כיכר השבת

בג"צ הורה למדינה לבטל את הפקעת קבר רשב"י

בית משפט העליון הורה אמש למדינה לבחון חלופות להחלטתו של שר האוצר לשעבר יאיר לפיד להפקיע את הקרקעות במתחם קבר רשב"י במירון (חדשות, בארץ)

| 1 | כיכר השבת |
מירון
מירון (צילום: מאיר וקנין, פלאש 90)

בית משפט העליון הורה אמש (רביעי) למדינה לבחון חלופות להחלטתו של שר האוצר לשעבר יאיר לפיד להפקיע את הקרקעות במתחם קבר רשב"י במירון. בית המשפט העליון שדן בעתירה שהגישו נציגי ההקדשות המליץ למדינה להקים מנגנון חלופי לניהול הקבר והמתחם הסמוך לו, עם מעורבות המדינה.

סאגת השליטה במתחם קבר רשב"י החלה כבר בשנת תשנ"ח, אז החלה התדיינות משפטית לגבי הבעלות על האתר, כשארבעה גופי הקדש שונים, שמהווים התפצלויות של ההקדש הספרדי והאשכנזי הוותיקים ניהלו את המקום במשך השנים.

ההתדיינות נערכה הן בבית הדין הרבני והן בבית המשפט המחוזי, כשכל הצדדים הגישו ערעורים לבית המשפט העליון. לפני כשמונה שנים החליט בית המשפט העליון להקים את "וועדת החמישה" בהשתתפותם של נציגי ההקדשות ונציג המדינה לו ניתן קול מכריע במידה והארבעה לא יגיעו להסכמות.

אלא שלפני כארבע שנים הודיע שר האוצר דאז, יאיר לפיד, כי הוא מלאים את הקרקעות במתחם וכי תוקם חברה ממשלתית שתנהל לבדה את המתחם. מהלך ההפקעה והקמת החברה נתקלה בהתנגדות עזה מ"העדה חרדית" שחששו מהתערבות הממשלה שתגרום לשינוי בצביון האתר.

בסופו של דבר הוקמה חברה ממשלתית זמנית שהקימה הממשלה, אך לפני מספר חודשים החברה הזמנית פורקה והשליטה הועברה לעמותה הממשלתית "המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים".

עו"ד צבי שוב (יח"צ)

בדיון שהתקיים בבג"ץ, טענה המדינה כי הדרך הראויה לנהל את האתר לטובת הפוקדים אותו, הינה באמצעות הפקעה וניהולו על ידי המרכז, וכי אין בכוונת הממשלה לשנות את אופיו של המקום, או לפגוע בקדושתו.

מנגד, טענו ועד ההקדשות, באמצעות עורכי דינם צבי שוב ויפעת בן אריה, ממשרד עורכי דין צבי שוב המתמחה בנדל"ן ותכנון ובניה, וכן עורכי הדין האחרים המייצגים את יתר המצויים במקום, כי "המדינה לא הוכיחה את הצורך בהפקעה של הבעלות וכי אין אח ורע להפקעה של מקום קדוש בשיעור ובקנה מידה זה, שהינו אחד המקומות הקדושים ביותר ליהדות והמופיע אף בחוק המקומות הקדושים ... תוך פגיעה גסה בקניינם וברגשות הדת של גופים אלה, שלא לצורך ציבורי ותוך חריגה מהמטרות הקבועות בפקודת הקרקעות ".

עוד טענו עורכי הדין שוב ובן אריה כי "התבססות המדינה בצורך להפקיע הינה על בסיס דו"ח מבקר מדינה ישן מלפני שמונה שנים, שאינו רלוונטי כיום לאור התהפוכות והשינויים לטובה שעבר אתר הקבר. ומכל מקום, הפקעה צריכה להיות המוצא האחרון מבחינת המדינה".

"ביצוע ההפקעה במקרה זה נעשה מכוח פקודת הקרקעות, שהינו חוק כללי, שעה שעל המקום הקדוש הנדון חלים חוק ותקנות ספציפיים של השמירה על המקומות הקדושים אשר מכוחם אין למדינה סמכות לבצע הפקעה. לפיכך, הכשלים ו / או הליקויים להם טוענת המדינה, ככל שיש בהם ממש, ולא כן, נופלים לפתחה על זרועותיה השונות, ועליה לפעול בהתאם לחוק ולאכוף את הוראותיו ולא לבחור באקט קיצוני של הפקעה. אחת הדרכים היא קידום תכנית לאתר הקבר וסביבתו, דבר שהמדינה ממילא מקדמת בימים אלה".

כאמור, בית המשפט הורה למדינה להודיע ​​האם קיימת נכונות להידברות עם נציגי ועדי ההקדשות על מנגנון חליפי של ניהול המקום בעזרת המדינה, במקום חלופת ההפקעה.

תוכן שאסור לפספס
1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
1
נאמר רק שהמדינה צריכה לבחון חלופות.
"מדבר שקר..."
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים