רוב הציבור היהודי סבור ש"אין צורך לאפשר לנשים להניח תפילין בכותל", כך עולה מסקר שפורסם היום (ראשון), במסגרת אינדקס הפלורליזם היהודי בישראל שהושק על ידי "המכון למדיניות העם היהודי" בתמיכת "קרן דוידסון".
לפי נתוני הסקר, החרדים חושבים שבחורי הישיבות תורמים הכי הרבה לחברה בישראל בסמוך לחיילים ובמקום האחרון - הרפורמים, לעומת החילונים שסבורים כי תרומתם של בחורי הישיבות במקום האחרון ופחותה אף מזו של הרפורמים.
הציבור בישראל רואה ב"חיילים" כקבוצה הכי חיובית, בתחתית הרשימה נמצאים הערבים-מוסלמים והחרדים, לעומתם הדרוזים נמצאים גבוה בסולם האהדה.
90% מקרב היהודים חשים נוח או נוח מאד להיות "מי שהם" בישראל, תחושת הנוחות גוברת בקרב הימניים לעומת השמאלנים. בקרב מי שמגדירים את עצמם "שמאל" (4.9% מהמדגם) קרוב למחצית אינם חשים בנוח להיות "מי שהם" בישראל, בעוד שבקרב המגדירים את עצמם "ימין" (22% מהמדגם) למעלה מתשעים אחוזים חשים "מאוד בנוח" או "די בנוח" להיות "מי שהם" בישראל.
עוד עולה מסקר המכון כי יותר מ-60% מהיהודים בארץ חושבים שצריך לאפשר נישואים אזרחיים בישראל. יותר מ-56% מהיהודים חושבים שממשלת ישראל צריכה להתחשב הרבה יותר בדעת המיעוט ועם זאת כמעט 48% סבורים שיש בישראל יותר מדי חופש ביטוי. בנוסף עולה כי 44% מהיהודים היו רוצים שבבית הספר של ילדיהם ילמדו גם תלמידים לא יהודים.
יותר ממחצית מהנשאלים מתנגדים "לאפשר ליהודים להתחתן עם לא יהודים", אך מקרב החילונים בישראל יש רוב המסכים לכך.
רוב הציבור היהודי (מעל 80%) סבור ש"חילונים, מסורתיים, דתיים, כולם יהודים טובים במידה שווה".
נשיא המכון אבינועם בר-יוסף ציין כי האינדקס והסקר שנערך במסגרת העבודה עליו הוא חלק מפרויקט מעמיק בנושא הפלורליזם בישראל ובעם היהודי בהובלתו של שמואל רוזנר, עמית בכיר במכון: "העבודה התמקדה בשלב זה באוכלוסייה היהודית בארץ. בשנה הבאה ייבחן לעומק כיצד קיום מסגרת יהודית משפיעה על המיעוט שחי בתוכנו".
בר-יוסף הוסיף כי "האינדקס נועד לספק מדד שנתי אובייקטיבי ביחס למידת יכולתו של כל יהודי להרגיש במדינת היהודים בביתו. לכאורה, קיים פער משמעותי בין הדימוי הבעייתי של ישראל בקרב חלק מיהודי העולם כחברה ליברלית, פתוחה ומחבקת, לבין התמונה העולה מן העבודה על האינדקס. ההערכה שלי על סמך העבודה שנעשתה עד היום, היא שעיקר ההבדלים נובעים מן השונות בין השאיפה של הרוב המכריע בישראל לשמור על מסגרת מאחדת ועל האופי היהודי של המדינה, לבין המטרה שלה שותפות קהילות רבות בתפוצות ובעיקר הגורמים הליברליים בקרבן, להכיל ולחבק את כל מי שמזדהה כיהודי ומרגיש קשר כלשהו לשורשיו".
בסקר שערך מכון פאנלס פוליטיקס בקרב 1000 נבדקים, הגדירו את עצמם הנשאלים - 30.4% כחילוניים לחלוטין, 20.8% כחילוניים קצת מסורתיים, 22.5% כמסורתיים, 4% כדתיים ליברליים, 10.3% כדתיים ו-10.1% כחרדים.
ניתוח נתוני אינדקס הפלורליזם הישראלי והמתודולוגיה נוהל ע"י פרופסור סטיבן פופר, עמית בכיר במכון, הדמוגרף הפרופ' עוזי רבהון, הסוציולוג ד"ר שלמה פישר, ועמיתי המכון נוח סלפקוב ושמואל רוזנר.
הצגת כל התגובות