כיכר השבת

הערעור: כך הייתם נוהגים בחילונים?

פרקליט הצמרת עו"ד יעקב וינרוט, הגיש בקשת ערעור על פסיקת בית המשפט לקיים בחירות חוזרות בבית שמש: "הטלת דופי סטיגמטית בקהילה שלמה פוגעת בכבוד האדם" (חרדים)

| 10 | כיכר השבת |
עו"ד וינרוט
עו"ד וינרוט (צילום: פלאש 90)

שבועיים לאחר פסיקת בית המשפט המחוזי בירושלים בדבר ביטול תוצאות הבחירות בעיר בית שמש, המועמד החרדי, משה אבוטבול מסיעת ש"ס הגיש את ערעורו לבית המשפט העליון באמצעות פרקליטו עו"ד יעקב וינרוט.

בקשת הערעור מתפרסת על פני 20 עמודים, ומנסה להדוף את טענות השופטים בהחלטתם להורות על בחירות חוזרות.

וינרוט פותח את כתב הערעור בדברי ביקורת כנגד נוסח פסיקת השופטים שהאשימו את כלל האוכלוסייה החרדית בזיוף הבחירות: "בית המשפט נטל לעצמו קנה מידה - שאפילו המדינה לא העלתה אותו כקנה מידה ראוי - המטיל בהגדרה סטיגמה ודופי פלילי באנשים הנמנים על ציבור מסוים רק משום היותם נמנים על הציבור הזה, כאשר עצם השייכות לציבור הזה מהווה קנה מידה להיקף הפגם".

הפרקליט דוחה את הטענות כי קיצוני החרדים הנמנים על קהילת הקנאים היוו חלק בזיופי הבחירות. לפי פסק הדין, קהילת הקנאים בבית שמש מונה כ-1400 איש, וממילא ניתן לסמוך על מספר זה בכדי להבין כי אלו יכלו להטות את תוצאות הבחירות.

"מה שאומר בית המשפט למעשה הוא שאם קיימת קהילה של חרדים, ואותרה התארגנות מתוכננת להטות בחירות, קיימת בהגדרה אפשרות ממשית שכל בני הקהילה, כולם כאיש אחד, נטלו חלק במרמה. זוהי אמירה קשה, זוהי אמירה המטילה סטיגמה ומכפישה ציבור שלם, מכוח עצם היותו וקיומו. היא פוגעת בכבוד האדם. אמת מידה כזו הינה פסולה מיסודה וכבוד בית המשפט מתבקש לבטל אותה".

וינרוט סבור כי זיופי תעודות הזהות עמדו על עשרות בודדות ולא כפי שניסו לטעון חברי המפלגות החילוניות ואלי כהן: "כל הנרטיב הפוגעני הזה נשען כל כולו על תפיסת 160 תעודות, על הצבעה בפועל של 36 מצביעים. כדי להדגים את הפגם החמור שבאמת המידה ניקח לדוגמה מצב שבו היה פער הקולות עומד על 5,000, וקהילת הקנאים הייתה מונה 5,000 איש ומעלה. גם אז היה בית המשפט קובע לפי אותה אמת מידה שיש לבטל את הבחירות, על אף שבפועל נמצאו רק 160 תעודות, ושמתוכן נעשה שימוש רק ב-36 תעודות".

בכיר הפרקליטים תוהה בכתב הערעור האם שופטי בית המשפט היו נוהגים באותה מידה לו היה מדובר בחילונים ולא בחרדים: "האם באמת ניתן להשלים עם אמת מידה משפטית שכזו? יחליף בית המשפט את החרדים באנשי מפלגת העבודה. נניח כי אותרה התארגנות שיטתית של פעילים במפלגת העבודה כדי להתחזות לאחרים. עוד נניח כי קיימים אלפי פעילים של מפלגת העבודה. האם משמעות הדברים היא כי היקף הליקוי הוא כהיקף הפעילים של המפלגה? האם ניתן לומר כי די בתוכנית פעולה שיטתית ומאורגנת כדי להפוך את כל הפעילים של מפלגת העבודה לעבריינים ברמה של אפשרות ממשית? כי אם הנך פעיל של מפלגת העבודה הרי שהנך עבריין".

בהקשר לכך, מציין עו"ד וינרוט את דברי השופט זמיר שכתב כי "הטלת דופי סטיגמטית בקהילה שלמה, והכתמתה בפלילים פוגעת באופן אנוש בכבוד האדם, ערך היסוד של הווייתנו החוקתית".

וינרוט מאשים את בית המשפט בכך שבמקום למנוע את הקרע הוא זה שקידם אותו: "בכל הכבוד תפקידו של בית המשפט הוא להילחם בסטראוטיפ ובדעה הקדומה, ולא לקדמה. עליו לפעול לשירושה ולביעורה, ולא להשרישה. למרבה הצער הכיוון בו בחר בית המשפט קמא לצעוד הוא בדיוק הכיוון ההפוך מהוראות הדין החוקתיות הבסיסיות ביותר".

"במקום הנחה זו המטילה סטיגמה בציבור שלם", טוען עו"ד וינרוט, "עמדה בכל הכבוד בפני בית המשפט אפשרות מידתית יותר, ראויה יותר ונכונה יותר. הרי חקירת המשטרה עוד לא הסתיימה ובפני בית המשפט הייתה אפשרות להורות למשטרה מה לחקור ואילו נתונים חסרים וטעונים עדיין בדיקה וביאור"

"ביהמ"ש היה יכול לפנות למדינה, או למי מהצדדים", כותב עו"ד וינרוט, "בבקשה להשלים פרטים ולהמציא נתונים בנקודה קריטית זו. כאמור, השאלה המתבקשת היא מיהם אותם חברים ספציפיים בקהילות שביהמ"ש קמא מנה, והאם הם רשומים כמי שהצביעו בפועל ביום הבחירות. דרך זו מבררת את שאלת ההשפעה על בסיס עובדתי קונקרטי ולא על בסיס הכללות המטילות דופי בציבור שלם באשר הוא. בכל הכבוד, שגה ביהמ"ש קמא כאשר לא ניסה אפילו לבדוק באופן כלשהו את האפשרות לצעוד באפיק זה, שהינו מידתי יותר, ראוי יותר והוגן יותר בכל קנה מידה מאמת המידה שננקטה בפועל על ידו".

לדברי עו"ד וינרוט "ניתן להגיע לתשובה באמצעים פשוטים וברורים. כך, למשל, למרכיבים הגדולים של מה שמכונה "קהילת הקנאים" ישנם ספרי טלפונים המתפרסמים מדי שנה. הספרים הללו משקפים את האנשים הקונקרטיים הנמנים על הקהילה. לכן, ניתן לבדוק בקלות כמה אנשים הצביעו (רשימת המצביעים קיימת עד היום על פי דין). ביכולת המשטרה לבדוק בקלות האם מדובר בספרים המשקפים נתוני אמת. ניתן לחפש מאגרי מידע נוספים".

ראש עיריית בית שמש משה אבוטבול אמר בעקבות הגשת הערעור, כי "תקוותו שבית המשפט העליון יקבל את הערעור, וידון בעתירה לגופה, אחר ומדובר בצורך חיוני לשמור על רצונם של תושבי בית שמש לבחור את נציגיהם בצורה דמוקרטית, וגם אם היו אי אלו תקלות, מדובר במספרים קטנים שאין בהם בכדי להדביק את הפער של כ-1000 קולות לטובתו".

ראש העיר הוסיף כי הגשת הערעור נועדה בין היתר גם להסיר כתם ועננה מציבור שלם, שבאבחת קולמוס נהפך ל'זייפן', בלי כל יכולת משפטית לשמור על שמו הטוב: "זו סטיגמה לא נכונה, ונכון שבית המשפט העליון יעשה הכל בכדי להחזיר את הדברים לפרופורציות הנכונות, ולהביא את השקט המיוחל לתושבי בית שמש".

תוכן שאסור לפספס
10 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
1
מי שמאמין לא מזייף. מי שלא מאמין בנצחונו, מזייף.ולאחר שנתפסים בקלקלתם, במקום להסתגר מרוב בושה,ולהתוודות על החטא, מעיזים לבקש ראשות העיר כאילו לא היה כלום.
דן סגל
אפילו המחוזי אמר זאת. מי שזייף את הבחירות הוא המחוזי. כי מפלגת משפחת פרוש זייפו "בבחירות" ולא את הבחירות, כי לא שינו כלום. ואיו המחוזי הוא זה שזייף את "הבחירות". כדי לתת לחילונים שלו הזדמנות נוספת.
יוסי
זה לא אומר כי לא זייפו. מאז הקמת ש"ס אנו רואים כי דרכם לילך ולהשחית את המדינה.ולכן אין מצב שש"ס לא יזייפו.
דן סגל
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים