פרסום ראשון: אחרי שנים של היעדר רב ראשי לעיר ירושלים, ועיכובים בהליכים לקיום הבחירות, מתכנסת מחר (שישי) לראשונה, בלשכתו של ראש העיר ירושלים ניר ברקת, ´ועדת החמישה´ האחראית על בחירת חברי הגוף הבוחר את הרבניים הראשיים לעיר.
חברי הוועדה הינם הרב ניסים בן שמעון ראב"ד תל אביב המכהן כיו"ר הועדה, הרב דוד אבוחצירה רב העיר יבנה, מנכ"ל משרד הדתות אביגדור אוחנה, ניר ברקת ראש העיר, ואהרון בן נון מעירית ירושלים. הוועדה היא זו המחליטה על הרכבה של האסיפה הבוחרת.
במקור עמד מספרה של האסיפה על 32 חברים, אולם שר הדתות הקודם יצחק כהן שינה את התקנות והגדיל את מספר חברי הגוף הבוחר ל-48 נציגים. מתוכם 18 נבחרים על ידי העירייה, 6 נציגים בוחר ששר הדתות, ואילו את 24 הנציגים הנותרים בוחרת הוועדה, כאשר מדובר על 24 נציגי של בתי הכנסת בירושלים. מתוכם חייבים להיות 12 אשכנזיים ו-12 ספרדים.
אחד התפקידים הקשים ביותר של הוועדה הינו בחירת 24 נציגי בתי הכנסת, מתוך סך עצום של 1054 בתי כנסת הקיימים בירושלים, יחד עם נימוק הבחירה באופן שיעמוד במבחן בג"ץ. הסוגיות בעניין הזה סבוכות: האם מדובר במדגם מייצג של כולם, האם הוא משקף עדות, חצרות, בתי כנסת גדולים ומרכזיים כמו למשל הכותל ובית הכנסת הגדול, או סוגיות כמו נציגות לבתי המדרש הגדולים של גור ובעלז, על אף היותם סמוכים אחד לרעהו. כמו כן עומדת על הפרק שאלת זהותו של נציג בתי הכנסת של הר נוף: באם יימסר לנציג מ´יחווה דעת´, לא יישאר מקום לנציג אשכנזי, סוגיה הקיימת בשכונות רבות בעיר.
בין שמות המועמדים לרבני העיר, מוביל הרב יצחק יוסף בראש רשימת הרבנים הספרדיים שעל הפרק. מועמדותו נתמכת גם בידי אביו הגר"ע יוסף, וככל הנראה הוא יהיה רב העיר הבא.
בצד האשכנזי לעומת זאת, סבוך המצב הרבה יותר. בין המועמדים החרדים ששמותיהם עלו בשנים ובתקופה האחרונה, נמצאים שמות כמו הגר"י אפרתי נאמן ביתו של הגרי"ש אלישיב, הגרי"ד גרוסמן רבה של מגדל המק, והרב משה חיים לאו בנו של הגר"י לאו. אל מול המועמדים הללו עומדת המפד"ל, הדורשת כי רב העיר יהיה מהציבור הדתי לאומי, דרישה זו נתמכת גם בידי ראש העיר ניר ברקת.
בזמן האחרון נפוצו שמועות על מו"מ בין המפד"ל לש"ס, במסגרתו תתמוך המפד"ל במועמדותו של הגר"י יוסף לרבה הספרדי של העיר, כאשר בתמורה תתמוך ש"ס במועמד המפד"ל, ובתנאי שיהיה כזה המקובל כפשרה על מנהיגי הציבור האשכנזי – חרדי.
בעניין הזה חשפנו כאן לראשונה לפני כשבועיים, כי השם העומד כעת על הפרק בעניין זה, הינו הרב יעקב שפירא ראש ישיבת מרכז הרב, ובנו של הרב אברהם שפירא, הרב הראשי לישראל לשעבר. לטענתם של יוזמי הרעיון, יכול הרב שפירא להיות דמות שמחד תרצה את מנהיגי המפד"ל, ומאידך לא תהווה סדין אדום לציבור החרדי אשכנזי ותחסום את ראשי ש"ס בבתיהם של גדולי ישראל האשכנזיים.
מנגד, גורמים המקורבים לביתו של הגרי"ש אלישיב טוענים בתוקף, כי יש תיאום מלא בין ראשי ש"ס לבין הגרי"ש, וכי לא יעלה על הדעת ´דיל´ שכזה בו ש"ס תעשה דבר הנוגד את דעתו של הגרי"ש, בפרט כאשר לטענתם העובדות הן, כי לש"ס ויהדות התורה יחד, יהיה יתרון מספרי מוחלט בקרב חברי הגוף הבוחר. על פי אותם גורמים, רבה הראשי האשכנזי של ירושלים, יהיה ללא ספק, המועמד בו יתמוך הגרי"ש אלישיב.
הצגת כל התגובות