם בורחים) אתם אנטישמים (לא, גם אנו יהודים, אנו פשוט לא מסתדרים עם בטלנים ועלוקות) אתם שונאים דתיים (גם הדתיים רוצים שהחרדים ישתנו ויצ
klozone
אכול עצב ומרמור איזה עלוב
אהרן
(נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
בז לתגובה שלך

הצגת כל התגובות

5
תכניס לעצמך לראש
א.ב
4
נטורי קרתא בחיל האוויר, תוך 30 דקות דקות הפצצתם את הכור באיראן!
חרדי
3
בסרטים, אנחנו לא נמכור את התורה בנזיד עדשים ובינינו אם תציעו לנו להרים תראש מהגמרא בעובודות וכו' אנחנו נלך נתרבה נראה לכל החילונים מזה חרדי אמיתי ומזה יהודי כולם יבואו אחרנו ואז נחזיר עטרה ליושנה נשלוט במדינה ! חילונים ישרתו אותנו וינקו בתי שימוש של ישיבות
רק לא צה"ל !!!!
2
(נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
יהודי
1
יכניס לכלא קודם את כל החברים שלך שם בכנסת ולא יכניס תלמיד ישיבה אחד
א.ב
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים