כיכר השבת

'הרבנות מחזיקה נבחנים כבני ערובה'

מבקר המדינה יוסף שפירא יפרסם דו"ח מיוחד על התנהלות מחלקת הבחינות של הרבנות הראשית, זאת בשל תלונות של נבחנים על עיכוב במתן ציונים למבחנים וחוסר מענה (ארץ)

| 12 | כיכר השבת |
הרב הראשי הרב דוד לאו
הרב הראשי הרב דוד לאו (צילום: פלאש 90)

מבקר המדינה יוסף שפירא יוציא בקרוב דו"ח מיוחד על התנהלות מחלקת הבחינות של הרבנות הראשית, זאת בשל תלונות של נבחנים על מועדי בחינות לא ברורים, וכן עיכוב במתן ציונים וחוסר במענה טלפוני.

ההחלטה התקבלה הבוקר (שלישי) בוועדה לביקורת המדינה שערכה דיון בנושא.

יו"ר הוועדה ח"כ אמנון כהן (ש"ס) תקף בחריפות את המצב הנוכחי: "לא נרפה מהנושא עד שהוא ישתנה מהקצה לקצה. לא ייתכן שסטודנטים יודעים היטב את מועד, מקום והיקף הבחינה - ולאחר שבועיים מקבלים מסרון עם ציון מלא, ואילו נבחנים לרבנות ודיינות, שמספרם בארץ קטן בהרבה ממספר הסטודנטים הנבחנים - אינם מקבלים ציון גם בחלוף שנתיים מהבחינה".

יו"ר הוועדה המשיך ותקף בחריפות את הרבנות ואמר: "הרבנות עושה עוול לציבור הרחב, מחזיקה נבחנים כבני-ערובה, לא מתחשבת בלומדים, ומשאירה אותם ללא מועדים מראש לבחינות וללא מסירת ציונים. משהו בשורש העניין לקוי, ויש עיוות בתקציב המפלה של המדינה לבתי הדין ביחס לבתי המשפט, בניהול האגרות, בתכנית הלימודים, במיקום הבחינות ובשירות לאזרח".

הלל שטרן, עוזר מנכ"ל משרד הדתות אלחנן גלאט המכהן זמנית גם כמנכ"ל הרבנות הראשית, השיב בדיון: "האחריות לבחינות הועברה למשרד הדתות רק בתחילת שנת 2014 ועד אז הייתה באחריות משרד ראש הממשלה התגלה גירעון של כחצי מיליון שקל בגלל אגרות נמוכות מדי ואגרות שלא נגבו מנבחנים.

"האוצר הבטיח כי הסכום יועבר בתוך חודשים אחדים - אך אנו עדיין ממתינים. אנו מבטיחים שציוני הבחינות לרבנות כיום יימסרו בתוך שלושה חודשים, ולדיינות לאחר ארבעה חודשים". שטרן סיפר, כי כיום ממתינים כ-400 מועמדים לדיינות, לציון בחינתם, משנת 2012".

היועץ המשפטי של הרבנות הראשית עו"ד הראל גולדברג, הגיב גם הוא בדיון ואמר: "אנו עוברים בימים אלו שינוי מערכתי, ושינוי זה ייתן פתרון גם לפער הזמנים של מתן תוצאות הבחינות".

סיגלית פוני, חשבת משרד הדתות ציינה כי "לפני כשבועיים פורסם מכרז למאגר דיינים - בודקים, ונראה כי בתוך חודשים אחדים יימסרו כל הבחינות הממתינות, לבדיקות ולמסירת ציונים. כמו-כן פועל המשרד למציאת חברה חיצונית שתגבה את האגרה, תקיים מוקד טלפוני, תערוך רישום לבחינות, תקים מאגר בוחנים קבוע כדי למנוע עומס".

שרון יגן, תקציבאית הרבנות הראשית, הוסיפה כי "במשך שנים ניסינו בוועדת הכספים של הכנסת להגדיל את אגרת-הבחינות - שלא כיסתה את עלות הבחינה - אך ללא הצלחה. במשך שנים ניהלנו מו"מ עם האוצר ונציבות שרות המדינה כדי להגדיל את מצבת כוח האדם של הבוחנים ושל ניהול מחלקת הבחינות, ובסופו-של-דבר הוצע להציע ניהול הנושא לחברה חיצונית".

הרב שלמה דיכובסקי, מנכ"ל בתי הדין הרבניים ציין כי "הייתי בוחן מועמדים לדיינות, וכיום אני יושב בוועדת הקבלה לדיינים. כשאני נבחנתי, לפני כארבעים שנה, הבחינה התקיימה במועד, ולפני כעשור - כשהייתי בוחן - מעולם לא נמסר ציון באיחור. הליקויים המדוברים כיום הם קשים, ועיקר הבעיה היא חוסר האחידות בציונים.

"חברי ועדת המינויים לדיינות, אינם יודעים כיום כיצד להעריך את ציון הבחינה. ברור שהמצב חייב להשתפר, אך אינני יודע בדיוק כיצד".

תוכן שאסור לפספס
12 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
8
רמת הסיאוב שם לא מתקבלת על הדעת. כמעט ולא עונים בטלפון. אין שירות. אין יחס. אין תוצאות. בושה וחרפה. העיקר גובים 320 שח מכל נבחן, לצורך מימון הסנדוויצים של ה"שומרים" שאינם יותר מאוסף שבבניקים חסרי מעש שמטילים את אימתם על אברכים עמלי תורה.
חיים
7
בוחני המזרחי הפכו את הבחינות לחידונים את התורה לאונברסיטה הרוצה לעבור ישים כיפה סרוגה לראשו חולצה משובצת מכנסי חאקי ייגדל פרע שער ראשו וינעל סנדלים ללא גרביים ויבקש עזרה מהבוחן.... דיי לחכימא בדוק ומנוסה במקום להרבות תח בעמי מצרים לנו ובנוסף הוסיפו חטא על פשע ושמו שומרות.. במבחן האחרון בושה . ספק ג
יוני
דווקא המבחנים שלהם קשים. ועוד בעיה..הם שואלים לא בדיוק על החומר הנילמד
גולן
6
גם המדיינים אצל "דיינים"שלא פתחו אבן העזר וחושן משפט כמו הרבניים דוד לאו ויצחק יוסף גם הם שבויים.
טובה

הצגת כל התגובות

5
המבחן פשוט צריך ללמוד כמו שצריך את החומר. רוב הבוחנים הם מהציבור החרדי. ללמוד כמו שצריך ולא מספרי קיצורים ווגם לחזור אתרי המבחן ועוברים בהצלחה.
שלום
4
בתור אחד שנבחן וחיכה חצי שנה לתשובה, יודע כמה זה נורא, כיון שאינך יודע אם תצטרך להבחן שוב, וכבר חולף עוד מועד ואתה בחור חדש.
נבחן
3
אם רק המתואר בכתבה, עוד הייתי שותק.. בשבוע האחרון, נבחנתי גם אני במסגרת שבוע המבחנים ברבנות הראשית, ואני עוד ממתין לפרסום התוצאות מחודש טבת!!! שנית, נבחנתי גם במועד אדר והרבנים שפגשתי השבוע סיפרו לנו שאת מחני אדר הם כלל לא קיבלו לבדיקה!!! רב נוסף סיפר שאת מבחני טבת הוא עצמו החזיר תוצאות כבר במוצאי ש
נפתלי
2
בושה וחרפה מה שהולך ברבנות שהיא אמורה להיות נר לרגלם של מליוני יהודים בזמנם כשנבחנתי למשגיח כשרות לצערי הביאו "דוגמאות" של מבחנים לקורס ומזה עשו מבחן לנבחנים שעד היום לא יודעים הלכות של כשרות...היה מעציב באמת ושלא נדבר על הסחבת של הציונים שקבלנו אחרי שנתיים את הציון ולא שזה שינה משהו כי כולם עברו בל
שקשוקה
1
חוץ מבעיית הבודקים ישנה בעיה בכותבי המבחן שהם מבחנים לא הגיונים בעליל למשל במבן אבן העזר שנה שעברה מתוך ה 18 שאלות יותר מ 4 היו מסמן אחד כאשר באבן העזר יש 178 סימנים בנוסף חיפשו לשאול דווקא נושאים שלא קשורים לזמנינו .
יעקב
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים