מרן שר התורה, הגאון רבי חיים קנייבסקי, הורה כי בעת הזו יש חובה להתפלל ביחידות ולא במניין. לדבריו, "מדובר בפיקוח נפש". הגר"ח תקף את מי שמפר את ההוראות והתבטא כי יש לו דין של "רודף".
בשעות הקרובות צפויים רבני בני ברק לפרסם מכתב מיוחד בו קוראים לציבור שלא לקיים מניינים מאולתרים וכי בהוראת הגר"ח יש להתפלל ביחידות, עד שתחלוף הסכנה של מגפת הקורונה. כמו כן, הרבנים יקראו ללמוד בבית ולא להגיע לבתי המדרש, גם לצורך לימוד בחברותא.
קראו עוד: רוצחים, כנסו לבתים; למה אנו מחכים? // ישי כהן
יודגש כי התשובה באשר לתפילה במניין הועברה לרבני העיר בני ברק שהם אלו שהפנו את השאלה. יצוין כי בשבוע שעבר הורה הגר"ח לתושבי חו"ל שלא להתפלל במנין.
כמו כן, פסק הגר"ח קנייבסקי כי מותר לדווח למשטרה על מוסד או בית כנסת שמפר את הוראות משרד הבריאות, גם במידה והגבאים יצטרכו לשלם קנס גבוהה ואף יגיעו למאסר בפועל.
השו"ת המלא בכתב ידו של שר התורה
א. אדם שלפי הוראות הרופאים חייב להיכנס לבידוד כדי שלא ידביק אחרים אם חלה, והוא עצמו חש בטוב ואינו חש שום כאב או חולי, האם יכול לצאת מביתו, או שמצווה עליו להקשיב לרופאים למרות שמרגיש טוב?
"לשמוע לרופאים".
ב. אדם שטוען שהוא בוטח בה' שלא יחלה, ועל כן מזלזל בהנחיות הרפואה (בשמירת מרחק זה מזה, וביציאה מהבית שלא לצורך דחוף וכדו') האם אפשר להגדירו כ"רודף" כי עלול להביא אנשים אחרים לידי סכנה?
"כרודף".
ג. ואם ח"ו זלזל בהוראות וגרם למישהו למות, האם נחשב מזיד או שוגג?
"קרוב למזיד"
ד. אם יודע על אדם שחייב להיות בבידוד שיוצא החוצה ומסכן אנשים, מותר לגעור בו בקול ובחריפות, אף שאולי יתבזה מכך?
"מותר".
האם מותר למסור את שמו של אדם שמזלזל בהוראות הרופאים ומסכן את האחרים, לרשויות החוק? וכן האם מותר למסור מידע על בתי כנסת ומוסדות שלא נשמעים להוראות הרפואה, גם אם יביא לקנס כספי גבוה או אפילו מאסר?
"מותר".
ו. האם יש להשאיר טלפון פתוח בשבת למקרה שהרופאים יצטרכו להשיגו ויוכל לענות בשל חשש פיקוח נפש?
"מותר".
ז. מה הציבור יכול לקבל על עצמו כדי לעצור את המגיפה הנוראה שכבר מתו בה רבים כל כך?
"להתפלל".
כזכור, בשבוע שעבר הורו הרבנים הראשיים לישראל, הראשון לציון הגאון רבי יצחק יוסף והגאון רבי דוד לאו, לסגור את בתי הכנסת.
במכתב הרבנים נכתב: "לאור ההנחיות האחרונות של הממונים על המאבק בנגיף הקורונה, הננו להודיע כי מהיום ועד להודעה אחרת, אין לקיים את התפילה בציבור בתוך בתי הכנסת.
"ציבור המתפללים, שלא ימנה יותר מעשרה, יתפלל בחוץ במקום פתוח, אם אפשר בסמוך לבית הכנסת. זאת תוך שמירה על ריחוק של שני מטר בין איש לרעהו. ניתן להוציא ספר תורה לרחובה של עיר".
לדבריהם: "אם לא קיימת אפשרות כזאת, יתפלל כל אחד ואחד בביתו, אבל ראוי לקבוע זמן תפילה אחיד לכל באי בית הכנסת".
הגר"י יוסף והגר"ד לאו קראו לציבור: "להקפיד על ההנחיות שניתנו ע"י הנהלת משרד הבריאות, לא רק בנוגע לבתי הכנסת אלא גם בשאר הנושאים, קניות וכדו'. כמו כן מי שהוא בחשש סיכון כלשהו אסור לו לצאת מביתו גם לצורך תפילה בציבור".
הצגת כל התגובות