לפני כחודש וחצי, התבשרו עשרות אלפי מצביעי תנועת ש"ס, על אחדות חדשה בהנהגת התנועה. הפתרון לפיו שלושה אנשים, לא חברים בלשון המעטה ובעלי דעות שונות, יאלצו להסתדר ולנהל יחד את המפלגה, הוצג במסיבת עיתונאים חגיגית ושופעת חיוכים, עם אינספור הבטחות על אחדות ותמימות דעים וקבלת החלטות משותפת.
הציבור האמין לבשורת האחדות, אך השבועות עברו חלפו להן, הבחירות הולכות וקרבות, ולפי התלונות בשטח הש"סי, נראה כי הפתרון לא פתר שום דבר, הנוסחה המבריקה אינה גואלת וההנהגה אולי משותפת אבל לא ממש מצליחה להנהיג.
כדי לבדוק את הטענות ממקור ראשון, ישבנו לשיחה עם אחד הפעילים הוותיקים בתנועת ש"ס, או כפי שהוא מעיד על עצמו, "אני פעיל תנועת ש"ס מיום שעמדתי על דעתי בתפקידים שונים ומגוונים", כדי לשמוע את דבריהם של אלו שאמורים בסופו של יום לעבוד כדי להביא את התוצאות הרצויות, אלו שאמורים להיות משוכנעים בצדקת הדרך כדי להצליח לשכנע אחרים, אלו שמייחלים להנהגה.
"גם אני, כמו כולם, שמחתי מאוד לראות את חזרתו של האריה לתנועה הקדושה", פותח הפעיל הוותיק את דבריו, בשיחה עם "כיכר השבת", כאשר מפאת תוכנם, אנו נאלצים שלא לפרסם את שמו או כל פרט מזהה אחר. "שמחתי לראות את 'ההנהגה המשולשת', סוג של סולם ירידה מהעץ עבור אלי ישי, סוג של מקפצה לאריאל אטיאס, וסוג של אוכל מקולקל לאריה דרעי".
לטובת הצעירים שבחבורה, משחזר בן שיחנו בקצרה את השתלשלות האירועים בתנועת ש"ס. "בשנת 1999 הורשע דרעי ונשלח לכלא. דרעי נחשד ב'תיק הציבורי' שהעביר כספים ממשרד הפנים לגופים חרדיים שהקימה ש"ס, תוך ניגוד עניינים, הפרת נהלים, ועקיפת שיקול דעתן של הרשויות המקומיות. דרעי טען כי בהעברת הכספים מילא חובתו כאיש ציבור, וכי הציבור הספרדי החרדי היה מופלה במשך שנים רבות, ובמעשיו הייתה אפליה מתקנת".
"מי שזוכר את אריה בימיו הטובים, מסתובב בערים כמו קינג, שליט ללא עוררין, בשיא פריחתו שנגדעה כאשר נשלח לכלא, וראשות תנועת ש"ס 'הופקדה' בידי אלי ישי", מסכם הפעיל את הדברים.
"אריה סגור בכלוב"
באשר להנהגה המשותפת, אומר בן שיחנו: "מעודי לא ראיתי חברה שיש לה שני מנכ"לים שמצליחים לתפקד, קל וחומר שלושה. שלא לדבר על שלושה שכמות האמוציות השליליות ביניהם - שלא באשמתם - היא מטורפת".
אריה דרעי חזר, אלי ישי נשאר, אך הטענות הן כי השטח עדיין רדום, נראה כמי שמסרב להתעורר. האמנם?
"השטח רדום. רוצים לדעת למה? תצפו בווידאו מהכינוס האחרון בו השתתף אריה דרעי ותבינו. מה שאני ראיתי, זה אריה סגור בכלוב, שקט, מהרהר בעצבנות, נואם בצורה סגורה. נראה יותר כמו הרצאה תורנית ולא כנס בחירות. כשאריה דרעי שהיה שליט עריץ ללא עוררין חייב דו"ח לאנשים נוספים, הוא בעצם ארי בסוגר".
"של מי היה הרעיון לעשות כנס בבנייני האומה ולא לתת לאריה לדבר?", הוא תוהה, "אנשים חיכו 12 שנה לאריה, כל חודשיים כתבה, אריה דרעי חוזר או לא. והנה הוא בא, כן, אריה דרעי חזר. אז תנו לו לדבר, תנו לו לעשות את העבודה! אבל להחזיר את אריה ולקשור אותו. מה התועלת?".
"הקריאה שלי היא, שחררו אותו מהסוגר", אומר פעיל התנועה הוותיק, "הרי ברור שהמצב לא יימשך בצורה כזאת, זה לא נורמלי. אלי ישי יהיה השר הבכיר, ואטיאס אחריו, מה הבעיה? לו הייתי יועצו של אלי ישי הייתי מציע לו ללכת קבל עם ועולם ולומר לאריה דרעי, "קח את המפתחות ועשה בכוחך למען תנועת ש"ס ולמען כבוד התורה". ומה היה קורה לדעתכם? אלי ישי היה מקבל כמות אהדה וקרדיט הרבה יותר, גם בשטח, גם אצל דרעי, וגם אצל מרן פאר הדור".
כפעיל שטח של התנועה במשך שנים רבות, מה לדעתך צריך לעשות כדי להעיר מחדש את האנשים, את המצביעים, שאלנו.
"אריה דרעי הוא שועל פוליטיקה ותיק, אני לא חושב שבכוחי לתת לו המלצות, ולכן אשתדל להתמקד בעובדות היום ובעבר, ופחות בהמלצות לעתיד.
"השטח הוזנח"
"אם אפשר לסכם את העניין בשני מילים 'השטח הוזנח'. יסלח לי אלי ישי, אבל עובדתית, השטח הוזנח. מתי בפעם האחרונה הגיע לעירי נציג התנועה הקדושה? לפני שנה בערך, וגם אז לא כדי לטפל בבעיות המקומיות, אלא לחנוכת מקווה.
"כשראש עירייה צריך דבר מה ממשרד הפנים, הוא פונה לשר הפנים אלי ישי, אך איש לא טורח לעדכן את הנציג המקומי על-כך ועל הדילים שנסגרים, מה שגורם לכך שהנציג המקומי הופך ללא רלוונטי ומאבד מכוחו.
"סיפר לי חבר, שראש העיר שלו נפגש עם ח"כ מסיעה אחרת יחד עם הנציג המקומי, אחרי הפגישה הוא ביקש מהח"כ להישאר דקה לשיחה ב'ארבע עיניים', אותו ח"כ סירב ואמר לראש העיר כי הכול צריך להיסגר רק דרך הנציג המקומי. ככה נותנים כוח לנציג בשטח, מה שלא היה בתנועת ש"ס".
פעיל השטח, כך מסתבר, שולט היטב בכל נבכי התנועה כמו גם בנקודות התורפה שהוזנחו ובגינם המצב בשטח נראה עגום כל-כך. "יש לנו היום 4 ראשי ערים ומועצות, מה שלא היה לנו בעבר, הייתי מצפה מיו"ר התנועה שייתן להם סיוע צמוד, בכל מה שהם צריכים, כדי שנוכל להשאיר את הכוח בידינו גם בקדנציות הבאות. בעיר מעוררת מהומות כמו אלעד, הייתי מצפה מיו"ר התנועה לקחת אחריות, לרדת לשטח ולהיות שם מידי חודש לפחות, וזה לא קרה".
"את תוצאות הניתוק מהשטח אנו נרגיש בקלפי", משוכנע בן שיחנו.
חייבים פנים חדשות ברשימה
המתח בצמרת, נכנס בימים אלו להילוך גבוה. עד יום חמישי צריכים להגיש את הרשימה לכנסת לוועדת הבחירות, נראה, כי חילוקי הדעות בנושא הזה לא מעטים, כאשר אחד מבכירי ש"ס אמר לנו שהדבר יכול אף להביא לפיצוץ גדול. מה דעתך בנושא הרשימה של ש"ס?
"יסלחו לי ידידיי חברי הכנסת הנכבדים של התנועה המעטירה - אני רוצה לנצל את הבמה המכובדת הזו כדי לפנות אליהם ולשאול - אתם לא חושבים שהגיע הזמן ללכת הביתה? קצת לקחת פסק זמן? הרי בציבור החרדי אין פריימריז, אין מי שיגיד לכם 'די, נמאסתם, לכו הביתה'. הפנסיה שלכם מובטחת כבר מזמן. ידידי, חברי הכנסת, רוצים אתם בטובת התנועה? לכו הביתה".
לדבריו, "צריכה להיות תחלופה, גם בנציגים בשטח וגם בנציגים בכנסת. להכניס כוחות רעננים, צעירים, מגוונים. מילא אם הציבור היה יודע שאם ח"כ פלוני ילך הביתה ההפסד לציבור הוא עצום, בשל רוב פועלו עבור הציבור, דאגתו הכנה וטיפולו בפניות אליו, ניחא. אבל הרי זה לא כך, כולנו יודעים זאת".
"כידוע, כל נציג התנועה חותם טרם מינויו או בחירתו לתפקיד על טופס התחייבות לשמוע בקול מרן, אני מבקש להוסיף סעיף חשוב לא פחות - 'אני מתחייב בזאת להיות שליח ציבור נאמן, עבד נרצע למען הציבור'", מוסיף הפעיל. ניסיונותינו לשמוע את שמות חברי כנסת אליהם הוא מתכוון בכך שאינם שליחי ציבור אמיתיים, עלו בתוהו. "בכוונה לא אאריך בנושא זה", הוא מדגיש.
אתה מעלה טענות קשות באשר לרשימה הקיימת של התנועה, הן מצד העובדה שחלקם מבוגרים שלא ממש מחוברים לשטח והן בשל כך שחלקם מנותקים מעשייה למען הציבור. מה אתה מציע?
"אכן, אין לנו סיבה להצביע לרשימה בה יהיו חברי הכנסת הקיימים, הם מנותקים מהציבור, אין להם קשר לשטח. הגיע הזמן לשלוח אותם בכבוד רב לבתיהם, ולהציג רשימה חדשה, רעננה. מרבית הציבור בש"ס נמנה על הגיל הצעיר, תנו לו נציגים, הכניסו צעירים לרשימה. זה הדבר היחיד שיכול לסייע במצב הנוכחי.
"ואם לא צעירים, תכניסו לפחות פנים חדשות. אני מבין את הבעיה בלהתחיל להרכיב רשימה חדשה, עם כל הרבנים והנציגים, שכל אחד מציג דרישות וזה יוצר מלחמות עולם, אין ספק. אבל בגלל זה לטמון את הראש בחול ו'להקפיא' את הרשימה כמו שהיא, זו פשוט טעות פטאלית".
"חושש מאמסלם"
כאיש ש"ס מרכזי באזור מגוריך, אתה נתקל באנשים שמצהירים כי יצביעו עבור מפלגתו של חיים אמסלם או אולי אף למפלגתו של הרב אמנון יצחק שהשבוע הכריז על ריצה עצמאית? ש"ס, בוחרת בשלב זה להתעלם מקיומם, כך צריך?
"כאיש שטח, אני שומע את הקולות מלמטה. אנשים אומרים לי מפורש, יש נתק בין ההנהגה של ש"ס בכנסת לבין ההנהגה בשטח. אני יכול לומר לך שאני בהחלט חושש מאמסלם, פחות מכך שייקח לנו הרבה קולות, ויותר מכך שבהחלט יזיק לנו, ולכן אני חושב שחייבים להגיב על זה.
"אני מדבר גם על ההכרזה של הרב אמנון יצחק להריץ מפלגה עצמאית, שלא יחשבו שאין פה איום. הציבור התמים בפריפריה, לפחות איפה שאני גר, הוא תמים, ואם לא נעשה את העבודה הקשה ונעבור מבית לבית, נסביר להם ונשכנע אותם, יהיו בהחלט כאלו שילכו להצביע למפלגות אחרות, ואנחנו נינזק מכך.
"עם הגרעין הקשה שלנו אין לי בעיה, הם יצביעו לבד, רק צריך לדאוג שיגיעו להצביע. אבל עם הציבור המתנדנד, אנשים מסורתיים, נצטרך לעבוד פי כמה יותר קשה לאור המצע החדש של המפלגות, ולצורך כך אנו חייבים הן שינוי ברשימה, הן הנהגה המסורה לאדם אחד ויחיד והן הנהגה שמבעירה את השטח ומסכלת כל מיני מזימות שעלולות לפגוע בנו".
לסיכום, אומר לנו פעיל התנועה: "אני, ואני מניח שמרבית חבריי הנציגים ברחבי הארץ, נעשה כל שביכולתנו להביא כמה שיותר קולות לקלפי, למען התנועה, למען מוסדותיה, למען הציבור החרדי-דתי בכלל והספרדי בפרט, ואנו פועלים בשליחות מרן פאר הדור. אני רק מבקש מההנהגה 'למעלה', תעשו את העבודה לנציגים בשטח לקלה יותר. תתנו לנו להביא בשורה חדשה למצביעים. זה שאתם יושבים במשרדים ממוזגים ומתקשרים כל יומיים לשמוע מה התחדש ומתי פותחים מטה וכמה קולות נביא, לא באמת עוזר לנו בשטח. ובעזרת השם נעשה ונצליח, להחזיר עטרה ליושנה".
הצגת כל התגובות