כיכר השבת

היסטוריה ואקטואליה

לא רק לפין; המחלוקת על נפתלי הֶרְץ וַייזֶל

המשגיח הגה"צ רבי דב יפה שצידד בהפצת ספר 'חשבון הנפש', בתור אחד ממעתיקי השמועה של תנועת המוסר הביע את דעתו גם על על ספריו של המשכיל המפורסם נפתלי הֶרְץ וַייזֶל (היסטוריה)

| 12 | כיכר השבת |
המשגיח רבי דב יפה זצ"ל
המשגיח רבי דב יפה זצ"ל (צילום: אהרן ברוך ליבוביץ)

פרק ב': המשגיח הגה"צ רבי דב יפה אותו ציטטנו אמש שצידד בהפצת ספר 'חשבון הנפש', בתור אחד ממעתיקי השמועה של תנועת המוסר; הביע את דעתו בעוד מספר פולמוסים העוסקים בספרי מוסר השנויים במחלוקת.

אחד הפולמוסים היו על ספריו של המשכיל המפורסם נפתלי הֶרְץ וַייזֶל, המפורסם בשמו רנה"ו אשר חי ופעל בין השנים תפ"ה 1725)) - תקס"ה ((1805

המשכיל נפתלי הֶרְץ וַייזֶל בסוף ימיו (מתוך JewishEncyclopedia)

בקובץ 'בית אהרון וישראל' המזוהה עם חסידות קרלין סטולין[1] הובאו בשמו של המשגיח הגר"ד יפה (בחיי חיותו) מספר מסורות על וייזל וספר המידות שלו.

א: המדפיס הרב מאיר קליימן שאל את הסטייפלר אודות ספרי וייזל, וענה לו "הספרים שלו טובים, אבל עליו היו טענות".

ב: מרן הסבא רבי נתן צבי פינקל מסלבודקא לא אבה לעיין בספרי וייזל. אולם תלמידו הגה"צ רבי נתן זוכובסקי משגיח דישיבת פתח תקוה מסר שיחות בהיכל הישיבה אשר תוכנם היה מספרי וייזל.

ג: ראש ישיבת סלבודקא מרן רבי איזיק שר עיין בספרו של וייזל, ואף כתב עליו הערה אחת (שדבריו נכונים, אולם היחס אליו היה כ"חכם טועה").

ד: המשגיח מרן הגה"צ רבי אליהו לאפיאן מכפר חסידים, ביקש לעיין פעם אחת בספרו של וייזל בענין שכר ועונש.

ה: הגר"ד יפה אמר שכמדומה לו ששמע מפי הגה"צ רבי אהרון כהן משגיח ישיבת חברון שאמר: "א עהרליך יוד קוקט גישט אדיין אין דעם" – "הערליכער יהודי לא מסתכל בזה".

מסורות אלו שחלקם אוהדות לוייזל, הובאו בהערת שוליים בקובץ הקרלינאי "בית אהרון וישראל" מז עמוד קמט, לאחר סדרת מאמרים בהם סוקרה דמותו בעיקר ממקורות חסידים שגינוהו, אחת מהם טענה, שרבי נחמן מברסלב השליך לאש את ספרו של וייזל 'יין לבנון'.

ברם, לא כל החסידיות מיקשה אחת. יש לציין את עדותו של אליעזר צבי צְוַוייפֶל שבשיחה עמו, אמר לו אדמו"ר ה'צמח צדק' מליובאוויטש השלישי בשושלת חב"ד, שבספריו של וייזל יש יראת שמים[2].

לפני קרוב לעשרים שנים הגאון רבי משה צוריאל הדפיס מחדש את ספרו של וייזל, והקדיש הקדמה ארוכה והביא שמות של 40 רבנים שהסכימו לספרו של וייזל. ברם, מקורות אלו לא עמדו לו, ובעיתון 'יתד נאמן' חתמו חלק מגדולי ישראל על כרוז בו הם אוסרים להפיץ את הספר.

במכתב מחאה ביתד, נטען שגאוני הדורות בעל הנודע ביהודה ובעל הפלאה והחת"ס פסקו שדינו של וייזל הוא משכיל כופר בתורה ואסרו להכניס ספריו בבית יהודי:

"לכן אנו באים להזכיר ולחדש את פסקם של גדולי הדורות זצוק"ל שאיסור גמור על בעלי החנויות ובתי ישראל להכניס ספריו והמקיים דברי הגאונים זצ"ל ה"ז מקיים התורה בישראל", כתבו הרבנים.

חתמו: הגרמי"ל לפקוביץ, הגרמ"ש שפירא, והצטרפו: הגאון רבי שמואל הלוי וואזנר, הגאון רבי שמואל אוירבך, הגאון רבי ניסים קרליץ, הגאון רבי חיים קניבסקי, הגאון רבי נתן גשטטנר והגאון רבי מאיר צבי ברגמן.

כאמור; דמותו של וייזל שנויה במחלוקת, כפי שהובא בקובץ החסידי 'בית אהרון וישראל'. תוספת מעניינת מוסיף ההיסטוריון בן-ציון דִינוּר תלמיד ישיבת טלז, והיא: הגר"א גוֹרְדוֹן ראש ישיבת טלז הרבה לשבח את וייזל[3].

בעניין זה פניתי לגאון החוקר המפורסם רבי יהושע ענבל שאמר לי בהאי לישנא:

"אין שום הפתעה שגאון ליטאי מתייחס בהערכה לתכנים של רנה"ו, בדיוק כמו הנצי"ב שהיה בן זמנו של ר"א גורדון, או בעל ה'כתב והקבלה' שקדם לו מעט, הרש"ש, התפארת ישראל, הגאון הליטאי ה'זכר יהוסף', ועוד רבים.

"ההתנגדות של גדולי ישראל היתה לפעולה שנקט בנושא החינוכי, ולהפצת הביאור יחד עם מנדלסון, והיו רבים מגדולי ישראל שלא פסלו לחלוטין את חידושי תורתו, והביאו מדבריו, גם אם טעה בהפצת הביאור יחד עם התרגום, או בטענה החינוכית שלו. כשיוצאים נגד מישהו פומבית, זה לא בהכרח שהוא נהפך לגוי. אני לא מסכים עם הרב צוריאל, שסובר שמי שהעריך את תורתו, סימן שנחלק על הנודע ביהודה וסבר שטעות היתה לצאת נגדו".

• • •

[1] ראה; הערת שוליים בקובץ החסידי "בית אהרון וישראל" מז עמוד קמט

[2] אליעזר צבי צווייפל, המגיד, ז׳ תמוז תרכ"ו, גליון 24, עמ׳ 189, בהמשך לקינה שנשא על פטירת הצ"צ בגליון הקודם. הובא בתוך: הובא ברשומת ספרותית: "מפגשים עם אדמו"רי חב"ד (א). ישר כח לר' מנדי שפירו שהראני מקור זה.

[3] הובא אצל: הרב שי עקביא ווזנר, חשיבה משפטית בישיבות ליטא - עיונים במשנתו של הרב שמעון שקופ, הוצאת מאגנס, ירושלים, 2016

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com
תוכן שאסור לפספס
12 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
8
רק אצייו שבעל תפארת ישראל על המשניות כותב בפרושו על אבות שהוא מבוסס על רנה"ו כמוכן הרב הירש בתשובותיו מסתמך עליו
אליהו
7
אני רוצה להוסיף שראיתי בעצמי את הספר של רנה"ו שהיה שייך למשגיח רבי יחזקאל לווינשטיין משגיח דפוניבז בתוך הספר מופיע שמו של רב חצקל בכתב ידו והספר משןמש מאוד
אליהו
6
הרשב מלובביץ נסע לטיפול אצל פרויד עקב דכאונותיו, ודלא כמו שסילפו בחבדפיה שהלך להחזירו בתשובה. חכמה בגויים תאמין! כך גם לפין
זיגמונד

הצגת כל התגובות

5
מי שמאמין בינוקא והרב דוב קוק יודע שלא להביט בספרים אלו.
ד"ר ש. שטרוסברג
מה הקשר?
אליהו
הקשר הוא כך: יש אמונה שכלית, ויש אמונה פשטנית, כשאני נכנס אל הקודש פנימה אצל הינוקא שליט"א וכן בעיה"ק טבריה המקום המקודש אחרי ירושלים, אני מרגיש זעזוע פנימי ואור ענק עליון בנשמה שלי. אני לא צריך את ספר חשבון הנפש בשביל לעשות חשבונות מתמטיות או רשימה סיביטי, אני פשוט נדבק באין סוף והאכילה מתקדשת כמו
ד"ר שלמה
רק לשתות בצמא מהמקובלים ואנשים קדושים. כמו רב מיכל יודא זצ"ל אמר שאין שום שאלות הכל ברור ופשוט לנו
אמונה תמימה
4
והגהות ודקדוקי לשון רבות שלו בנוסח התפילה נכנסו לסידור המקובל וכולם מתפללים על פי תיקוניו.
ארי
3
הסיפור על הצמח צדק משונה מאוד ובסתירה להמסופר בכתבי וברשימות הריי"צ מליובאויטש
ללא שם
נו. מעולה.
חבדניק לשעבר שהבין שהרייצ אינו מקור היסט
2
R Dov zechuvsky
ללא שם
1
במקור 2 מובא עדות משנת תרכ"ו, אז זה הצמח צדק השלישי לבית חב"ד (ויתכן שאמר גם הסתייגות בנוסף לכך שיש בספריו יראת שמים)
משה בן אברהם
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים