(צפו בוידאו: רבנים מהעיר נואמים באוהל המחאה, השבוע)
רבני ביתר-עלית הוציאו אמש (שני) הבהרות בענין העברת בית-הכנסת סדיגורא ביתר-עילית שמחולל סערה בעיר החרדית.
תקציר הפרשה, למי שלא הספיק לגלוש הבוקר ב"כיכר השבת": מבנה נייד של חסידות סדיגורא, עומד בלב סערה מקומית המסרבת לדעוך.
הקראוון הוקם עוד בימיו של יצחק פינדרוס כראש עיר. עסקני החסידות קיבלו תרומה של 150 אלף שקל, ורכשו את המבנה שהוצב ברחוב קדושת הלוי. אלא שבשוך חגיגות ההשקה, התברר כי פעילות של ממש לא מתקיימת במבנה.
כעבור מספר חודשים חלק מחסידים עזבו את העיר והמבנה נותר שומם. מי שקפצו על המציאה היו אנשי קהילת ברדיטשוב בביתר, שבין לילה החלו לקיים במקום מנייני תפילה ושיעורי תורה.
אנשי חסידות סדיגורא שמעו על-כך ונדהמו. הם מיהרו ליצור קשר עם הקהילה, אולם אלה טענו שהמבנה שייך לרשות העירונית. בסופו של דבר, הגיעו שני הצדדים להסדר.
התפנית הגיעה לפני ימים אחדים. בקהילת ברדיטשוב טוענים כי עסקני חסידות סדיגורא הגיעו לרחוב קדושת הלוי בביתר, ופרצו למבנה, תוך שהם מוציאים את תכולתו לרחובה של עיר.
לטענת עסקני ברדיטשוב, העסקנים הוציאו את ספרי הקודש מחוץ למבנה, והמבנה עצמו נלקח על-ידי משאית גדולה אל שכונת ברכפלד במודיעין עילית. עם שחר התעוררו ראשוני המתפללים וגילו כי המבנה איננו. "ראינו את ספרי הקודש מוטלים בביזיון על האדמה", הם מתארים.
המתפללים מאשימים, בין היתר, גם את ראש העיר מאיר רובנשטיין שלטענתם אינו עושה די להסדרת מבנה חדש עבור הקהילה. בינתיים, הקימה הקהילה מאהל מחאה נגד התנהלותו של ראש העיר.
"המבנה שייך לסדיגורא"
כאמור, אמש הוציאו רבני העיר מכתב מיוחד שאמור לעשות סוף לפרשה. "מאחר והוצאו בזה שמועות ופשקווילים, ובהם דברים חמורים, על אישי ציבור, ועל ראשי קהלות קודש, הננו להבהיר את העובדות", הם כותבים.
"מקום בית הכנסת ברח´ קדושת לוי, ניתן ע"י הרשויות, עבור מוסדות סדיגורא. לבניית בית כנסת לחסידי סדיגורא. בית הכנסת נבנה ע"י מוסדות סדיגורא.
לאחר כשנתיים ימים נכנסו תושבים מהשכונה להתפלל בו, ולאחר זמן שינו את שם בית הכנסת, לביהמ"ד ברדיטשוב.
"היות ולקהילת סדיגורה במודיעין עילית, היה צורך במבנה בית כנסת, החליטו מוסדות סדיגורא, להעביר את המבנה שלהם לצורך הקהילה במודיעין.
"מתפללי בית-הכנסת פנו לבית-הדין בבקשה לצו מניעה, משום כו"כ טענות, ואולם מכיון ואי העברת המבנה יכלה לגרום לנזקים משמעותיים למבנה, הרי לפי כללי בית-הדין, נתבקשו שני הצדדים להפקיד בטחונות.
"לאחר שהמתפללים לא הפקידו ערבות, לא ראה בית-הדין אפשרות למנוע העברת בית-הכנסת.
כמובן שענינים אלו מקומם להתברר רק בדין תורה, ועוון גדול הוא בידי המפיצים שמועות ופשקווילים בגלוי ובסתר, ופוסעים על ראשי עם קודש".
תגובת גבאי בית הכנסת ברדישטב' מעיון במכתב הרבנים, ניתן ללמוד כי מתפללי ביה"כ יצאו מאד מעודדים מהמכתב.
רובינשטיין ניסה לגלגל את אשמת העברה של הקראוון וזו הייתה פסיקת בית הדין. במכתב כתוב במפורש שהדיון -למי שייך הקראוון ידון בבית הדין,
הסיבה היחידה שלא מנע בית הדין מסדיגורא לקחת את בית כנסת בשל העובדה כי הם הפקידו צ´ק של מוסדות סדיגורא הצ´ק הוא ע"ס 250,000 ₪
והסיבה שביה"ד לא קיימו צו מניעה , מכיוון שברדיטשוב לא הפקידו צ´ק.
מכיוון שהדיון היה כשביה"כ היה הרוס לחלוטין, ביה"ד ביקש צ´ק ע"ס 100,000 ₪.
.הסכום היה נראה לנו גבוה מידי. לאחר שביה"כ היה מפורק ויש את הצ´ק של סדיגורא כעירבון על הקראוון, לא נותר לנו אלא להיעתר לדרישות
הצגת כל התגובות